6 keittiövälinettä, jotka voivat olla terveydelle haitallisia – useimmat löytyvät lähes jokaisen kotoa

pannut
Naarmuuntuneet teräskattilat kannattaa uusia. Colourbox

Perinteiset keittiövälineet voivat kuluneina tai väärin käytettyinä lisätä ruokaan terveydelle haitallisia aineita.

Kiinnitä erityistä huomiota ruoanvalmistukseen käytettävien välineiden kuntoon ja vaihda kuluneet uusiin. Muun muassa nämä keittiövälineet voivat aiheuttaa haittaa terveydelle:

1. Alumiiniset padat ja kattilat

Alumiini on edullinen, tehokas ja lämpöä johtava materiaali, jota käytetään myös pannujen ja kattiloiden valmistamiseen. Huono puoli siinä on, että jotkut happamat ruoat, kuten tomaattikastike voi irrottaa alumiinia ruokaan.

2. Kuparipadat ja pannut

Kupariset keittiövälineet ovat monien suosimia niiden hyvän lämmönjohtavuuden ja tasaisen lämmön ylläpitämisen vuoksi. Kuten alumiinin kohdalla, happamat ruoat voivat kuluttaa kuparin pinnoitetta, jolloin itse kuparia voi päästä ruoan joukkoon.

Suurina pitoisuuksina kupari voi olla terveydelle haitallista.

3. Muoviset ruoanlaittovälineet

Muoviset kauhat ja lusikat jätettynä kuumalle paistokasarille tai pannulle voivat sulaa. Sulaminen taas voi synnyttää ruoan joukkoon haitallisia kemikaaleja. Puiset sekoitusvälineet ovatkin oiva vaihtoehto muovisille.

4. Muoviset leikkuulaudat

Jo pitkään on kiistelty siitä, onko muovinen leikkuulauta turvallisempi kuin puinen. Vaikka muovinen leikkuulauta onkin helpompi puhdistaa, siihen tulee helpommin syviä uurteita, jotka ovat ihanteellisia kasvualustoja bakteereille.

Muovinen leikkuulauta kannattaa pestä tasaisin väliajoin koneessa ja vaihtaa, jos se on kulunut.

5. Naarmuuntuneet ruostumattomasta teräksestä valmistetut astiat

Ruostumattomasta teräksestä valmistetut padat ja kattilat ovat erinomaisia ruoanvalmistukseen, mutta jos ne ovat huonossa kunnossa, voi ruokaan joutua mineraaleja, kuten rautaa, kromia ja nikkeliä.

Kyseiset metallit eivät ole vaarallisia pieninä määrinä, mutta voivat aiheuttaa terveydelle haittaa, jos niitä kerääntyy liikaa elimistöön.

6. Teflon

Teflon on paljon käytetty pinnoite, joka estää ruokaa tarttumasta kiinni pannuun tai kattilaan. Liika kuumennus voi kuitenkin irrottaa pinnoitteesta kaasuja. Kaasun liika hengittäminen voi aiheuttaa nuhan kaltaisia oireita.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja