Villiyrteistä innostunut kokki ja ravintoloitsija Jyrki Tsutsunen kertoo, millaisia aarteita metsästä tällä hetkellä löytyy.
Kevät on hortoilun, eli villiyrttien ja -vihannesten keräilyn kulta-aikaa. Villiruokapunkkariksi tunnustautuva kokki Jyrki Tsutsunen opasti Huomenta Suomen juontajapari Nina ja Lore Backmania alkuun hortoiluharrastuksen kanssa.
– Suomen luonto on niin uniikki, koska nämä maut ja tekstuurit ovat niin uniikkeja. Et löydä kaupasta tällaisia makuja, mutta tämä luonto on vain ihmeellinen, Tsutsunen ylistää.
Lue myös: Alle euron annokselta! Näin voit tehdä hittiarkiruoan entistäkin edullisemmin – oletko testannut?
Keto-orvokkeja kakun päälle
Tällä hetkellä kallioisesta metsästä voi löytää esimerkiksi syötäväksi sopivia keto-orvokkeja. Niistä voi hyödyntää sekä nuoren ja pehmeän varren sekä itse kukinnon. Tsutsunen suosittelee keto-orvokkeja nyt esimerkiksi kakkujen koristeluun.
Tsutsunen ei ole laskenut tarkkaan sitä, kuinka monta syötävää kasvia jo tunnistaa.
Jokamiehenoikeudella saa kerätä ruohovartisten kasvien maanpäällisiä osia. Tutustu villivihannesten keruuohjeisiin ennen kuin suuntaat korin kanssa metsään! Tarkemmat ohjeet löydät Suomen Luonto -sivustolta.
– Luulen, että joka vuosi tulee aina joku uusi. Siellä on paljon tosi hyviä kasveja, ja sitten siellä on todella paljon sellaisia, mitä ei pahimmalle vihamiehellekään suostuisi syöttämään.
Villiruokaa hyödyntäessään Tsutsusen on myös mietittävä tarkkaan, mitkä kasvit ovat käyttökelpoisia ravintolassa. Villikasveja ei välttämättä pysty säilömään ja niiden maku voi muuttua radikaalisti, jos niitä esimerkiksi fermentoidaan, marinoidaan tai kuivataan.
Lue myös: Mikä on, kun ei kelpaa? Terveyspommi odottaa juuri nyt nenäsi edessä syömistä: "Aivan liian vähän käytetty"
"Pitää olla aivan satavarma siitä, mitä kerää ja syö"
Joka tapauksessa Tsutsunen suosittelee suomalaisille hortoilua erityisesti keväisin.
– Kevät on kulta-aikaa. Kaikki nuoret versot ovat aivan taivaallisen makuisia tähän aikaan vuodesta.
Yksi tärkeä seikka on kuitenkin pidettävä mielessä kerätessä kasveja luonnosta: mitään ei pidä kerätä syötäväksi, ellei ole ehdottoman varmasti tunnistanut kasvia. Tsutsusen mukaan keräily kannattaa aloittaa niin, että opettelee vaikka vain yhden kasvin, mitä lähtee hakemaan ja keräämään.
– Ja pitää olla aivan satavarma siitä, mitä kerää ja syö. Sitten lisää sitä tietoisuutta pikkuhiljaa. Kaikkea ei tarvitse oppia heti. Tähän hortoilun makuun kun pääsee, niin se on mielenkiintoinen harrastus. Tulee ulkoiltua ja keräät samalla terveellistä ruokaa myös.