Älä keitä parsaa! Näin sesonkiherkku kannattaa valmistaa

Klassisin tapa valmistaa kevään sesonkiherkkua, parsaa, on keittää se runsaassa vedessä. Keittämisen sijaan makoisampi lopputulos voi syntyä kuitenkin aivan uudella valmistustavalla.

Ruokabloggaaja ja -kirjailija Mari Moilanen julkaisi vastikään Sitä parempi soppa 2 -kirjan (Kirjapaja 2015), jossa hän suosittelee kokeilemaan uudenlaista valmistustapaa parsalle keittämisen sijaan. Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, että parsaa ei tarvitse välttämättä kypsentää lainkaan?

Parsan väri ja maku katoavat keitinveden mukana

Parsa on yksi Moilasen kestosuosikeista kevään sesonkiherkkujen joukossa, ja hän on nähnyt paljon vaivaa keksiäkseen uusia tapoja hyödyntää parsaa. Yksi arvokkaimmista oivalluksista oli Moilaselle sen hoksaaminen, että keitinvesi ei välttämättä ole hyväksi parsan maulle, värille tai rakenteella. 

– Vihreä parsa ei todellakaan ole parhaimmillaan keitettynä. Valkoinen parsa on sen verran hienostunut, että se on hyvää perinteiselläkin tavalla kypsennettynä, mutta vihreä parsa toimii paremmin, jos se kypsennetään jollain muulla tavalla tai syödään raakana, Moilanen toteaa.

– Minä syön sen verran paljon parsaa, että olen lähtenyt etsimään uusia tapoja tehdä sitä. Uskon, että moni yllättyy siitä, kuinka kivan makuinen vihreä parsa voi olla, kun se ei ole ihan lötköksi keitetty, Moilanen vinkkaa.

Kokeilujen kautta bloggaaja päätyi höyläämään raa'asta parsasta siivuja, jotka toimivat oivallisena makuparina pecorinojuustolle ja tattarisuurimoille. Kokeile Moilasen reseptiä ja valmista kotona uudenlaista höylättyä parsasalaattia!

Marin höylätty parsasalaatti

Kuva: Mari Moilanen / Jotain maukasta

400 g vihreää parsaa
1 dl kokonaisia tattarisuurimoita
n. 100 g pecorinojuustoa
3–4 rkl oliiviöljyä
ripaus ruususuolaa
mustapippuria
yhden sitruunan mehu
(kuivattuja karpaloita tai tuoreita marjoja)

Huuhtele parsat, älä leikkaa periä pois. Ota yksi parsa, ja laita se leikkuulaudalle makaamaan. Pidä kiinni puisesta perästä ja höylää kuorimaveitsellä ohuita siivuja. Kun olet höylännyt parsan, heitä kova pää pois ja laita irronnut nuppu siivujen kanssa laakeaan tarjoiluastiaan. Toista tämä kaikkien parsojen kanssa.

Paahda kokonaiset tattarisuurimot kuumalla, kuivalla pannulla kullanruskeiksi, suolaa kevyesti ja jäähdytä. Höylää pecorinojuustosta kuorimaveitsellä ohuita siivuja ja lisää ne parsasiivujen joukkoon.

Sekoita kulhossa sitruunan mehu, oliiviöljy, ripaus suolaa ja rouhaus mustapippuria. Kaada kastike salaattiainesten päälle. Koristele salaatti paahdetulla tattarilla ja halutessasi kuivatuilla karpaloilla tai tuoreilla marjoilla.

Resepti: Sitä parempi Soppa 2, Mari Moilanen (Kirjapaja 2015)

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja