Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Älä keitä parsaa! Näin sesonkiherkku kannattaa valmistaa

Julkaistu 05.05.2015 17:33
Toimittajan kuva

Heli Mettänen

heli.mettanen@mtv.fi

Klassisin tapa valmistaa kevään sesonkiherkkua, parsaa, on keittää se runsaassa vedessä. Keittämisen sijaan makoisampi lopputulos voi syntyä kuitenkin aivan uudella valmistustavalla.

Ruokabloggaaja ja -kirjailija Mari Moilanen julkaisi vastikään Sitä parempi soppa 2 -kirjan (Kirjapaja 2015), jossa hän suosittelee kokeilemaan uudenlaista valmistustapaa parsalle keittämisen sijaan. Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, että parsaa ei tarvitse välttämättä kypsentää lainkaan?

Parsan väri ja maku katoavat keitinveden mukana

Parsa on yksi Moilasen kestosuosikeista kevään sesonkiherkkujen joukossa, ja hän on nähnyt paljon vaivaa keksiäkseen uusia tapoja hyödyntää parsaa. Yksi arvokkaimmista oivalluksista oli Moilaselle sen hoksaaminen, että keitinvesi ei välttämättä ole hyväksi parsan maulle, värille tai rakenteella. 

– Vihreä parsa ei todellakaan ole parhaimmillaan keitettynä. Valkoinen parsa on sen verran hienostunut, että se on hyvää perinteiselläkin tavalla kypsennettynä, mutta vihreä parsa toimii paremmin, jos se kypsennetään jollain muulla tavalla tai syödään raakana, Moilanen toteaa.

– Minä syön sen verran paljon parsaa, että olen lähtenyt etsimään uusia tapoja tehdä sitä. Uskon, että moni yllättyy siitä, kuinka kivan makuinen vihreä parsa voi olla, kun se ei ole ihan lötköksi keitetty, Moilanen vinkkaa.

Kokeilujen kautta bloggaaja päätyi höyläämään raa'asta parsasta siivuja, jotka toimivat oivallisena makuparina pecorinojuustolle ja tattarisuurimoille. Kokeile Moilasen reseptiä ja valmista kotona uudenlaista höylättyä parsasalaattia!

Marin höylätty parsasalaatti

ParsasalaattiMari Moilanen / Jotain maukasta

Kuva: Mari Moilanen / Jotain maukasta

400 g vihreää parsaa
1 dl kokonaisia tattarisuurimoita
n. 100 g pecorinojuustoa
3–4 rkl oliiviöljyä
ripaus ruususuolaa
mustapippuria
yhden sitruunan mehu
(kuivattuja karpaloita tai tuoreita marjoja)

Huuhtele parsat, älä leikkaa periä pois. Ota yksi parsa, ja laita se leikkuulaudalle makaamaan. Pidä kiinni puisesta perästä ja höylää kuorimaveitsellä ohuita siivuja. Kun olet höylännyt parsan, heitä kova pää pois ja laita irronnut nuppu siivujen kanssa laakeaan tarjoiluastiaan. Toista tämä kaikkien parsojen kanssa.

Paahda kokonaiset tattarisuurimot kuumalla, kuivalla pannulla kullanruskeiksi, suolaa kevyesti ja jäähdytä. Höylää pecorinojuustosta kuorimaveitsellä ohuita siivuja ja lisää ne parsasiivujen joukkoon.

Sekoita kulhossa sitruunan mehu, oliiviöljy, ripaus suolaa ja rouhaus mustapippuria. Kaada kastike salaattiainesten päälle. Koristele salaatti paahdetulla tattarilla ja halutessasi kuivatuilla karpaloilla tai tuoreilla marjoilla.

Resepti: Sitä parempi Soppa 2, Mari Moilanen (Kirjapaja 2015)

Lisää aiheesta:

Kalaruokien kokkaamiseen liittyy yleinen harhakäsitys, joka kannattaisi unohtaa: "Turhan monella kotikokilla on luulo…"MasterChef-tuomarien takuuvarmat hurmausreseptit ystävänpäiväksi: ”Paljon tätä henkilökohtaisempaa lahjaa et voi toiselle antaa”MTV Viiden jälkeen: Valmista kattilallinen samettista fenkolikeittoa Hanna Gullichsenin reseptillä”Viikon eväät kertaheitolla” – Hannan nerokas lasagne on hyvää ja superhalpaaTalven paras purkkisalaatti on nerokas: Säilyy jopa pari viikkoa jääkaapissa – "helpottaa arkea ja on edullinen"Pasta Primavera - kevään vihreät maut
ParsaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Parsa
  • 1.5.08:35
    Terveys ja hyvinvointi

    Miksi parsa saa pissan haisemaan pahalta?

  • 24.4.07:43
    Ruoka

    "Köyhän miehen parsa" yllättää – oletko testannut?

  • 22.4.17:08
    Ruoka

    Pitääkö parsa kuoria? Moni sortuu yleiseen virheeseen

  • 22.4.12:02
    Ruoka

    Ei liemikuutiota parsarisottoon! Nappaa kokkien risottovinkit ja parhaat parsaohjeet

  • 07.05.202417:03
    Ruoka

    Paras tapa parsan kypsentämiseen! Parsanviljelijä Virpin kikka parantaa makua