8 superterveellistä maustetta – lisää nämä maustehyllyysi

mausteet
colourbox.com

Useilla mausteilla on terveyttä edistäviä vaikutuksia, ja jotkut niistä auttavat taistelussa vakaviakin sairauksia vastaan. Lue, miten eri mausteet voivat tukea sinun terveyttäsi.

Monet maustavat ruokansa aina samaan totuttuun tapaan, ja käyttävät harvoin uusia mausteita. Seuraavat terveelliset mausteet kannattaa kuitenkin lisätä omaan maustehyllyyn – terveyshyötyjen lisäksi uusien mausteiden käyttö piristää kummasti kokkausta.

Roomankumina eli Jeera

Roomankumina on hyvä raudanlähde. Eläinkokeet ovat osoittaneet, että se voi myös auttaa laskemaan veren glukoositasoa.

Roomankuminalla on myös antibakteerisia vaikutuksia. Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että mauste tappaa tehokkaasti helikobakteereja, jotka voivat johtaa muun muassa mahahaavan syntymiseen.

Kärsitkö nivelreumasta? Musta kumina (Nigella Sativa) lievittää useiden eläinkokeiden mukaan nivelreumasta johtuvaa tulehdusta.

Salvia

Salvian englanninkielinen nimi sage tarkoittaa myös viisasta. Nimi sopii hyvin mausteen terveysvaikutuksiin: salvian on todettu parantavan muistia ja mielialaa. Vuonna 2005 tehdyssä tutkimuksessa nuorille vapaaehtoisille annettiin salviauutetta ja todettiin, että kokeeseen osallistujat muistivat salvian ansiosta paremmin asioita.

Salvia saattaa auttaa myös alzheimerin tautiin sairastuneita. Mauste sisältää entsyymiä nimeltä asetyylikoliiniesteraasi, joka voi parantaa potilaan kognitiivisia toimintoja. 

Salvia tekee hyvää ruuansulatukselle, ja sillä on estrogeenin tapaisia vaikutuksia: se voi lievittää kuumia aaltoja ja muita vaihdevuosien aikaisia oireita.

Oregano

Italiaisen keittiön perusmauste oregano on täynnä antioksidantteja, jotka parantavat kehon vastustuskykyä. Oreganolla on myös antibakteerisia vaikutuksia. The Journal of Food Science-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan oregano-öljy on muun muassa valkosipulia ja maustepippuria tehokkaampi ase mikrobeja vastaan.

Inkivääri

Inkivääri on tunnettu sen terveysvaikutuksista. Sen sanotaan muun muassa lievittävän tulehduksia ja helpottavan yskää.

Paikat kipeinä kuntosalista? Inkivääri auttaa tähänkin vaivaan. Georgian yliopistossa vuonna 2010 tehdyn tutkimuksen mukaan liikunnan aiheuttamat lihaskivut vähenivät 25 prosenttia syömällä päivittäin kaksi grammaa inkivääriä.


Kurkuma

Curryssä käytetystä kirkkaan keltaisesta mausteesta voi olla apua jopa taistelussa syöpää vastaan. Journal of Biological Chemistry-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan kurkumassa oleva voimakas antioksidantti kurkumiini lisäsi rintasyöpäpotilaille annettavan kemoterapiahoidon tehokkuutta. 

Timjami

Timjami voi auttaa tukahduttamaan tulehduksen Journal of Lipid Research-lehden mukaan. Tutkijat tarkastelivat timjamin, neilikan, ruusun, eukalyptuksen ja fenkolin eteerisiä öljyjä, ja havaitsivat, että nämä öljyt vähentävät COX-2-entsyymiä soluissa vähintään 25 prosenttilla. Todellinen tutkimuksen tähti oli kuitenkin timjamiöljy, joka alensi COX-2-entsyymitasoa lähes 75 prosenttia. COX-2-entsyymiä estämällä tulehdukseen liittyvä kipu vähenee.

Timjamilla on myös tehokkaita antimikrobisia ominaisuuksia. Tutkijat, jotka tutkivat eteerisiä öljyjä totesivat, että timjamiöljy oli eterisistä öljyistä tehokkain bakteerien tuhoamisessa.

Rosmariini

Rosmariinin on todettu pienentävän syöpäriskiä. Vuonna 2010 tehdyn tutkimuksen mukaan tietyt mausteet, erityisesti rosmariini, vähensivät syöpää aiheuttavien karsinogeeniyhdisteiden syntymistä. Tämä saattaa johtua siitä, että rosmariini sisältää runsaasti antioksidantteja.

Rosmariinilla on havaittu olevan myös sieniä ja bakteereita torjuvia ominaisuuksia.

Kaneli

Makea kaneli sisältää rautaa, kalsiumia, magnesiumia ja jopa kuituja, joten se on oikea terveyspommi. Kaneli sisältää myös antioksidantteja, jotka suojaavat kehoa haitallisilta entsyymeiltä.

Kanelista saattaa olla apua diabeetikoille. Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että kaneli voi auttaa säätelemään veren glukoositasoa ja verenpainetta potilailla, jotka sairastavat 2-tyypin diabetesta.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja