5 faktaa, joita et tiennyt mangoista
Mangot ovat makeaa herkkua, joka on suomalaisille tuttua etenkin soseiden muodossa. Tiesitkö näitä faktoja mangoista?
1. Vain harva kukka kypsyy mangoksi
Mangopuut tunnetaan maailmalla upeasta kukkaloistostaann, mutta vain yksi prosentti mangopuun kukista kehittyy lopulta hedelmäksi.
2. Väri riippuu kasvupaikasta
Moni luulee, että punertavat mangot ovat kaikkein kypsimpiä, mutta todellisuudessa mangojen väri riipuu siitä, missä kohtaa puuta ne ovat kypsyneet. Lähinnä aurinkoa kypsyneet hedelmät ovat kaikkein punaisimpia ja vihreimmät mangot kasvavat alempana puissa.
3. Mangoja on tarjolla vuoden ympäri
Syy siihen, miksi mangoja on tarjolla vuoden ympäri, löytyy erilaisista hedelmälajikkeista. Mangolajikkeita on saatu kehiteltyä niin monia, että ne kehittävät rinnakkaisina sykleinä tuoreita hedelmiä, joita toimitetaan maailman ääriin ympäri vuoden.
4. Intiassa kasvatetaan valtaosa mangoista
Intia on oikea mangojen luvattu maa, sillä siellä tuotetaan peräti 18 miljoonaa tonnia mangoja vuosittain.
5. Mango kypsyy pitkään
Yhden mangon kypsyminen siihen pisteeseen, että sen voi kerätä, vie alusta alkaen kaiken kaikkiaan neljä kuukautta aikaa.
Lähde: produce.about.com
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa