Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

10 harhaluuloa latinoruoasta – et kai uskonut näihin?

Shutterstock
Julkaistu 27.11.2014 17:33

MTV LIFESTYLE

Jäät paljosta paitsi, jos kuvittelet latinoruoan olevan pelkkää guacamolea ja tacoja. Lue 10 yleistä harhaluuloa.

Tacot, burritot ja guacamole – tähän kiteytyy monen käsitys latinoruoasta. Vaikka näillekin on oma tärkeä paikkansa latinokeittiössä, sen todellisuus on monimuotoinen sekoitus eri maista.

Sorrutko sinä näihin harhaluuloihin?

1. Latinoruoka on yhtä kuin meksikolainen ruoka. Meksikolainen ruoka on suosittua, mutta älä unohda, ettei Meksiko ole ainoa maa Latinalaisessa Amerikassa. Esimerkiksi kuubalainen picadillo tai argentiinalainen chimichurri ovat kokeilemisen arvoisia ruokia! Entäpä perulainen ceviche? Meksikolaisten reseptien ulkopuolella on paljon muitakin mahdollisuuksia. KATSO RESEPTI: Ruijanpallasceviche

2. Kaikki on mausteista tai täynnä chiliä. Vaikka chilejä käytetään monissa latinoruoissa, eivät kaikki paprikat ole tulisia. Jotkut ovat enemmänkin makeita ja jotkut enemmän mietoja ja pähkinäisiä kuin tulisia. On myös monia ruokalajeja, joihin chilit eivät kuulu lainkaan.

3. Kaikki on paistettua. Osa tacon, burriton tai empanadan väliin laitettavasta lihasta voi toki olla paistettua, mutta kaikki Latinalaisesta Amerikasta ruoka ei todellakaan ole paistettu öljyssä tai rasvassa. 

4. Kaikki on juustolla kuorrutettua. Jotkut ateriat toki suorastaan uivat sulatetussa juustossa, mutta pääpiirteittäin latinokeittiöstä tuleva ruoka on yksinkertaista ja monissa aterioissa käytetään tuoreita, paikallisia ainesosia, joihin ei juusto kuulu.

5. Valmiit tacomausteet ovat aito juttu. Latinokeittiöön kuuluvat todellisuudessa tuoreet mausteet eikä valmismausteita käytetä ravintoloissa. Kumina, ancho-chili, mustapippurijauhe, valkosipulijauhe ja monet muut mausteet maistuvat maukkaammilta ja aidommilta kuin mikään valmismaustepurkista löytyvä.

6. Tacot, burritot ja quesadillat ovat päävaihtoehdot, mitä tulee meksikolaiseen ruokaan. Nämä saattavat olla perinteisiä vaihtoehtoja – joidenkin mielestä kuitenkin enemmän tex-mexiä kuin aitoa meksikolaista ruokaa –, mutta jos luet ensimmäisiä ruokia pidemmälle meksikolaisessa ravintolassa, huomaat että vaihtoehtoja on paljon, paljon muitakin.

7. Lihattomia vaihtoehtoja ei ole. Tämä ei pidä paikkaansa. Latinoruoat vaihtelevat alueittain ja monissa, etenkin lähellä rannikoa olevissa maissa, kuten Meksikossa, Chilessä, Perussa, Kolumbiassa ja Ecuadorissa, syödään paljon esimerkiksi kalaa ja muita mereneläviä.

8. Latinoruoka ei ole terveellistä. Tämä on hieman samanlainen harhaluulo kuin se, että kaikki latinoruoka tihkuisi rasvaa. Koska ruoat vaihtelevat alueittain ja maittain, tämäkään ei ole kuitenkaan totta. Liha ja paistettu ruoka ovat iso osa aterioita etenkin suurissa kaupungeissa, mutta Latinalaisessa Amerikassa on kuitenkin paljon alueita, joissa tällaiset ruoat ovat vain satunnainen herkku ja monet ateriat ovat enemmän vihannespainotteisia. Lisäksi lisukkeet, kuten riisi, kvinoa, kurpitsa ja pavut ovat terveellisiä ja sisältävät niin kuitua kuin proteiiniakin.

9. Salsa kuuluu jokaiseen ateriaan. Tämä on oikeastaan totta. Salsa on tietenkin hyvin yleinen mauste monissa latinoravintoloissa ja tomaattisalsa on tuttu mauste monissa meksikolaisissa ruokalajeissa. Kokkareiset tomaatti- ja korianterisalsat, joita saattaa löytää vaikkapa ruokakaupasta eivät kuitenkaan aina vastaa Latinalaisesta Amerikasta lähtöisin olevia maustekastikkeita.

10. Churrot ovat ainoa jälkiruokavaihtoehto. Vaikka churrot ovat herkullisia ja hyvin yleinen herkku Meksikossa ja Espanjassa, mutta jäät paljosta paitsi, jos et kokeile esimerkiksi riisivanukasta tai brasilialaista brigadeiroa. KATSO RESEPTI:  Churrot

LUE MYÖS:  6 ruokaa, joiden alkuperä yllättää: American Pie onkin valetta!

Lähde: Cosmopolitan

MTV LIFESTYLE

Lisää aiheesta:

Suomeen Argentiinasta muuttanut Erika avasi Helsinkiin ennennäkemättömän tehtaan – ruokakaupatkin kiinnostuivat ainutlaatuisesta juustoleivästä: "Helppo ruoka tykätä"Kokit paljastavat, mitä pasta-annoksia ei todellakaan kannata tilata ravintolassa: "Tehdään usein ennakkoon ja lämmitetään uudelleen"Viisi tulevaisuuden superruokaa, jotka voivat päätyä sinunkin lautasellesi – kuinka monta näistä tiedät? Ketsuppi, croissant ja spagetti bolognese – näiden tuttujen ruokien oikea alkuperä saattaa yllättääItalialaiskokki jyrähtää: Pizza ja pasta eivät ole epäterveellisiä! Kyllästyttääkö aina sama lounas? Vaihtoehto uunimakkaralle voi löytyä tästä
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • Eilen17:43
    Ravintolat

    Katrina on työskennellyt tarjoilijana yli 20 vuotta – tällaisia ovat suomalaiset asiakkaat

  • pe17:47
    Ruoka

    Aamujuontajalta täystyrmäys oudolle uutuusjäätelölle

  • pe15:05
    Huijaukset

    Poliisi: Tampereen feikkiravintolaa operoitiin Afrikasta

  • pe11:55
    Kahvi

    Kahvin joukkoon laitetaan nyt supersuosittua seosta: "Syksyn isoimpia trendejä"

  • to17:02
    Ruoka

    Halpaa sesonkikasvista myydään nyt huimat määrät – sopii jopa pastaan!