Älä heitä pois – nämä tuotteet säilyvät jopa vuosia

Shutterstock

Elintarvikkeita ei kannata heittää pois heti päiväyksen ylityttyä, sillä moni tuote säilyy käyttökelpoisena yllättävän pitkään. 

Parasta ennen -merkinnällä tarkoitetaan vähimmäissäilyvyysaikaa, johon saakka elintarvike säilyttää sille tyypilliset ominaisuudet. Yleensä elintarvike on käyttökelpoinen vielä pitkään päiväyksen jälkeenkin. Haistelu ja maistelu ovat aina parhaita keinoja arvioida tuotteen käyttökelpoisuutta. Nämä tuotteet säilyvät käyttökelpoisina pitkään parasta ennen -päiväyksen jälkeenkin. 

Kananmunat

Kananmunat voivat säilyä jopa kolmesta viiteen viikkoon, kunhan niitä säilyttää oikein. Munat säilyvät parhaiten jää- tai viileäkaapissa, tasaisessa lämpötilassa. Lämpötilojen vaihtelut heikentävät munien säilyvyyttä. Käyttökelpoisuuden voi testata helpolla keinolla. Tiputa muna lasilliseen vettä. Jos muna uppoaa, se on syömäkelpoinen, jos se kelluu, se on pilaantunut.

Sokeri- ja suolapitoiset ruoat

Kaikki ruoka-aineet, joiden valmistuksessa on käytetty paljon sokeria tai suolaa, säilyvät pitkään. Näitä ovat muun muassa erilaiset hillot, hunaja ja suolakurkut. Hillot säilyttävät arominsa parhaiten viileässä. Hunaja puolestaan säilyy parhaiten huoneenlämmössä, jolloin se säilyy käyttökelpoisena vähintään kaksi vuotta, usein jopa pidempään. 

Suklaa

Tumma suklaa säilyy noin vuoden, maitopitoisemmat suklaat noin puoli vuotta. Säilytä suklaa kuivassa ja viileässä, mutta älä koskaan jääkaapissa. Suklaa säilyy parhaiten ilmatiiviissä rasiassa tai omassa kääreessään. Jos suklaa altistuu ilmalle, rasva sulaa ja nousee pintaan ja muodostaa valkoisen kuoren. 

Säilykkeet

Säilykkeet säilyvät pitkään parasta ennen -päiväyksen jälkeenkin, kunhan pakkaus ei ole kolhiintunut tai päässyt jäätymään. Säilyvyyttä voi pidentää säilyttämällä tuotteita viileässä ja pimeässä. Säilykkeet säilyvät syömäkelpoisina jopa vuosina. 

Pasta ja muut kuivatuotteet

Huoneenlämmössä säilytettävät kuivatuotteet, kuten pastat ja hiutaleet säilyvät pitkään, sillä ne eivät sisällä nestettä. Tuotteet säilyvät käyttökelpoisina vuosia, kunhan ne muistaa suojata voimakkailta tuoksuilta. Kuitupitoiset tuotteet, kuten leseet säilyvät huonommin, sille ne muuttuvat pitkään säilytettyinä helposti karvaan makuisiksi. 

Kahvi ja tee

Kahvi säilyy avaamattomassa pakkauksessa vuoden verran, mutta avattuna kahvin maku muuttuu nopeasti. Kahvia voi käyttää parasta ennen -päivän jälkeenkin, mutta yleensä kahvin aromikkuus häviää pitkään säilytettäessä. Pussitee puolestaan säilyy jopa kaksi vuotta, aromatisoidut teet noin vuoden verran.

UHT-maito

UHT-käsitellyn maidon säilyvyysaikana pidetään kolmea kuukautta, mutta maito voi todellisuudessa säilyä jopa vuosia. UHT-maidon mikrobiologinen aktiivisuus on eliminoitu, jolloin säilyvyysaika on saatu todella pitkäksi.  

Kovat juustot

Kovia juustoja on turvallista syödä viikkoja parasta ennen -päiväyksen jälkeenkin. Jos juuston pinnalle on muodostunut hometta, sen voi leikata pois, ja syödä sisuksen normaalisti. Pehmeät juustot sen sijaan menettävät helposti tuoreutensa, ja liian pitkä säilytys edistää lisäksi niissä haitallisten mikrobien kasvua. 


Lähteet: Ruokatieto, Evira, Dailymail

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja