7 uskomatonta kaljafaktaa – tämä kansa juo eniten olutta maailmassa

olut,-kylmä, mökki-juhannus
Shutterstock

Tiedäkö, missäpäin maailmaa juodaan eniten olutta? Entä osaatko arvata, kuinka paljon maksaa maailman kallein olut?

Comparecamp.com-sivusto kokosi yhteen yllättäviä olutfaktoja maailman eri kolkista. Kartuta oluttietouttasi ja tutustu listaan!

1. Oluessa on vähemmän kaloreita kuin viinissä

Usein ajatellaan, että olut sisältää viiniä enemmän kaloreita, mutta todellisuudessa asia on toisinpäin: 2,4 desilitraa olutta sisältää noin 93 kaloria ja sama määrä viiniä noin 200 kaloria. Kaljamaha-nimitys lienee syntynyt siksi, että olutta juodaan usein kerralla enemmän kuin viiniä, vaikka viinissä olisikin kaloreita olutta enemmän.

2. Maailman myydyin olut

Kiinalaista Snow-olutta myydään maailmalla kaikkein eniten. Toiseksi myydyin olutmerkki on Tsingtao ja kolmanneksi myydyin Bud Light -olut.

3. Tsekkiläiset juovat eniten olutta

Suomalaisia pidetään olutkansana, mutta kansainvälisessä vertailussa suomalaiset sijoittuvat oluenkulutuksessaan sijalle yhdeksän. Maailmassa eniten olutta juovat tsekkiläiset, jotka juovat vuodessa 234,8 kappaletta 633:n millilitran pulloa henkeä kohden. Toiseksi eniten olutta juovat itävaltalaiset 17,3:n pullon kokonaiskulutuksellaan ja kolmanneksi tässä vertailussa sijoittuvat saksalaiset 167,6:n pullon vuosittaisella kulutuksella. Suomessa juotiin vuonna 2012 133 kappaletta 633:n millilitran vetoista pulloa olutta henkeä kohden.

4. Vahvin olut

Tavallisesti oluessa on alkoholia noin 4,5-5,5 prosenttia, mutta myynnissä on myös paljon vahvempia oluita: Barleywine-oluen alkoholipitoisuus on korkeampi kuin viinin, 15 prosenttia. Tällä lukemalla Barleywine yltää maailman vahvimmaksi olueksi.

5. Vanhin panimo

Maailman vanhin panimo on Bavariassa, Saksassa sijaitseva Weltenburg Abbey. Vuonna 1050 perustettu panimo on yhä toiminnassa.

6. Kallein olut

Maailman kallein olut on The Antarctic Nail Ale, jota on myyty noin 1430 euron hintaan per pullo. Maailman kalleinta olutta on valmistettu vain 30 pulloa.

7. Olutkylpylä

Maailmalla ainakin Saksassa, Tsekeissä ja Itävallassa olutta tarjotaan myös muuhun käyttöön kuin juotavaksi. Uskotaan, että kylpeminen tummassa lager-oluessa voi parantaa ihon kuntoa.

LUE MYÖS:

Lähde: Comparecamp

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!