6 yllättävää olutfaktaa – näitä et tiennyt!

olut
Shutterstock

Olut on kenties yksi maailman suosituimmista juomista, mutta siihen liittyy monia yllättäviäkin faktoja. Tiesitkö esimerkiksi, paljonko maksaa maailman kallein olut?

Olut on taatusti yksi suomalaistenkin lempijuomista, mutta tiesitkö näitä olutfaktoja?

1. Unkarissa ei kilistellä

Unkarissa ei ole tapana kilistellä tuoppeja. Sen sijaan kannattaa ottaa katsekontakti kaveriin, kohottaa lasi silmien korkeudelle ja sanoa "Egeszsegere!" eli unkariksi kippis.

2. Tyhjää oluttuoppiakin voi pelätä

Jos tyhjä tuoppi kauhistuttaa, saatat tietämättäsi kärsiä cenosillicaphobiasta eli tyhjän olutlasin pelosta. Tällä fobialla onkin hyvä perustella selittämätöntä tarvetta käydä hakemassa lisää juotavaa lasiisi.

3. Noudata Espanjassa oikeita rituaaleja

Hiero olutlasin pohjaa pyörivin liikkein baarissa tai pöydän ääressä ja kolauta se pöytään. Tee tämä sanottuasi ensin "Salud", mutta ennen kuin otat ensimmäisen huikkasi.

4. Maailman vahvimmassa oluessa on huikea määrä prosentteja

Maailman vahvin olut, Snake Venom, sisältää alkoholia 67,5 prosenttia.

5. Babyloniassa oluen juonti oli pakollista

Yksi maailman vanhimmista tiedetyistä laista liittyi olueen. Babylonialainen kuningas Hummurabi määräsi, että jokaisen ihmisen tuli juoda päivittäin tietty määrä olutta sosiaalisesta statuksesta riippuen. Lisäksi Hummurabi käski hukuttaa naiset, jotka tarjosivat huonoa olutta.

6. Maailman kallein olut maksaa 1 000 dollaria per pullo

Maailman kallein olut, Vielle Bon Secours, maksaa 1 000 dollaria pullolta eli noin 744 euroa. Olut on niin kallis, että sitä myydään vain Bierdrome-nimisessä baarissa Lontoossa.

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.