Älä heitä pois! Nämä ruoat kestävät käsittämättömän pitkään

Säilykkeet säilyvät nimensä mukaisesti käyttökelpoisina pitkään.

Silloin tällöin on syytä käydä läpi kodin kuivakaapit sen varalta, etteivät viimeisen käyttöpäivänsä ylittäneet tuotteet vie turhaa tilaa. Tällöin on kuitenkin hyvä pitää mielessä, että jotkut tuotteet eivät vanhene avaamattomassa paketissa – edessä kymmenien vuosien aikana.

Liki kaikkiin elintarvikkeisiin on tänä päivänä merkitty viimeinen käyttöpäivä tai päivä, jota ennen tuote on parhaimmillaan. Tietyt tuotteet eivät näistä merkeistä huolimatta pilaannu vuosikymmeniin.

Ruoka pilaantuu tavallisimmin siksi, että siinä elävät bakteerit pääsevät valloilleen. Yksi merkittävin bakteerien lisääntymistä kiihdyttävä tekijä on neste, joten kuivat tuotteet eivät oikein pakattuina koskaan mätäne. Monelle tulee yllätyksensä, että jotkut tuotteet tekevät tässä poikkeuksen: Vaikka kyseessä ei olisi kuiva ruoka-aine, estävät tietyt ominaisuudet joitakin tuotteita pilaantumasta.

Hunaja

Hunajan on vuosien saatossa todettu kestävän moitteettomassa kunnossa suljetussa purkissa hämmästyttävän pitkiä aikoja. Arkeologit ovat löytäneet syömäkelpoista hunajaa jopa muinaisten egyptiläisten haudoista.

Riisi

Kun riisi on pakattu oikein, se säilyy hyvänä jopa 30 vuotta. Riisi on tärkeä säilyttää ilmatiiviisti.

Kuivatut pavut

Kuivat pavut eivät pilaannu koskaan, jos niitä säilytetään valolta suojattuna ilmatiiviissä rasiassa. Vanhoista pavuista saattaa vuosien myötä kadota makua, mutta hieman tavallista pidemmän liotuksen jälkeen ne ovat täysin syömäkelpoisia.

Maapähkinävoi

Maapähkinävoissa on niin paljon luontaisia öljyjä, että tiiviissä purkissa se ei pilaannu.

Vaahterasiirappi

Hunajan tapaan vaahterasiirappi säilyy käyttökelpoisena pidempään kuin omistajansa.

Nuudelit

Muovisissa kupeissa myytävät nuudeliannokset on pakattu ilmatiiviisti ja säilyvät siksi pitkään syömäkelpoisina.

Maitojauhe

Niin kauan kuin maitojauhetta säilytetään viileässä ja kuivassa, se säilyy käyttökelpoisena.

Näkkileipä

Näkkileivissä itsessään ei ole nestettä lainkaan, joten ne säilyvät hyvinä niin pitkään, kun ne ovat suojassa kosteudelta.

Maissinjyvät

Maissinjyvät säilyvät oikein säilytettyinä hurjan pitkän aikaa käyttökelpoisina.

Säilykkeet

Säilyketölkkeihin pakatut ruoat kestävät tavallisesti jopa 30 vuotta pilaantumattomina.

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!