10 harhaluuloa latinoruoasta – et kai uskonut näihin?

meksikolainen ruoka
Shutterstock

Jäät paljosta paitsi, jos kuvittelet latinoruoan olevan pelkkää guacamolea ja tacoja. Lue 10 yleistä harhaluuloa.

Tacot, burritot ja guacamole – tähän kiteytyy monen käsitys latinoruoasta. Vaikka näillekin on oma tärkeä paikkansa latinokeittiössä, sen todellisuus on monimuotoinen sekoitus eri maista.

Sorrutko sinä näihin harhaluuloihin?

1. Latinoruoka on yhtä kuin meksikolainen ruoka. Meksikolainen ruoka on suosittua, mutta älä unohda, ettei Meksiko ole ainoa maa Latinalaisessa Amerikassa. Esimerkiksi kuubalainen picadillo tai argentiinalainen chimichurri ovat kokeilemisen arvoisia ruokia! Entäpä perulainen ceviche? Meksikolaisten reseptien ulkopuolella on paljon muitakin mahdollisuuksia. KATSO RESEPTI: Ruijanpallasceviche

2. Kaikki on mausteista tai täynnä chiliä. Vaikka chilejä käytetään monissa latinoruoissa, eivät kaikki paprikat ole tulisia. Jotkut ovat enemmänkin makeita ja jotkut enemmän mietoja ja pähkinäisiä kuin tulisia. On myös monia ruokalajeja, joihin chilit eivät kuulu lainkaan.

3. Kaikki on paistettua. Osa tacon, burriton tai empanadan väliin laitettavasta lihasta voi toki olla paistettua, mutta kaikki Latinalaisesta Amerikasta ruoka ei todellakaan ole paistettu öljyssä tai rasvassa. 

4. Kaikki on juustolla kuorrutettua. Jotkut ateriat toki suorastaan uivat sulatetussa juustossa, mutta pääpiirteittäin latinokeittiöstä tuleva ruoka on yksinkertaista ja monissa aterioissa käytetään tuoreita, paikallisia ainesosia, joihin ei juusto kuulu.

5. Valmiit tacomausteet ovat aito juttu. Latinokeittiöön kuuluvat todellisuudessa tuoreet mausteet eikä valmismausteita käytetä ravintoloissa. Kumina, ancho-chili, mustapippurijauhe, valkosipulijauhe ja monet muut mausteet maistuvat maukkaammilta ja aidommilta kuin mikään valmismaustepurkista löytyvä.

6. Tacot, burritot ja quesadillat ovat päävaihtoehdot, mitä tulee meksikolaiseen ruokaan. Nämä saattavat olla perinteisiä vaihtoehtoja – joidenkin mielestä kuitenkin enemmän tex-mexiä kuin aitoa meksikolaista ruokaa –, mutta jos luet ensimmäisiä ruokia pidemmälle meksikolaisessa ravintolassa, huomaat että vaihtoehtoja on paljon, paljon muitakin.

7. Lihattomia vaihtoehtoja ei ole. Tämä ei pidä paikkaansa. Latinoruoat vaihtelevat alueittain ja monissa, etenkin lähellä rannikoa olevissa maissa, kuten Meksikossa, Chilessä, Perussa, Kolumbiassa ja Ecuadorissa, syödään paljon esimerkiksi kalaa ja muita mereneläviä.

8. Latinoruoka ei ole terveellistä. Tämä on hieman samanlainen harhaluulo kuin se, että kaikki latinoruoka tihkuisi rasvaa. Koska ruoat vaihtelevat alueittain ja maittain, tämäkään ei ole kuitenkaan totta. Liha ja paistettu ruoka ovat iso osa aterioita etenkin suurissa kaupungeissa, mutta Latinalaisessa Amerikassa on kuitenkin paljon alueita, joissa tällaiset ruoat ovat vain satunnainen herkku ja monet ateriat ovat enemmän vihannespainotteisia. Lisäksi lisukkeet, kuten riisi, kvinoa, kurpitsa ja pavut ovat terveellisiä ja sisältävät niin kuitua kuin proteiiniakin.

9. Salsa kuuluu jokaiseen ateriaan. Tämä on oikeastaan totta. Salsa on tietenkin hyvin yleinen mauste monissa latinoravintoloissa ja tomaattisalsa on tuttu mauste monissa meksikolaisissa ruokalajeissa. Kokkareiset tomaatti- ja korianterisalsat, joita saattaa löytää vaikkapa ruokakaupasta eivät kuitenkaan aina vastaa Latinalaisesta Amerikasta lähtöisin olevia maustekastikkeita.

10. Churrot ovat ainoa jälkiruokavaihtoehto. Vaikka churrot ovat herkullisia ja hyvin yleinen herkku Meksikossa ja Espanjassa, mutta jäät paljosta paitsi, jos et kokeile esimerkiksi riisivanukasta tai brasilialaista brigadeiroa. KATSO RESEPTI:  Churrot

Lähde: Cosmopolitan

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.