8 tapaa estää syöpöttely treenin jälkeen

mässäily
Jaimie D. Travis

Koetko ansaitsevasi hampurilaisaterian jaksettuasi hikoilla tunnin salilla tai juostuasi pitkän lenkin? Varo vaan, ettei tämä tapa pilaa kaikkia painonhallinnan eteen tekemiäsi ponnisteluja.

Spinning-tunnilla hikoiltujen kaloreiden jälkeen saatat ajatella, että on täysin sallittua antautua jäätelökulhollisen pauloihin. Mutta tutkimukset osoittavat, että ihmisillä on tapana palkita itseään runsaskalorisilla ruoilla ja suurilla annoksilla liikuntasuorituksen jälkeen ja lopputuloksena onkin se, että syötyä tulee jopa enemmän kilokaloreita kuin mitä on poltettu.

On ihan sallittua syödä pieni välipala tai täyttävä päivällinen treenin jälkeen, mutta sitä ennen kannattaa tiedostaa kehon todelliset tarpeet, jotta et kerrytä kiloja yrittäessäsi karistaa niitä. Lue Health-sivuston vinkit fiksuimpiin tankkaustapoihin ja parhaisiin keinoihin hillitä näläntunnetta.

1. Treenaa juuri ennen ateriaa

Jos olet aina nälkäinen liikunnan jälkeen riippumatta siitä, oletko syönyt etukäteen tai montako kaloria olet polttanut, yritä aikatauluttaa treenit ennen yhtä päivän pääateriaasi. Sillä tavoin voit tankata kilokaloreilla, jotka olisit nauttinut joka tapauksessä eikä sinun tarvitse nauttia ylimääräisiä välipaloja.

Tämä toimintamalli voi toimia riippumatta siitä, liikutko mieluiten aamulla, lounasaikaan vai iltaisin. Syö jotain pientä, kun heräät ja syö isompi aamiainen juoksulenkin jälkeen; käy salilla lounasaikaan ja nappaa voileipä mukaasi töihin palatessasi; tai valmistele päivällinen etkäteen, jotta voit vain lämmittää sen tullessasi illan jumppatunniltasi.

2. Pidä hauskaa

Cornellin yliopiston tänä vuonna tekemän tutkimuksen mukaan liikunnan ajattelu jonain hauskana pakkopullan sijaan auttaa syömään vähemmän treenin jälkeen. Tutkimuksessa treenaamaan lähteneet söivät enemmän kuin he, joille kerrottiin saman lenkin olevan vain maisemakävelyä.

3. Yhdistä proteiinit ja hiilihydraatit

Kun tarvitset naposteltavaa palautuaksesi rankasta treenituokiosta, syö nelinkertainen määrä hiilihydraatteja proteiineihin nähden. Näin saat energiatasot nousemaan ja estät lihasten vaurioitumista treenin jälkeen.

4. Nauti maitoa

Vähärasvaiset maitotuotteet ovat hyviä palautusruokia. Ne sisältävät paljon proteiinia, joka auttaa jaksamaan seuraavaan ateriaan asti. Tutkimukset ovat myös osoittaneet, että vähärasvaisilla maitotuotteilla – erityisesti suklaamaidolla –tankkaaminen auttaa parantamaan liikuntasuorituksia paremmin kuin perinteiset urheilujuomat.

5. Älä syö tavan vuoksi

Joskus ylensyöminen liikunnan jälkeen tapahtuu vain tavan vuoksi. Jos juot aina saman smoothien harrastitpa sitten millaista liikuntaa tahansa tai kuinka kauan tahansa, kannattaa kokeilla seuraavaa tapaa: valitse eri välipala erilaisia liikuntasuorituksia varten. Mitä lyhyempi treenhetki, sitä vähemmän tarvitset kilokaloreita sen jälkeen. Kiinnitä myös huomiota näläntunteisiisi.

6. Napostele pitkin päivää

Ei ehkä kuulosta loogiselta, mutta kun syöt enemmän pitkin päivää, saatat tulla nauttineeksi vähemmän kilokaloreita yhteensä päivän aikana – eritoten, jos tapanasi on mässätä treenin jälkeen. Kaksi tai kolme terveellistä välipalaa päivän mittaan auttavat säätelemään aterioiden välistä näläntunnetta, lisäävät energiatasoja ja pitävät aineenvaihdunnan käynnissä.

7. Älä yliarvioi

Sinusta voi tuntua siltä, että poltit ainakin tuhat kilokaloria spinning-tunnilla, mutta tutkimukset ovat osoittaneet, että ihmisillä on tapana yliarvioida energiankulutuksensa. Kun Ottawan yliopiston tutkimukseen osallistuneita pyydettiin syömään takaisin kaikki kilokalorit, jotka he olivat kuluttaneet liikkuessaan, osallistujat söivät noin 2–3 kertaa enemmän kuin mitä he olivat oikeasti kuluttaneet.

8. Juo vettä

Juo vettä heti treenin jälkeen korvataksesi elimistön menettämät nesteet. Kun vatsassa on paljon vettä, ei nälkäkään tunnu niin kovalta.

Lähde: Health

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja