Perinteiset keittiövälineet voivat kuluneina tai väärin käytettyinä lisätä ruokaan terveydelle haitallisia aineita.
Kiinnitä erityistä huomiota ruoanvalmistukseen käytettävien välineiden kuntoon ja vaihda kuluneet uusiin. Muun muassa nämä keittiövälineet voivat aiheuttaa haittaa terveydelle:
1. Alumiiniset padat ja kattilat
Alumiini on edullinen, tehokas ja lämpöä johtava materiaali, jota käytetään myös pannujen ja kattiloiden valmistamiseen. Huono puoli siinä on, että jotkut happamat ruoat, kuten tomaattikastike voi irrottaa alumiinia ruokaan.
2. Kuparipadat ja pannut
Kupariset keittiövälineet ovat monien suosimia niiden hyvän lämmönjohtavuuden ja tasaisen lämmön ylläpitämisen vuoksi. Kuten alumiinin kohdalla, happamat ruoat voivat kuluttaa kuparin pinnoitetta, jolloin itse kuparia voi päästä ruoan joukkoon.
Suurina pitoisuuksina kupari voi olla terveydelle haitallista.
3. Muoviset ruoanlaittovälineet
Muoviset kauhat ja lusikat jätettynä kuumalle paistokasarille tai pannulle voivat sulaa. Sulaminen taas voi synnyttää ruoan joukkoon haitallisia kemikaaleja. Puiset sekoitusvälineet ovatkin oiva vaihtoehto muovisille.
4. Muoviset leikkuulaudat
Jo pitkään on kiistelty siitä, onko muovinen leikkuulauta turvallisempi kuin puinen. Vaikka muovinen leikkuulauta onkin helpompi puhdistaa, siihen tulee helpommin syviä uurteita, jotka ovat ihanteellisia kasvualustoja bakteereille.
