Pysy saavuttamassasi painossa: 5 tärkeää sääntöä

Shutterstock

Laihdutusurakan onnistuttua on katse tärkeä kääntää siihen, ettei paino enää laske tai nouse.

Laihdutuskeinoja on lukuisia, mutta sen jälkeen kun tavoitepaino on saavutettu, jokainen kohtaa saman haasteen: saavutetussa painossa pysyminen. Tohtori Fiorella DiCarlon kuutta tärkeää sääntöä noudattamalla tavoitepainossa pysyminen voi olla yllättävän helppoa.

1. Älä kiellä itseltäsi mitään herkkua kokonaan

Jokaisella on oman heikot kohtansa, kun on puhe ruoasta. Kun tavoitteena on omaksua ruokailurutiinit, joita on helppo noudattaa lopun elämää, ei näitä kiusauksia ole syytä kieltää itseltään kokonaan. Sen sijaan DiCarlo kehottaa panostamaan kohtuullisuuteen.

– Älä kiellä itseltäsi mitään ruokaa, sillä himot kasvavat vain entisestään, kun tiettyjä herkkuja kieltää itseltään, DiCarlo toteaa.

2. Älä tingi unesta

Moni tunnistaa tilanteen, jossa väsyneenä tulee herkuteltua kuin huomaamatta. DiCarlo huomauttaa, että liian vähäiset yöunet on yleisin syy siihen, että näläntunne alkaa elää omaa elämäänsä. Huolehtimalla riittävistä yöunista voi sekä parantaa omaa oloa että helpottaa terveellisten elämäntapojen noudattamista.

3. Älä ryhdy pikadieetille

Ennen tärkeitä juhlapäiviä moni kokee paineita pudottaa muutaman kilon pikavauhtia erilaisten pikadieettien voimin. Tälle tielle ei kuitenkaan kannata lähteä, jos tavoitteena on noudattaa oikeanlaisia ruokailutottumuksia pidemmällä tähtäimellä. Sen lisäksi, että vähäkalorisilla pikadieeteillä olo on usein huono, ovat niiden lopulliset vaikutukset huolestuttavat.

– Tutkimukset ovat osoittaneet, että ne eivät toimi. Ne hidastavat aineenvaihduntaa ja kilot lihoo takaisin, DiCarlo toteaa.

4. Älä ole alkoholin armoilla

Kun tavoitteena on säilyttää saavutettu paino, on tärkeää kiinnittää huomiota jo etukäteen sudenkuoppiin, joihin on helppo astua. Yksi näistä on alkoholi, joka laukaisee monella himot herkuttelua kohtaan. Alkoholi heikentää arviointikykyä ja siksi alkoholin vaiuktuksen alaisena on erityisen helppo sortua herkuttelemaan.

Herkuttelun riskin voi pyrkiä minimoimaan esimerkiksi päättämällä, ettei alkoholia tule juotua tyhjään vatsaan ja varaamalla kaappeihin jo etukäteen terveellisiä herkkuja epäterveellisten sijaan.

5. Älä jätä aterioita välistä

Säännöllinen ateriarytmi on yksi terveellisen ruokavalion ja saavutetun painon säilyttämisen perusteista. Tärkeää on muistaa etenkin se, että vaikka joskus tulisi herkuteltua, ei syötyjä kaloreita ole koskaan syytä "korvata" jättämällä seuraava ateria välistä. Keho toimii oikein silloin kun se saa ravintoa tasaisesti päivän mittaan.

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja