7 faktaa, joita et tiennyt kahvista

kahvi (1)
Shutterstock

Mitä tulee mieleesi kahvista puhuttaessa? Se on hyvää ja se piristää ja lämmittää? Kahviin liittyy kuitenkin paljon myös sellaista nippelitietoa, jota et kenties tiennyt. Lue!

Kahvin terveysvaikutuksista on puhuttu paljon puolesta ja vastaan, mutta suomalaisten suosikkijuomaan liittyy paljon muutakin. Tiesitkö näitä satunnaisia faktoja?

1. Elimistösi ei tarvitse kahvia heti aamusta

Luonnollisen kellonsa vuoksi keho alkaa erittää valppauteen liitettävää hormonia, kortisolia, kun heräät. Tämä tarkoittaa sitä, että jos juot kahvia samaan syssyyn, ei kofeiini oikeastaan vaikuta enää mitenkään. Jos haluat repiä irti kofeiinin parhaat vaikutukset, odota myöhäisempään aamuun, kun kortisolitasot ovat laskeneet.

2. Et oikeasti himoitse kofeiinia, vaan sen vaikutusta

Miksi kahvi vaikuttaa sinuun niin kuin se vaikuttaa? Se kaikki liittyy aivoihin. Kun aivosi ovat aktiiviset ja neuronit toimivat täysillä, nämä neuronit tuottavat uni-valverytmiä säätelevää adenosiinia. Hermojärjestelmä puolestaan tarkastelee adenosiinitasoja ja, kun tasot ovat korkealla, aivotoiminta hidastuu ja olo on uninen tai ainakin tekeminen hidastuu. Kofeiinia nautittuasi aivot eivät kuitenkaan enää tunnista adenosiinitasoja, joten ne jatkavat toimintaansa täydellä vauhdilla.

Kofeiini ei siis sinällään vauhdita sinua, vaan jarruttaa sitä, mikä sinua muuten hidastaisi.

3. Mehiläisetkin pitävät kahvista

On tutkittu, että kofeiini houkuttelee mehiläisiäkin, ja sillä on positiivinen vaikutus niiden pitkäaikaismuistiin.

4. Astronauteilla on erityiskupit, joista he voivat juoda kahvia avaruudessa

Moni tuskin miettii painovoimaa kahvia juodessaan, mutta jos sitä ei olisi, sitä taatusti joutuisi miettimään – eihän kahvi pysyisi kupissakaan. Portlande Staten yliopiston tutkijat ovat kehitelleet erityisen kupin, jotta astronauttien ei tarvitse juoda kahviaan pussista. Aivan ilmaisia kupit eivät ole, vaan hinta pyörii liki 500 euron hujakoilla.

5. Kofeiinitorkut toimivat oikeasti

Jos haluat kaiken irti iltapäivätorkuista, juo ensin vähän kahvia ja käy sitten nukkumaan. Eräässä tutkimuksessa nimittäin huomattiin, että kahvikupillista seuranneet vartin torkut saivat ihmiset erityisen valppaiksi.

6. Kahvilan taustameteli tekee hyvää

Taustametelin on todettu vaikuttavan positiivisesti luovuuteen, joten jos sinusta tuntuu, että luovuutesi kukkii kahviloissa, sille voi olla syynsä.

7. Kahvi läikkyy olutta helpommin

Jos kuppi on täynnä mustaa kahvia, on vaikea estää sitä läikkymästä. Entäpä sitten tuopillinen olutta? Tutkijat ovat todistaneet, ettei se läiky yhtä helposti kuin kahvi johtuen sen vaahdosta. Tämä tarkoittaa myös sitä, että cappuccino läikkyy vähemmän kuin kuppi mustaa kahvia.

Lähde:  The Kitchn

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja