9 terveellistä syytä — tämän vuoksi sinunkin kannattaa syödä kolme banaania päivässä

banaanit
Syötkö sinä jo kolme banaania päivässä? Lue miksi niin kannattaa tehdä! Shutterstock

Viimeistään nyt banaanit kannattaa osaksi jokapäiväistä ruokavaliota. Parhaimman lopputuloksen saat syömällä niitä kolme päivässä. 

Banaanit ovat uskomattoman monipuolisia hedelmiä, jotka sopivat niin smoothieisiin, ruoanlaittoon kuin tietysti sellaisenaankin syötäviksi. Monikäyttöisyys ja edullisuus ovat varmasti syitä siihen, minkä vuoksi banaani on yksi maailman suosituimmista hedelmistä.

Banaania kannattaa kuitenkin pistää poskeensa myös sen lukuisten terveyshyötyjen vuoksi. Tutkimukset osoittavat, että syömällä kolme banaania päivässä annat kehollesi täydellisen määrän ravinteita, esimerkiksi kaliumia. Lue tämä ja kahdeksan muuta hyvää syytä syödä juuri kolme banaania päivässä. 

Verenpaine laskee

Tutkimukset osoittavat, että syömällä kolme banaania päivässä alennat verenpainettasi merkittävästi. Keskisuuri banaani sisältää noin 422 milligrammaa kaliumia, joka auttaa tasapainoittamaan natriumista johtuvaa verenpaineen nousua.

Ruoansulatus paranee

Banaanit ovat täynnä sekä liukenevia että liukenemattomia kuituja. Kuitu on erittäin tärkeä ravintoaine elimistölle, sillä se auttaa säätelemään ruoansulatusta ja helpottaa ummetusta.

Banaanit saavat myös vatsasi tuntumaan täydemmältä pidempään, jolloin turha napostelu vähenee. Banaanit sopivatkin siis erinomaisesti juuri aamiaiselle, sillä ne auttavat pitämään energiatasosi korkealla pitkään.

Sydämen terveys paranee

Kuten jo edellä mainittiin, banaanit sisältävät runsaasti kuitua. Kuitupitoinen ruokavalio on monissa tutkimuksissa yhdistetty myös sydämen terveyteen. Kuitupitoista ruokavaliota syövillä on tutkitusti pienempi riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.

Banaanit sisältävät myös sydämen terveyden kannalta tärkeitä vitamiineja, kivennäisaineita ja antioksidantteja.

Solujen uusiutuminen nopeutuu

Banaaneja syömällä saat runsaastu, jopa 20 prosenttia päivittäisesti B6-vitamiinin saannista. Tämä vitamiini auttaa kehoa tuottamaan insuliinia, hemoglobiinia ja välttämättömiä aminohappoja, jotka ovat tärkeitä solujen rakennusaineita.

B6-vitamiini auttaa myös tuottamaan vasta-aineita, jotka torjuvat tehokkaasti infektioita. Ehkä uusi sanonta kuuluukin, banaani päivässä pitää lääkärin loitolla.

C-vitamiinipommilla lukuisia vaikutuksia

C-vitamiinista puhuttaessa appelsiinit ovat monelle ensimmäinen mieleen tuleva hedelmä. Kuitenkin syömällä kolme banaania päivässä saat jopa 15 prosenttia päivittäisestä C-vitamiinin tarpeesta.

Tämä vitamiini on tärkeä antioksidantti, joka neutralisoi haitallisia, soluja tuhoavia vapaita radikaaleja. C-vitamiini auttaa myös pitämään yllä verisuonten terveyttä sekä tuottaa kollageenia, joka pitää lihakset, luut ja kudokset toiminnassa.

Parantaa suorituskykyä urheilussa

Oletko koskaan miettinyt miksi urheilijoiden näkee usein syövän banaaneja? Banaanit sopivat erittäin hyvin urheilijoille, sillä ne lisäävät lihasten suorituskykyä, antavat keholle antioksidantteja ja muita tärkeitä ravintoaineita.

Tutkimuksen mukaan banaanin syömien on yhtä tehokas urheilusuorituksen kannalta kuin urheilujuoman juominen. Tämän on huomannut myös Yohan Blake, jamaikalainen pikajuoksija, jonka kerrotaan syövän jopa 16 banaania päivässä!

Taistelee raudanpuutosta vastaan

Banaanit sisältävät runsaasti myös rautaa, joka stimuloi hemoglobiinin tuotantoa veressä ja auttaa näin ollen taistelemaan raudanpuutosta vastaan. Anemia voi oireilla väsymyksenä ja kalpeutena, joten näitä oireita tuntiessasi kannattaakin ensihätään syödä pari banaania.

Lisäksi banaanin sisältämä B6-vitamiini säätelee veren glukoosipitoisuutta, jonka on osaltaan todettu auttavan myös anemiasta kärsiviä.

Tukehduttaa tehokkaasti nälän

Banaanit saavat sinut tuntemaan itsesi pidempään täydemmäksi, eikä tämä johdu ainoastaan kuiduista, vaan myös tuoksusta. Banaanien tuoksun on nimittäin tutkittu tukahduttavan ruokahalua ja estävän näin ollen nälkää. Banaanien tuottamat hajumolekyylit voivat saada aivosi uskomaan, että olet juuri syönyt. Joten kyllä, banaanit voivat auttaa sinua laihtumaan.

Parantaa mielialaa ja saa iloiseksi

Kesikokoinen banaani sisältää noin 27 milligrammaa magnesiumia, joka voi auttaa nostamaan mielialaa ja takaa paremmat yöunet. Miehet tarvitsevat kaiken kaikkiaan 420 milligrammaa ja naiset 320 milligrammaa magnesiumia päivässä. Liian vähäinen magnesiumin saanti aiheuttaa ärtyneisyyttä ja ahdistusta.

Koska monet meistä eivät saa tarpeeksi magnesiumia ruokavaliosta, kannattaa banaanin syönnin lisäämistä harkita tosissaan. Banaani täyttää sekä vatsasi että jättää positiivisen olon.

 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja