7 yleistä syytä siihen, ettei laihduttaminen onnistu

laihdutus
Kituuttaminen ei kannata, sillä se tekee houkutuksista entistäkin suurempia. Shutterstock

Laihdutat, mutta painosi ei kuitenkaan putoa – kuulostaako tutulta? Daily Mail -sivusto kokosi yhteen yleisimpiä syitä sen taustalla, että paino ei putoa.

1. Suhteesi ruokaan on epäterve

Kun muutat yhtäkkiä ruokavaliotasi ja vähennät kaloreita, aivoillasi kestää sopeutua tilanteeseen.

Rockefellerin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan ongelma on, että painoa pudottavat ihmiset myös käyttäytyvät kuin olisivat nälkäkuoleman partaalla – he syövät salaattia, mutta haaveilevat pizzasta, jolloin ruokaan kehittyy epäterve suhde ja se saa laihduttajan välillä "repsahtamaan", mikä johtaa lihomiseen. 

2. Stressaat syömisestäsi

Lasket kaloreita, kyttäät kelloa odottaen seuraavaa ruokahetkeä ja kuljet ympäri kauppaa pohtien, mitä ruokaa voit syödä ja mitä et – kuulostaako tutulta?

Kun stressaat syömisistäsi se vaikuttaa painon putoamiseen.

Mikäli mielit pudottaa painoasi, pyri syömään silloin, kun sinulla on nälkä ja lopeta, kun olet kylläinen. Lisäksi sinun kannattaa valita lautasellesi ruokia, joita sinun tekee mieli, mutta jotka ovat kuitenkin terveellisiä. Näin et stressaa ruoasta liikaa. 

3. Leptiini saa sinut taistelemaan ruokahimoja vastaan

Laihdutat, ja yhtäkkiä koko maailma on täynnä houkuttelevia kuvia ruoasta. Aivoilla on suuri osuus painonhallinnassa ja erityisesti aivojen erittämä leptiini-hormoni vaikuttaa siihen miten hyvin hallitset itsesi. 

Leptiini kertoo keholle minkä verran energiaa on jäljellä ja säätelee siten ruoan houkuttelevuutta. Laihduttaminen voi vaikuttaa leptiinitasoon tehden hampurilaisesta palkinnon. Myös väsyneenä leptiiniä erittyy enemmän, jolloin himoitset rasvaisia ja sokerisia herkkuja. 

Hallitset paremmin itsesi, kun nukut tarpeeksi ja syöt säännöllisin väliajoin jo ennalta valitsemiasi ruokia. 

4. Dieetit ovat turhia

Syömishäiriöiden hoitoon erikoistuneen Monte Nido -hoito-ohjelman mukaan 94 prosenttia laihdutuskuureja noudattavista on tuomittu epäonnistumaan ja suurin osa heistä lihoo nopeasti takaisin lähtöpainoonsa kuurin lopettamisen jälkeen. 

Miksikö? Koska kuurit ovat kuureja, ne ovat usein mahdottomia toteutettaviksi pitkässä juoksussa. Laihdutuksen sijaan sinun tulisi pyrkiä muuttamaan elintapojasi kokonaisvaltaisesti terveellisiksi – syö puhdasta ruokaa säännöllisesti, nuku ja harrasta liikuntaa. Painosi putoaa näiden tekojen vuoksi lopulta itsestään. 

5. Kehosi taistelee painon putoamista vastaan

Keholla on usein oma ihannepainonsa, joka ei välttämättä ole sama kuin sinulla – siinä voi olla syy, etteivät ne kuuluisat viisi kiloa häivy, vaikka tekisit mitä. Kun painosi putoaa aineenvaihduntasi toimii tavalla, joka pitää painosi korkeampana. 

Mikäli olet onnistunut pudottamaan painoa, aineenvaihduntasi voi taistella pudotusta vastaan jopa 5–6 vuotta. 

6. Tahdonvoimasi ei riitä

Lähdet aamuaerobiselle, syöt puuron raejuustolla, lounaaksi salaattia ja sitten töiden jälkeen vedät kokonaisen karkkipussin kaksin käsin naamaasi. 

On se jännä, ettei painosi putoa. 

Sen sijaan, että yrität muuttaa kaiken yhtäkkiä, kokeile yhtä muutosta kerrallaan. Kun se onnistuu, siirry seuraavaan. On helpompaa tehdä muutoksia elämäntapaan vain yksi kerrallaan, sillä se ei ole liian kova koettelemus. 

7. Terveellinen ruokavalio tuntuu liian haastavalta

Ruoan mainonta on usein harhaanjohtavaa ja uusimman tiedon seuraaminen voi tuntua tavallisesta kuluttajasta vaikealta, etenkään, jos ei osaa lukea tuoteselosteita. 

Terveellisen ruokavalion noudattaminen voi yksinkertaisimmillaan olla sellaisen ruoan valitsemista, johon ei tarvita tuoteselosteita – kun ostat perunat perunana, lihan lihana ja porkkanat porkkanoina tiedät, mitä syöt ja mitä saat. Kannattaa myös valita jo etukäteen ruoat, joita aikoo syödä, jotta et laita itseäsi siihen tilanteeseen, jossa vaellat nälkäisenä pitkin kaupan käytäviä ja yrität pohtia, mikä ruoista sopii dieettiisi ja mikä ei. 

0:36


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja