Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Älä heitä pois – nämä tuotteet säilyvät jopa vuosia

Shutterstock
Julkaistu 02.05.2015 22:02
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Elintarvikkeita ei kannata heittää pois heti päiväyksen ylityttyä, sillä moni tuote säilyy käyttökelpoisena yllättävän pitkään. 

Parasta ennen -merkinnällä tarkoitetaan vähimmäissäilyvyysaikaa, johon saakka elintarvike säilyttää sille tyypilliset ominaisuudet. Yleensä elintarvike on käyttökelpoinen vielä pitkään päiväyksen jälkeenkin. Haistelu ja maistelu ovat aina parhaita keinoja arvioida tuotteen käyttökelpoisuutta. Nämä tuotteet säilyvät käyttökelpoisina pitkään parasta ennen -päiväyksen jälkeenkin. 

Kananmunat

Kananmunat voivat säilyä jopa kolmesta viiteen viikkoon, kunhan niitä säilyttää oikein. Munat säilyvät parhaiten jää- tai viileäkaapissa, tasaisessa lämpötilassa. Lämpötilojen vaihtelut heikentävät munien säilyvyyttä. Käyttökelpoisuuden voi testata helpolla keinolla. Tiputa muna lasilliseen vettä. Jos muna uppoaa, se on syömäkelpoinen, jos se kelluu, se on pilaantunut.

Sokeri- ja suolapitoiset ruoat

hilloColourbox

Kaikki ruoka-aineet, joiden valmistuksessa on käytetty paljon sokeria tai suolaa, säilyvät pitkään. Näitä ovat muun muassa erilaiset hillot, hunaja ja suolakurkut. Hillot säilyttävät arominsa parhaiten viileässä. Hunaja puolestaan säilyy parhaiten huoneenlämmössä, jolloin se säilyy käyttökelpoisena vähintään kaksi vuotta, usein jopa pidempään. 

Suklaa

Tumma suklaa säilyy noin vuoden, maitopitoisemmat suklaat noin puoli vuotta. Säilytä suklaa kuivassa ja viileässä, mutta älä koskaan jääkaapissa. Suklaa säilyy parhaiten ilmatiiviissä rasiassa tai omassa kääreessään. Jos suklaa altistuu ilmalle, rasva sulaa ja nousee pintaan ja muodostaa valkoisen kuoren. 

Säilykkeet

Säilykkeet säilyvät pitkään parasta ennen -päiväyksen jälkeenkin, kunhan pakkaus ei ole kolhiintunut tai päässyt jäätymään. Säilyvyyttä voi pidentää säilyttämällä tuotteita viileässä ja pimeässä. Säilykkeet säilyvät syömäkelpoisina jopa vuosina. 

Pasta ja muut kuivatuotteet

pasta

Huoneenlämmössä säilytettävät kuivatuotteet, kuten pastat ja hiutaleet säilyvät pitkään, sillä ne eivät sisällä nestettä. Tuotteet säilyvät käyttökelpoisina vuosia, kunhan ne muistaa suojata voimakkailta tuoksuilta. Kuitupitoiset tuotteet, kuten leseet säilyvät huonommin, sille ne muuttuvat pitkään säilytettyinä helposti karvaan makuisiksi. 

Kahvi ja tee

Kahvi säilyy avaamattomassa pakkauksessa vuoden verran, mutta avattuna kahvin maku muuttuu nopeasti. Kahvia voi käyttää parasta ennen -päivän jälkeenkin, mutta yleensä kahvin aromikkuus häviää pitkään säilytettäessä. Pussitee puolestaan säilyy jopa kaksi vuotta, aromatisoidut teet noin vuoden verran.

UHT-maito

UHT-käsitellyn maidon säilyvyysaikana pidetään kolmea kuukautta, mutta maito voi todellisuudessa säilyä jopa vuosia. UHT-maidon mikrobiologinen aktiivisuus on eliminoitu, jolloin säilyvyysaika on saatu todella pitkäksi.  

Kovat juustot

Kovia juustoja on turvallista syödä viikkoja parasta ennen -päiväyksen jälkeenkin. Jos juuston pinnalle on muodostunut hometta, sen voi leikata pois, ja syödä sisuksen normaalisti. Pehmeät juustot sen sijaan menettävät helposti tuoreutensa, ja liian pitkä säilytys edistää lisäksi niissä haitallisten mikrobien kasvua. 

Lähteet: Ruokatieto, Evira, Dailymail

Lisää aiheesta:

Ruoat, joita sinäkin olet todennäköisesti säilyttänyt ja syönyt parasta ennen -päiväyksen jälkeen – mutta kannattaako niin tehdä? Viisi tavallista ruokaa-ainetta, jotka tulisi aina säilyttää jääkaapissa – olisitko arvannut? Tiesitkö, voita ei sittenkään tarvitsisi säilyttää jääkaapissa?Yleinen moka pilaa maun ja rakenteen – ethän säilytä näitä hedelmiä ja vihanneksia jääkaapissa?Kaurahiutaleiden päiväys meni, mutta voiko niitä vielä käyttää? "Tunnistaa karvaasta mausta"Oletko sinäkin aina mokannut näiden ruokien säilytyksen? 9 tuotetta, jotka pitäisi oikeasti siirtää jääkaappiin
JuustoSuklaaPastaKananmunaMakuja
Colourbox

Tuoreimmat aiheesta

Juusto
  • 30.8.08:01
    Espanja

    Tällaista on maailman kallein homejuusto – kypsytetty kosteissa luolissa

  • 18.8.18:45
    Ruoka

    Joko testasit kahden ainesosan "pikajuuston"? Jennin älynväläyksestä hitti

  • 4.8.09:32
    Ruoka

    Miksi juuston pintaan ilmestyy valkoisia pilkkuja? Tästä on kyse

  • 9.7.09:48
    Raha

    Maailman kallein juusto myytiin 36 000 eurolla

  • 3.7.15:09
    Ruoka

    Oletko hoksannut tehdä näin fetalle? Hittilisuke lähes kaikelle