Aina liian kypsä tai liian raaka – näin saat avokadostasi täydellisen

avokadosiivu
Täydellisen kypsää avokadoa voi olla vaikeaa löytää. Parhaiten se onnistuu itse kypsyttämällä. Shutterstock

Avokadot kypsyvät aina joko liian hitaasti tai liian nopeasti. Näillä vinkeillä saat täydellisen kypsän avokadon aina kun haluat.

Olemme kaikki varmasti kokeneet samoja ongelmia avokadojen ostamisen kanssa. Ostat suuren pussin raakoja avokadoja, ja ne kaikki kypsyvätkin yhtä aikaa. Kaupasta syöntikypsän avokadon löytäminen voi olla puolestaan vaikeaa. 

Kypsä yksilö löytyy varmimmin etsimällä tumman vihreitä hedelmiä. Voit myös kokeilla kuorta kevyesti painamalla. Jos kuori antaa hieman periksi, avokado on kypsä. Jos se tuntuu liian kovalta tai pehmeältä, avokado on liian raaka tai ylikypsä. Kypsä avokado kannattaa syödä mahdollisimman nopeasti ostohetkestä.

Nopeuta kypsymistä lämmöllä

Avokadot kannattaakin ostaa raakoina, jolloin ne voi kypsyttää täydellisen kypsiksi kotona. Kypsyminen nopeutuu, kun laitat avokadon paperipussiin yhdessä omenan tai banaanin kanssa. Nämä hedelmät vapauttavat etyleenikaasua, joka kypsyttää hedelmän nopeasti, jopa päivässä.

Saman lopputuloksen saat pitämällä avokadoja huoneenlämmössä kaksi tai kolme päivää.

Myös hieman huoneenlämpöä korkeampi lämpötila nopeuttaa kypsymistä. Hyvänä kypsymislämpötilana pidetään 30 astetta.

Suuren avokadon tarpeen yllättäessä nämä hedelmät voi kypsyttää myös mikrossa. Tällä keinolla rakenne kyllä pehmenee, mutta maku voi jäädä melko laimeaksi. 

Vältä pilaantuminen muovikelmulla

Jos ostat avokadoja kotiin suurempia määriä etkä aio käyttää niitä muutaman päivän sisällä, laita ne jääkaappiin. Kylmyys hidastaa kypsymisprosessia, jolloin ne säilyvät jopa viikon huoneenlämmössä säilyttämistä pidempään.

Muista kuitenkin ottaa avokadot pois jääkaapista päivää ennen syömistä, jotta viimeinen kypsyminen pääsee tapahtumaan.

Kuten tiedät, avokado tulisi syödä heti kokonaan, sillä hedelmäliha muuttuu ilman vaikutuksesta pehmeän ruskeaksi. Useimmat meistä syövät kuitenkin avokadon puolikas kerrallaan. Jos haluat säilyttää leikatun avokadon mahdollisimman hyvänä, kääri se tiukasti muovikelmuun ja laita jääkaappiin.  

Älä pakasta kokonaisena

Kokonaisten avokadojen pakastusta ei suositella, sillä jäätyminen vaikuttaa negatiivisesti hedelmän makuun ja koostumukseen. Jos kuitenkin haluat pakastaa avokadoja myöhempää käyttöä varten, pakasta ne soseena.

Soseuta kypsät avokadot ja lisää joukkoon hieman sitruunan tai limen mehua värin säilyttämiseksi. Laita pakastuspussiin ja pakasta enintään kolmen kuukauden ajan. 

Lähde: Foodnetwork.ca

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!