10 vinkkiä: Syö itsesi hoikaksi!
Jos haaveissa on painonpudotus tai painon säilyttäminen nykyisellään, kannattaa ottaa ruokatottumukset lähempään tarkasteluun. Lue vinkit siihen, miten pidät itsesi solakkana näkemättä nälkää.
Jos haluat vältellä lihomista, löydä uudenlainen suhtautumistapa ruokaan. Lue 10 sääntöä, joiden avulla varmistat, että syöt elääksesi etkä elä vain syödäksesi.
1. Syö, kun sinulla on nälkä
Kun mielesi tekee ruokaa, mieti kumpi haluaa syödä: kehosi vai mielesi? Jos aivosi huutavat ruokaa, yritä löytää joku kaloriton puuhastelu, joka auttaa tekemään olon paremmaksi. Jos ruoka on aina vastaus tylsyyteen, lihot taatusti. Tällöin kannattaa mieluummin keksiä jotain hauskaa tekemistä. Jos ruoka olisi vastaus väsymykseen, lepuuta silmiäsi, venyttele, juo vettä tai pidä tauko. Jos olet oikeasti nälkäinen, syö.
2. Älä syö stressiin äläkä vihaisena, huolestuneena tai järkyttyneenä
Ruoansulatuksesi toimii parhaiten, kun olet rentoutunut, ei silloin, kun stressaat. Voit joko sulattaa ruokasi tai stressata, et kumpaakin.
3. Syö enimmäkseen oikeata ruokaa, älä mitään, mitä et voisi kotona valmistaa
Ajattele asiaa näin: et ole mikään huipputason leipuri, mutta osaisit tehdä kotona gluteenittomia, luonnollisesti makeutettuja kuppikakkuja, eikö? Osaisitko tehdä Mars-patukan ilman ammattitason välineistöä? Niinpä.
4. Vältä ruokia, joista et pidä, vaikka ajattelisitkin, että niitä pitäisi syödä
Kun syöt ruokaa, josta et pidä, elimistösi ja aivosi kapinoivat ja vaativat myöhemmin palkinnoksi herkkuja vaikkapa voikukkasalaatin syömisestä. Syö mieluummin punaista paprikaa tai papuja, jos niistä pidät, ja säästy elimistön kapinoinnilta.
KOKEILE RESEPTIÄ: Broileri-melonisalaatti
5. Jätä väliin ylikypsät, alikypsät, ylimakeat, ylisuolaiset ja huonosti kypsennetyt ruoat
Yksinkertaisuudessaan: vältä huonosti tehtyä ruokaa. Opettele itse tekemään helppoja ruokia kotona tai syö laadukkaissa paikoissa. Kun syöt ruokaa, joka on hyvin tehty, ja sen on tehnyt ruoanlaittoa rakastava ihminen, se maistuu ja tuntuu paremmalta.
6. Syö enimmäkseen tuoretta ruokaa
Pakaste- tai säilykeruoat eivät ole välttämättömiä tai piristäviä. Niissä ei ole niin paljon ravintoaineita kuin tuoreessa ruoassa ja ne harvoin maistuvat yhtä hyvältä. Hemmottele kehoasi ja ruoki sitä tuoreella ruoalla.
7. Syö sellaisten ihmisten kanssa, joista pidät, ja paikassa, josta pidät
Syöminen voi olla intiimi hetki. Valitse lounas- ja päivällisseurasi kysymällä itseltäsi, kenen seurassa viihdyt. Jos ruokaseuraa ei löydy, mene ulkosalle syömään tai katsele ikkunasta kauniita maisemia.
8. Älä katso televisiota syödessäsi
Televisiota katsellessa tulee syötyä enemmän kilokaloreita, mutta jotkut tv-ohjelmat voivat myös laukaista negatiivisia ja stressaavia tunteita, jotka tekevät ruoansulatukselle hallaa.
9. Lopeta syöminen, kun olet täynnä
Aterian jälkeinen ähky tekee tyhjäksi kaiken mielihyvän, jota saatoit ruoasta saada. Ajattele, että vatsasi on ämpäri ja voit syödä sen 70-prosenttisesti täyteen. Näin saat kyllä ravintosi ja tulet kylläiseksi, mutta et tule liian täyteen. Jätä loppuruoka myöhemmäksi, jolloin pystyt myös nauttimaan siitä enemmän.
10. Hengitä, pureskele ja hidasta
Mieti, kauanko aikaa sinulla menee yhden aterian syömiseen? Tuplaa se. Jokaisen aterian tulisi kestää noin 30–45 minuuttia. Tämä on helpompaa, jos istut pöydän ääressä etkä tietokoneen edessä tai sohvalla. Ja kun pureskelet ruoan liki nestemäiseksi, pystyt sulattamaan sen paremmin ja saat enemmän irti monista ravintoaineista.
Lähde: MindBodyGreen
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Pekka Terävän perunagratiini
-
Mangojuustokakku
-
Appelsiininen pääsiäislotta
-
Brie-parsataskut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Vodkapasta eli penne alla vodka – Hanna Hurtan helppo ohje
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka