5 hyvää syytä syödä omenoita – tiesitkö näistä terveyshyödyistä?

omena, viipaleet
Monessa suomalaispihassa kerätään kohta omenapuiden antia. Shutterstock

Omenat maistuvat suomalaisille – eivätkä turhaan! Tiesitkö näistä omenan terveyshyödyistä?

Omena päivässä pitää lääkärin loitolla, kuuluu sanonta, joka voi hyvinkin pitää paikkansa. Omenasta on hyötyä niin liikalihavuutta vastaan taistelussa kuin järjenjuoksun vahvistamisessakin. Lue, miksi omenaa kannattaa syödä!

Voi auttaa laihtumaan

Washingtonin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan erityisesti Granny Smith -omenalajike sisältää yhdisteitä, jotka voivat estää tiettyjä liikalihavuuteen johtavia vaivoja.

Muistathan, että omenaa ei kannata kuoria, jos haluaa nauttia sen täysistä terveyshyödyistä. Kuori nimittäin sisältää antioksidantteja, kuituja ja muita hyödyllisia yhdisteitä.

Omena voi suojata syövältä

Yhdessä omenassa on keskimäärin 10 prosenttia päivittäisestä C-vitamiinin ja kuidun tarpeesta. C-vitamiinista on huimasti hyötyä vastustuskyvyn parantamisessa ja lisäksi se on yhdistetty matalampaan ruokatorvisyövän riskiin. Ravintokuidun puolestaan ajatellaan vähentävän riskiä sairastua paksusuolen syöpään, luultavasti siksi, että se auttaa painonhallinnassa. Omenan kuorten sisältämällä kversetiinillä on tulehdusta estäviä ja antioksidanttisia ominaisuuksia, jotka voivat auttaa estämään syöpää.

Voi laskea kolesterolia

Koska omenat sisältävät paljon kuitua, ne ovat hyvä apu kolesterolinhallintaan. Tämä johtuu siitä, että omenoiden pektiini eli eräänlainen liukeneva kuitu, madaltaa huonon LDL-kolesterolin määrää. Keskiverto omena sisältää kuitua 4,4, grammaa eli hyvän osan suositellusta päivätarpeesta, joka on 25–35 grammaa.

Omena vähentää halvauksen riskiä?

Valkoisten, mehukkaiden hedelmien, kuten omenoiden, syönti voi auttaa madaltamaan halvauksen riskiä. Erään tutkimuksen mukaan niillä ihmisillä, jotka söivät paljon valkoisia hedelmiä ja vihanneksia, halvauksen riski väheni 50 prosenttia. Omenoiden lisäksi kannattaa napostella päärynöitä ja kukkakaalia.

Omenoista hyötyä aivoille

Omenat voivat lisätä myös aivokapasiteettia. Omenat sisältävät luonnollisia sokereita, jotka elimistö muuttaa energiaksi. Näin ollen omena saattaa tehdä olon pirteämmäksi. Vaihda iltapäivän toinen kahvikuppi siis tähän herkulliseen hedelmään!

Lähde: Real Simple

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja