"Aivan taivaallisen makuista" ruokaa tarjolla nyt ihan ilmaiseksi – "Et löydä kaupasta tällaisia makuja"

Villiruokapunkkari Jyrki Tsutsusen vinkit luonnosta löytyvistä herkuista 8:29 Villiruokapunkkari Jyrki Tsutsusen vinkit luonnosta löytyvistä herkuista
KATSO VIDEO: Näitä luonnon omia herkkuja kannattaa nyt keräillä metsistä!

Villiyrteistä innostunut kokki ja ravintoloitsija Jyrki Tsutsunen kertoo, millaisia aarteita metsästä tällä hetkellä löytyy.

Kevät on hortoilun, eli villiyrttien ja -vihannesten keräilyn kulta-aikaa. Villiruokapunkkariksi tunnustautuva kokki Jyrki Tsutsunen opasti Huomenta Suomen juontajapari Nina ja Lore Backmania alkuun hortoiluharrastuksen kanssa.

– Suomen luonto on niin uniikki, koska nämä maut ja tekstuurit ovat niin uniikkeja. Et löydä kaupasta tällaisia makuja, mutta tämä luonto on vain ihmeellinen, Tsutsunen ylistää.

Keto-orvokkeja kakun päälle

Tällä hetkellä kallioisesta metsästä voi löytää esimerkiksi syötäväksi sopivia keto-orvokkeja. Niistä voi hyödyntää sekä nuoren ja pehmeän varren sekä itse kukinnon. Tsutsunen suosittelee keto-orvokkeja nyt esimerkiksi kakkujen koristeluun. 

Tsutsunen ei ole laskenut tarkkaan sitä, kuinka monta syötävää kasvia jo tunnistaa. 

Jokamiehenoikeudella saa kerätä ruohovartisten kasvien maanpäällisiä osia. Tutustu villivihannesten keruuohjeisiin ennen kuin suuntaat korin kanssa metsään! Tarkemmat ohjeet löydät Suomen Luonto -sivustolta.

– Luulen, että joka vuosi tulee aina joku uusi. Siellä on paljon tosi hyviä kasveja, ja sitten siellä on todella paljon sellaisia, mitä ei pahimmalle vihamiehellekään suostuisi syöttämään. 

Villiruokaa hyödyntäessään Tsutsusen on myös mietittävä tarkkaan, mitkä kasvit ovat käyttökelpoisia ravintolassa. Villikasveja ei välttämättä pysty säilömään ja niiden maku voi muuttua radikaalisti, jos niitä esimerkiksi fermentoidaan, marinoidaan tai kuivataan. 

"Pitää olla aivan satavarma siitä, mitä kerää ja syö"

Joka tapauksessa Tsutsunen suosittelee suomalaisille hortoilua erityisesti keväisin.

– Kevät on kulta-aikaa. Kaikki nuoret versot ovat  aivan taivaallisen makuisia tähän aikaan vuodesta.

Yksi tärkeä seikka on kuitenkin pidettävä mielessä kerätessä kasveja luonnosta: mitään ei pidä kerätä syötäväksi, ellei ole ehdottoman varmasti tunnistanut kasvia. Tsutsusen mukaan keräily kannattaa aloittaa niin, että opettelee vaikka vain yhden kasvin, mitä lähtee hakemaan ja keräämään. 

– Ja pitää olla aivan satavarma siitä, mitä kerää ja syö. Sitten lisää sitä tietoisuutta pikkuhiljaa. Kaikkea ei tarvitse oppia heti. Tähän hortoilun makuun kun pääsee, niin se on mielenkiintoinen harrastus. Tulee ulkoiltua ja keräät samalla terveellistä ruokaa myös.

Katso jutun yllä olevalta videolta kokki Jyrki Tsutsusen hortoiluvinkit!

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.