Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

1990-luvun ehdoton hitti suomalaisissa baareissa: Tästä juomasta "porukka meni aivan sekaisin"

Erilaiset shotit valloittivat Suomen baarit 1990-luvulla.
Erilaiset shotit valloittivat Suomen baarit 1990-luvulla.Shutterstock
Julkaistu 29.07.2015 09:22

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

1990-luvulla juomakulttuuri muuttui Suomessa astetta kansainvälisemmäksi. Ruotsinlaivan hienoudet saatiin vihdoin myös mantereelle ja drinkkilaseista tutut ananasviipaleet vaihtuivat lennossa limeen.

Lapin matkailuopiston Rovaniemen yksikön ravintolapalveluiden opettaja Ari Manninen kertoi MTV:n Makuja.fi -sivustolle menneiden vuosikymmenten juomatrendeistä. Vuonna 1988 ensi kertaa baaritiskin takana työskentelyn aloittanut Manninen muisteli haastattelussa ensin 80-luvun ilmiöitä –  ja nyt on vuorossa rakastettu ysäri. 

Muistatko sinä vielä 1990-luvulla baareihin rantautuneet Hot Shotit, vai hurahditko kenties kansainvälisiin juomabrändeihin, kuten Jack Daniels-viskiin?

Lue myös:

Sininen enkeli, Ville Vallaton, Ampiainen – muistatko vielä nämä baarien 80- ja 90-lukujen suosikit?

1980-luvun huikeat baari-ilmiöt: Juomissa erikoinen "vau-efekti" – keräilitkö sinäkin drinkkitikkuja?

Hot Shotteja, Ville Vallattomia ja vodkaa

Mannisen mukaan 1990-luvun alussa jatkui hyvin pitkälti sama, tilpehööreistään ja väreistään tuttujen juomien trendi. Juomakulttuuri alkoi kuitenkin pikku hiljaa myös kansainvälistyä.

–  Kotimaisia tuotteita ryhdyttiin korvaamaan ulkomaisilla: kotimaiset viskit vaihtuivat Jack Danielsiin, joka oli silloin todella kova juttu. Tuli Pisang Ambon ja Ville Vallaton -drinkit.

Mannisen mukaan 90-luvulla tapahtui paljon, vaikka toisinaan ammatillinen meininki vaikuttikin pysähtyneeltä.

90-luku

– Pohjoisessa vuosikymmen tuntui vierivän ohi Hot Shotteja väsätessä ja Koskenkorvaa kulloinkin muodissa olleella pidentäjällä lantratessa. Tänään Vichyllä, huomenna Ananas Lightilla tai Russchianilla, ylihuomenna Aurinko Palmalla, kuvailee Manninen vuosikymmentä Virtuaalibaari-blogissaan.

– Suosittuja drinkkejä olivat muun muassa Musta Ryssä ja Paratiisi. Cuba Libreä pidettiin todella hienona juttuna. Caipiroska taisi tulla vuonna 1995, muistelee Manninen.

Selkeä ero 80- ja 90-lukujen välillä onkin Mannisen mukaan vodkan suosion nouseminen. Vielä 80-luvulla vodkaa pidettiin lähinnä vanhempien herrojen juomana, eikä sitä nautiskeltu baareissa. Ysäri sen sijaan toi mukanaan erilaiset maustetut vodkat, kuten karpalolla, ananaksella ja limellä maustetut versiot Finlandia Vodkasta.

Ananas sai jäädä ja Salmari sekoitti Suomen

Salmiakkikossu

Kasaridrinkkien hittihedelmä ananas sai 90-luvulla pikku hiljaa väistyä uusien eksoottisten raaka-aineiden tieltä. Kansainvälinen drinkkikulttuuri rantautui Suomeen – mistäpä muualtakaan kuin risteilylaivoilta.

– Ananaksen tilalle alkoi tulla muita raaka-aineita, kuten limeä, jotka olivat jo tuttuja Ruotsinlaivoilta. Raaka-aineisiin alkoi tulla enemmän valinnanvaraa.

Ruotsinlaivalta onkin alun perin peräisin myös yksi erityinen juoma, joka valloitti koko Suomen.

– Salmarista porukka meni aivan sekaisin, Manninen muistelee.

Salmarin eli salmiakkikossun keksi 90-luvulla baarimikkona työskennellyt ja sittemmin artistina menestynyt Jari Sillanpää. Sillapää työskenteli tuolloin Silja Linella ja on haastatteluissa kertonut kehitelleensä laivan baarissa erilaisia karkkipohjaisia juomia. Tärkein innovaatio oli tietenkin salmari.

Drinkkibaareja ja irkkupubeja

90-luvulla eteläiseen Suomeen syntyi myös puhtaita drinkkibaareja, kuten Helsinkiin vuonna 1999 perustettu Sling In. Samaan aikaan suosiotaan kasvattivat myös irkkupubit, joiden suosion myötä myös erikoisoluet lisääntyivät. Mannisen mukaan drinkkilistoissa alettiin käyttää cocktail-sanan sijaan drinks -muotoa.

9.1

Kokonaisuudessaan 1990-luku oli siis muutosten aikaa, vaikka 80-luvun Miami Vicen inspiroima värikkyys ei mihinkään vielä kadonnutkaan. 

– Ja kaikki nämä muutokset tapahtuivat rahaa takovissa yökerhoissa, verenpainetta nostattavan teknomusiikin pauhussa, Ville Vallattoman kera, Manninen summaa.

Lähteet: Virtuaaliblogi.fi, Ari Mannisen haastattelu

Lisää aiheesta:

Vieläkö kehtaisit baarissa tilata? Yllättävä retrojuoma nousemassa uuteen suosioonHelsinkiläisbaarissa kitataan nyt menneiden vuosikymmenten hittijuomia – nämä retrodrinkit käyvät kaupaksiVieläkö joku juo Sinisiä enkeleitä tai Ville Vallattomia? Selvitimme, mitä juomia laivojen baareissa nyt tilataanBaarimestari: Tämä juomailmiö tekee pian "vallankumouksen" – taustalla rahaOletko maistanut? Klassikkodrinkistä povataan kesän hittijuomaa – sisältää mielipiteet jakavan koristeen Trendikkäimmät tilaavat nyt baarissa tämän legendaarisen 1980- ja 1990-lukujen hittidrinkin – milloin joit viimeksi?
Makuja
Vuonna 1994 julkaistu ”Drink! Kanssamme baarissa – Med oss i baren” -kirja avasi Ruotsinlaivojen baarimestarien mystistä maailmaa. (Lauttamus, S. Siljan baarimestaritiimi. SR-julkaisut. Uusimaa OY: Porvoo 1994)Virtuaalibaari.fi/Ari Manninen
Salmiakkikossua Alkon "Bensowin" myymälässä Helsingissä vuonna 1995 myymälähoitaja Kari Molariuksen käsittelyssä.Lehtikuva
"80-luvun loppupuolella perustetun Amarillo-ravintolaketjun 90-luvulle sijoittuvan drinkkilistan täytyy olla aikansa klassikko. Rohkeita värimaailmoja vielä rohkeimmilla juomasekoitusten nimillä: Herkkupeppu, Kylmä suihku, Säihkysääri, Putket tukossa, Epä selvä (erikseen kirjoitettuna), Vähä viksumpi, Hukkunut käärme, Ikäneito, Hellanlettas, Keltaiset boxerit ja Köyhät kyykkyyn" Manninen muistelee.
Ari Manninen/Virtuaalibaari.fi

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • 09:43
    Alkoholi

    Alkon hinnasto paljastaa, mitä Jallu, Koskenkorva ja muut juomat maksoivat vuonna 1993

  • Eilen17:13
    Ruoka

    Tiesitkö? Helppo kikka takaa mikropopcornien onnistumisen

  • Eilen12:02
    Ruoka

    Vohveli- ja lettutaikinaan kannattaa lisätä yksi tärkeä ainesosa

  • Eilen07:44
    Ruoka

    Juha on leiponut 1,5 miljoonaa korvapuustia – mikä on täydellisen pullan salaisuus?

  • to17:16
    Ruoka

    Legendaarinen kanapasta: Tämä kermainen kastike on jättihitti