8 superterveellistä maustetta – lisää nämä maustehyllyysi
Useilla mausteilla on terveyttä edistäviä vaikutuksia, ja jotkut niistä auttavat taistelussa vakaviakin sairauksia vastaan. Lue, miten eri mausteet voivat tukea sinun terveyttäsi.
Monet maustavat ruokansa aina samaan totuttuun tapaan, ja käyttävät harvoin uusia mausteita. Seuraavat terveelliset mausteet kannattaa kuitenkin lisätä omaan maustehyllyyn – terveyshyötyjen lisäksi uusien mausteiden käyttö piristää kummasti kokkausta.
Roomankumina eli Jeera
Roomankumina on hyvä raudanlähde. Eläinkokeet ovat osoittaneet, että se voi myös auttaa laskemaan veren glukoositasoa.
Roomankuminalla on myös antibakteerisia vaikutuksia. Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että mauste tappaa tehokkaasti helikobakteereja, jotka voivat johtaa muun muassa mahahaavan syntymiseen.
Kärsitkö nivelreumasta? Musta kumina (Nigella Sativa) lievittää useiden eläinkokeiden mukaan nivelreumasta johtuvaa tulehdusta.
Salvia
Salvian englanninkielinen nimi sage tarkoittaa myös viisasta. Nimi sopii hyvin mausteen terveysvaikutuksiin: salvian on todettu parantavan muistia ja mielialaa. Vuonna 2005 tehdyssä tutkimuksessa nuorille vapaaehtoisille annettiin salviauutetta ja todettiin, että kokeeseen osallistujat muistivat salvian ansiosta paremmin asioita.
Salvia saattaa auttaa myös alzheimerin tautiin sairastuneita. Mauste sisältää entsyymiä nimeltä asetyylikoliiniesteraasi, joka voi parantaa potilaan kognitiivisia toimintoja.
Salvia tekee hyvää ruuansulatukselle, ja sillä on estrogeenin tapaisia vaikutuksia: se voi lievittää kuumia aaltoja ja muita vaihdevuosien aikaisia oireita.
Oregano
Italiaisen keittiön perusmauste oregano on täynnä antioksidantteja, jotka parantavat kehon vastustuskykyä. Oreganolla on myös antibakteerisia vaikutuksia. The Journal of Food Science-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan oregano-öljy on muun muassa valkosipulia ja maustepippuria tehokkaampi ase mikrobeja vastaan.
Inkivääri
Inkivääri on tunnettu sen terveysvaikutuksista. Sen sanotaan muun muassa lievittävän tulehduksia ja helpottavan yskää.
Paikat kipeinä kuntosalista? Inkivääri auttaa tähänkin vaivaan. Georgian yliopistossa vuonna 2010 tehdyn tutkimuksen mukaan liikunnan aiheuttamat lihaskivut vähenivät 25 prosenttia syömällä päivittäin kaksi grammaa inkivääriä.
Kurkuma
Curryssä käytetystä kirkkaan keltaisesta mausteesta voi olla apua jopa taistelussa syöpää vastaan. Journal of Biological Chemistry-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan kurkumassa oleva voimakas antioksidantti kurkumiini lisäsi rintasyöpäpotilaille annettavan kemoterapiahoidon tehokkuutta.
Timjami
Timjami voi auttaa tukahduttamaan tulehduksen Journal of Lipid Research-lehden mukaan. Tutkijat tarkastelivat timjamin, neilikan, ruusun, eukalyptuksen ja fenkolin eteerisiä öljyjä, ja havaitsivat, että nämä öljyt vähentävät COX-2-entsyymiä soluissa vähintään 25 prosenttilla. Todellinen tutkimuksen tähti oli kuitenkin timjamiöljy, joka alensi COX-2-entsyymitasoa lähes 75 prosenttia. COX-2-entsyymiä estämällä tulehdukseen liittyvä kipu vähenee.
Timjamilla on myös tehokkaita antimikrobisia ominaisuuksia. Tutkijat, jotka tutkivat eteerisiä öljyjä totesivat, että timjamiöljy oli eterisistä öljyistä tehokkain bakteerien tuhoamisessa.
Rosmariini
Rosmariinin on todettu pienentävän syöpäriskiä. Vuonna 2010 tehdyn tutkimuksen mukaan tietyt mausteet, erityisesti rosmariini, vähensivät syöpää aiheuttavien karsinogeeniyhdisteiden syntymistä. Tämä saattaa johtua siitä, että rosmariini sisältää runsaasti antioksidantteja.
Rosmariinilla on havaittu olevan myös sieniä ja bakteereita torjuvia ominaisuuksia.
Kaneli
Makea kaneli sisältää rautaa, kalsiumia, magnesiumia ja jopa kuituja, joten se on oikea terveyspommi. Kaneli sisältää myös antioksidantteja, jotka suojaavat kehoa haitallisilta entsyymeiltä.
Kanelista saattaa olla apua diabeetikoille. Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että kaneli voi auttaa säätelemään veren glukoositasoa ja verenpainetta potilailla, jotka sairastavat 2-tyypin diabetesta.
Lähteet: huffingtonpost.com, eatingwell.com, caring.com
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan