Ahmitko ruokaa? Syy saattaa löytyä hormoneista

Hormonien vaikutus ruokahaluun on luultavasti tuttua etenkin naisille. Hormonikierron eri vaiheissa ruoka maistuu aivan eri tavoin.

Nyt estrogeenin ja ahmimisen välille on löydetty yhteys. Shape.com:ssa kerrotaan uudesta tutkimuksesta, jonka mukaan alhainen estrogeenitaso kasvattaa ruokahalua ja pahimmillaan aiheuttaa ahmimista.

Myös runsaasti vaihteleva hormonitaso saman naisen elimistössä saa alhaisten estrogeenitasojen päivinä mahan murisemaan ja mielen tekemään vaikka mitä. Toisin sanottuna kyse ei ole vain siitä, että luonnostaan vähemmän estrogeenia tuottavat naiset olisivat potentiaalisempia syömään liikaa, vaan hormonin määrä elimistössä on vaikuttava tekijä.

Hormonikierron päivinä, jolloin estrogeenitasot ovat korkealla, ruokahalun osoitettiin olevan pienempi. Estrogeenin vaikutus ruokahaluun liittyy siihen, että kyseinen hormoni vaikuttaa aivojen serotoniinitasoon. Serotoniini vaikuttaa hyvänolon- ja onnellisuudentunteiden lisäksi myös ruokahaluun.

Tutkimuksessa osoitettiin myös, että epäsäännöllisellä kuukautiskierrolla on osuutensa siihen, kuinka herkkä on ahmimaan.

Estrogeenistä apua ahmimishäiriöön

Ahmimishäiriö on yksi maailman yleisimmistä syömishäiriöstä. Tutkimustulos ei kuitenkaan anna suoraa parannusta ahmimishäiriöön, sillä korkealla estrogeenipitoisuudella ja rintasyövällä on myös yhteys toisiinsa.

Tutkijat ovat kuitenkin saaneet selville myös sen, kuinka ahmimishäiriöön lääkkeenä käytetty estrogeeni ei vaikuta muihin estrogeeniherkkiin alueisiin, kuten rintakudokseen, vartalossa.

Jotkut ruoka-aineet, kuten soija, ovat tunnettuja siitä, että ne lisäävät estrogeenin tuotantoa, mutta luotettavaa tutkimusnäyttöä näiden elintarvikkeiden hyödyistä ei vielä ole.

Lähde: shape.com

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.