Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry muistuttaa, että kotimaisten avomaansalaattien sesonki on nyt parhaimmillaan. Erityisesti rapsakkaa ja makeaa jäävuorisalaattia kannattaa nyt napata ostoskoriin.
Rapealla keräsalaatilla on monta nimeä: jäävuorisalaatti ja amerikansalaatti lienevät ne tutuimmat. MTK:n mukaan tämä salaatti on kokenut viime aikoina lähes vastaavan maineenmenetyksen kuin kiinankaali aikoinaan.
Tuontituotteena, valmiiksi pilkottuna, kuljetusten ja käsittelyiden takia mauttomana amerikansalaattia tarjotaan isoissa noutopöydissä ja pikaruokapaikoissa kautta Suomen ja kautta koko talven niin, että siihen on kyllästytty.
– Kuluttajat ovat melkein unohtaneet, että salaatteja saadaan myös avomaalta. Tutummiksi ovat tulleet kasvihuoneiden ruukkusalaatit, MTK:lta kerrotaan.
Salaattilohkoja voi myös grillata
Kaikki tukeva- ja rapealehtiset salaatit sopivat grillattaviksi, paistettaviksi pannussa tai paahdettaviksi uunissa. Jäävuorisalaattikin sopii pikaiseen kuumennukseen. Päälle voi valuttaa laadukasta, tuoreyrteillä maustettua öljyä ja tarjota lämmin salaattilohko vaikkapa paahdettujen pähkinöiden, manteleiden tai siementen kanssa osana ateriaa.
Juuri nyt olisi saatavilla kotimaassa tuotettua, lähellä kasvanutta avomaan jäävuorisalaattia. Sen sesonki kestää kesäkuun lopusta aina myöhäiseen syksyyn saakka.
– Se on aivan eri juttu kuin buffettien talvitarjonta. Suomen valoisa kesä kasvattaa aromikkaat salaatit avomaalla. Tämän hetken rapea keräsalaatti on mehukasta, makeaa ja raikasta. Kannattaa itse maistaa ja arvioida, MTK suosittelee.
