Älä anna puutarhasi arvokkaan raaka-aineen pilaantua – hyödynnä viimeistään nyt!

Raparperi,-grilli,-hillo
Shutterstock

Ennen vanhaan sanottiin, että raparperit täytyy poimia ennen juhannusta, jotta ne ovat mehukkaimmillaan. Tämä vuonna juhannusta juhlittiin aikaiseen ajankohtaan, ja viimeistään nyt – viikko juhannuksen jälkeen – alkaa olla aika poimia raparperit talteen.

Alkukesästä raparperit ovat erittäin mehukkaita ja niistä saa myös paljon hyödyllisiä vitamiineja – vieläpä ilmaiseksi, jos omasta puutarhasta löytyy arvostettua herkkua. Kesäkuun lopulla kannattaa viimeistään käydä tuumasta toimeen, ja hyödyntää puutarhan raparperit ruoanlaitossa.

Hyvänä satovuonna voi olla vaikea keksiä, miten kirpeän raikkaan raparperin parhaiten hyödyntäisi. Lottamuseon vinkit voivat olla avuksi sopivan käyttötarkoituksen löytämisessä.

Raparperin voi hyödyntää monipuolisesti

Raparperilla voi korvata mehuissa, hilloissa ja leivonnaisissa suurelta osin ulkomailta tuodut hedelmät. Tämän lisäksi kotimaista vitamiinien ja kaliumin lähdettä kannattaa myös säilöä talven varalle sellaisenaan tai vaikkapa mehun muodossa.

Säilö raparperi 1930-luvun ohjeella

Mikäli haluat kokeilla raparperin säilömistä perinteisillä menetelmillä, 1930-luvun alussa Lotta Svärd -lehdessä vinkattiin alkukesän parhaat säilöntäohjeet.

Vesiraparperi on varmasti yksi perinteisimmistä tavoista säilöä raparperia. Raparperi laitetaan pieninä paloina pulloihin, ja niiden päälle kaadetaan kylmää vettä. Raparperit pyritään saamaan mahdollisimman tiiviisti pulloihin keitettämisen jälkeen jäähdytetyn veden kanssa. Lopuksi pullot suljetaan huolellisesti korkeilla.

Raparperi sopii hyvin myös yhdistettäväksi muiden tuttujen raaka-aineiden kanssa. Hieman yllättäen esimerkiksi porkkanan ja raparperin makupari on toimiva, ja tätä voi hyödyntää valmistamalla Lottien ohjeella maukasta raparperi-porkkanasosetta. Yksinkertaista ja maukasta raparperi- ja porkkanasosetta käytettiin monessa kodissa pitkin talvea ruuan lisäkkeenä.

Lottien maukas raparperi-porkkanasose

2kg porkkanoita
1 l vettä

2 kg raparperia
2 kg sokeria

Porkkanat kaavitaan puhtaiksi, leikataan viipaleiksi ja keitetään pehmeiksi vedessä. Sitten ne muserretaan sihdin läpi ja laitetaan uudelleen kattilaan, mihin lisätään kuoritut, paloitellut raparperit ja sokeri. Keitetään hyvin hämmentäen kunnes sose on tasaista ja kiinteää. Sose laitetaan kuumana kuumiin purkkeihin, jotka peitetään vasta sen jäähdyttyä.

Lähde: Lottamuseo

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja