"5-vuotias totesi juhlapöydässä, että kauheeta p*skaa" – Hanna ja Elina kiteyttivät lapsiperheiden ruoka-arjen kirjaksi

kylmanakki
Elina Ylitervon ja Hanna Gullichsenin Kylmä nakki -kirjassa kannustetaan stressittömään ruoanlaittoon lapsiperhearjessa. Otava

Hanna Gullichsenin ja Elina Ylitervon ruokakirjassa annetaan kaikille vanhemmille lupa mennä jatkossakin sieltä, mistä aita on matalin. 

Kukapa ruuhkavuositallaajaa ei olisi joskus kuitannut päivällistä, lounasta tai yhtä päivän loputtomista välipaloista tarjoamalla jälkikasvulleen ruoaksi kylmiä nakkeja? Tähän ajatukseen kiteytyy Hanna Gullichsenin ja Elina Ylitervon kesäkuussa julkaistu teos Kylmä nakki (Otava, 2021).

Kylmä nakki on koottu kahden mukavuudenhaluisen ruoka-alan ammattilaisen toimesta palvelemaan nirsoja lapsia ja heidän perheitään. Ruokaohjeissa hyödynnetään häpeilemättä myös puolivalmisteita, sillä kenenpä ostoslistalle ne eivät kuuluisi.  

– Kylmä nakki on mielentila. Laiskuus sai aikaan sen, että ohjeet on helppo toteuttaa, tiskiä ei tule liikaa ja suurin osa valmistuu nopeammin kuin teini ehtii alkaa murjottaa tai taaperon Pikku Kakkonen päättyy, tekijät toteavat tiedotteessa.

Hanna Gullichsenin ja Elina Ylitervon uusi ruokakirja Kylmä nakki  (Otava, 2021) on kaikille lapsellisille ihmisille, jotka haluavat jatkossakin mennä sieltä missä aita on matalin – ehkä kuitenkin astetta maukkaammin.

a85d4b0d-b5cf-4364-be69-204114af958b


Teoksessa on helppojen arkireseptien lisäksi mukana myös vertaistukea vanhemmille. Muilta pienten lasten vanhemmilta on koottu mukaan tositarinoita arjen nirsoiluhetkistä:

– 5-vuotias totesi juhlapöydässä herkkujen ääressä, että kauheeta paskaa. Oli noloa! 

– Lapselle kelpaa vain pakastepizza, josta otetaan täytteet pois ja tilalle laitetaan kylmää meetvurstia.

– Jos kaksi ruokaa koskettaa toisiaan, niitä ei voi enää syödä.

Kylmät nakit arjen pelastajina

Hanna Gullichsen kertoo MTV Uutisten Makuja-ruokasivuille Kylmä nakki -kirjan saaneen hyvän vastaanoton. Teos löysi Hannan mukaan ostajakuntansa ja tarvitsijansa, vaikka se julkaistiinkin keskellä kesää. 

Kirjan idea syntyi Hannan ja Elinan omista havainnoista keskellä hektistä lapsiperhe-elämää. Kaksikko keksi ensin perustaa Instagramiin yhteisön, jossa jaetaan vertaistukea ja vinkkejä kaoottiseen arkeen. Melko pian seuraajilta alkoi kuitenkin tulla pyyntöjä, että ruokaohjeet voisi koostaa myös kirjaksi.

Kylmä nakki -nimi sen sijaan kiteyttää hyvin yhteisön ja kirjan ytimen.

– Eikös kylmä nakki ole kaikkien guilty pleasure eli salainen pahe. Olimme pari vuotta sitten mökillä ja lapsilla alkoi olla nälkäkiukkua. Kysyin kaveriltani, että löytyisikö häneltä jotain välipalaa, vaikka nakkia, Hanna muistelee.

Kaveri kaivoi jääkaapista nakit ja kertoi Hannalle, mistä löytyy paistinpannu niiden paitamista varten. 

– Totesin, että äh, ei tässä mitään paistinpannua tarvita. Nakit vain lapsille käteen. Kaveri oli jotenki todella ilahtunut siitä, että kokki tarjoaa lapsilleen kylmiä nakkeja. Rupesin pohtimaan, että onpa kurjaa, jos ajatellaan, että ammattilaiset jaksavat aina panostaa tai että naapurissa on kaikki paremmin.

Hanna toivoo, että Kylmä nakki -yhteisön ja -kirjan avulla ihmiset oppisivat olemaan armollisempia itselleen.

– Enemmän armollisuutta ja vertaistukea toivoisin lapsiperheiden elämään.


Videolla: Hanna Gullichsen näyttää, kuinka kaapin perustarvikkeista syntyy herkullinen shaksuka

Hanna Gullichsen näyttää, kuinka kaapin perustarvikkeista syntyy herkullinen shaksuka 4:49

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat