Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

6 keittiövälinettä, jotka voivat olla terveydelle haitallisia – useimmat löytyvät lähes jokaisen kotoa

Naarmuuntuneet teräskattilat kannattaa uusia.
Naarmuuntuneet teräskattilat kannattaa uusia.Colourbox
Julkaistu 29.08.2016 21:15

MTV LIFESTYLE

Perinteiset keittiövälineet voivat kuluneina tai väärin käytettyinä lisätä ruokaan terveydelle haitallisia aineita.

Kiinnitä erityistä huomiota ruoanvalmistukseen käytettävien välineiden kuntoon ja vaihda kuluneet uusiin. Muun muassa nämä keittiövälineet voivat aiheuttaa haittaa terveydelle:

1. Alumiiniset padat ja kattilat

Alumiini on edullinen, tehokas ja lämpöä johtava materiaali, jota käytetään myös pannujen ja kattiloiden valmistamiseen. Huono puoli siinä on, että jotkut happamat ruoat, kuten tomaattikastike voi irrottaa alumiinia ruokaan.

2. Kuparipadat ja pannut

Kupariset keittiövälineet ovat monien suosimia niiden hyvän lämmönjohtavuuden ja tasaisen lämmön ylläpitämisen vuoksi. Kuten alumiinin kohdalla, happamat ruoat voivat kuluttaa kuparin pinnoitetta, jolloin itse kuparia voi päästä ruoan joukkoon.

Suurina pitoisuuksina kupari voi olla terveydelle haitallista.

3. Muoviset ruoanlaittovälineet

Muoviset kauhat ja lusikat jätettynä kuumalle paistokasarille tai pannulle voivat sulaa. Sulaminen taas voi synnyttää ruoan joukkoon haitallisia kemikaaleja. Puiset sekoitusvälineet ovatkin oiva vaihtoehto muovisille.

4. Muoviset leikkuulaudat

Jo pitkään on kiistelty siitä, onko muovinen leikkuulauta turvallisempi kuin puinen. Vaikka muovinen leikkuulauta onkin helpompi puhdistaa, siihen tulee helpommin syviä uurteita, jotka ovat ihanteellisia kasvualustoja bakteereille.

Muovinen leikkuulauta kannattaa pestä tasaisin väliajoin koneessa ja vaihtaa, jos se on kulunut.

5. Naarmuuntuneet ruostumattomasta teräksestä valmistetut astiat

Ruostumattomasta teräksestä valmistetut padat ja kattilat ovat erinomaisia ruoanvalmistukseen, mutta jos ne ovat huonossa kunnossa, voi ruokaan joutua mineraaleja, kuten rautaa, kromia ja nikkeliä.

Kyseiset metallit eivät ole vaarallisia pieninä määrinä, mutta voivat aiheuttaa terveydelle haittaa, jos niitä kerääntyy liikaa elimistöön.

6. Teflon

Teflon on paljon käytetty pinnoite, joka estää ruokaa tarttumasta kiinni pannuun tai kattilaan. Liika kuumennus voi kuitenkin irrottaa pinnoitteesta kaasuja. Kaasun liika hengittäminen voi aiheuttaa nuhan kaltaisia oireita.

Lähde: The Daily Meal

Lisää aiheesta:

Vaihda nämä keittiövälineet mahdollisimman pian uusiin: "Voivat olla terveysriski"Nämä keittiövälineet kannattaa vaihtaa uusiin mahdollisimman pian: "Voivat olla terveysriski"Kannattaako hankkia muovinen vai puinen leikkuulauta? Asiantuntijoiden vastaus yllättää: "Ylivoimaisesti paras valinta"Muovinen vai puinen leikkuulauta? Tässä on keittiöalan ammattilaisten mukaan ylivoimaisesti paras vaihtoehto8 tuttua ruokaa, joita sinun ei koskaan tulisi kuumentaa mikrossaLounasastiasi voi olla vaaraksi terveydelle! Mikronkestävyys ei takaa tuotteen turvallisuutta
RuoanlaittoMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoanlaitto
  • 11.11.16:59
    Ruoka

    Tiesitkö? Korppujauhoille löytyy yllättävä korvaaja – Minna Kuukan neronleimaus!

  • 10.11.14:50
    Takaisinvedot

    Pastakauhassa havaittu mahdollinen terveysriski – älä käytä!

  • 3.11.13:38
    Ruoka

    Täydellisen meheviä broilerinfileitä: "Paras tapa valmistaa"

  • 2.11.09:42
    Ruoka

    Sikke Sumarilta tärkeä muistutus oliiviöljyn käytöstä: "Mitä ne ihmiset luulevat?"

  • 27.10.17:22
    Ruoka

    Palkitulta kokilta yllättävä vinkki: "Myrkyksi" tuomittu raaka-aine onkin erinomainen mauste