10 faktaa suklaasta – näitä et tiennyt!

Fazer suklaa
Fazer

Buzzfeed-sivusto kokosi yhteen mielenkiintoisimpia faktoja tutusta herkusta, suklaasta. Ota selvää, millä tasolla suklaatietämyksesi on!

1. Suklaata saadaan puusta, jonka tieteellinen nimi Theobroma cacao tarkoittaa jumalten ruokaa.

2. Kaakaopuulla kestää melkein kokonaisen vuoden verran kasvattaa tarpeeksi palkoja, joista saa tehtyä 10 tavallista suklaapatukkaa.

3. Suklaassa on yli 600 erilaista makuyhdistettä. Esimerkiksi punaviinissä on vain 200.

4. Suklaan sisältämä teobromiini-yhdiste on myrkyllistä koirille, mutta voi tappaa ihmisenkin. Tällöin suklaata joutuisi kuitenkin syömään mahdottoman määrän, sillä teobromiinia pitäisi tulla syöneeksi 1000 milligrammaa jokaista painokiloa kohden.

5. Muinaisten mayojen uskotaan olevan ensimmäisiä säännöllisesti kaakaopuita kasvattaneita ja kaakaojuomaa juoneita. Atsteekit keksivät homman myöhemmin, mutta heidän piti tehdä vaihtokauppoja kaakaota vastaan, sillä he eivät pystyneet kasvattamaan kaakaopuita.

6. Englanninkielen suklaata tarkoittava chocolate-sana tulee atsteekkien sanasta xocoatl, jolla kutsuttiin kitkerää, mausteista juomaa, jota atsteekit tekivät kaakaopavuista.

7. 90 prosenttia suklaan historiasta tätä herkkua onkin nautittu juomana eikä kiinteänä herkkuna!

8. Kun atsteekit johtivat Mesoamerikkaa, suklaata nautittiin laajalla alueella ja kaakaonsiemenet kävivät valuutasta.

9. Atsteekkikeisari Montezuma II joi yli 50 kupillista kaakaota joka ikinen päivä.

10. Uskotaan, että suklaalle allergiset ihmiset ovat todellisuudessa allergisia torakoille, sillä yhdestä suklaapatukasta voidaan keskimäärin löytää noin kahdeksan hyönteisen osaa.

Lähde: Buzzfeed

***

Tee itse helpot suklaakulhot 1:27

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!