10 elintarviketta, joita sinun pitäisi syödä joka viikko

shutterstock_97397990
Shutterstock

Expressen-lehti listasi sivuillaan kymmenen elintarviketta, joita jokaisen kannattaa lisätä ruokavalioonsa.

Viikkoon mahtuu monenlaista ja monen kokoista ateriaa. Tärkeintä hyvässä ruokavaliossa on noudattaa suositeltua lautasmallia ja syödä monipuolisesti. Kokeile lisätä tavalliseen ruokavalioosi alla listattuja, terveellisyyttä uhkuvia elintarvikkeita!

1. Inkivääri

Inkivääri rauhoittaa vatsaa ja helpottaa huonovointisuutta ja ummetusta. Sen väitetään myös torjuvan flunssaa ja hillitsevän ruokahalua. Mikä parasta, inkivääri maistuu todella hyvältä ruoan seassa.

2. Chia-siemenet

Kaikki puhuvat nykyään chia-siemenistä ja niiden terveysvaikutuksista. Tähän on hyvä syy: chia-siemenet sisältävät muun muassa viisi kertaa enemmän kalsiumia kuin maito ja kuusi kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiini. Chia-siemeniä on helppoa lisätä esimerkiksi smoothien, jogurtin tai mehun joukkoon.

3. Omenat

Omena on mainio välipala työpaikalle, kouluun tai työmatkalle. Omenan kuoret sisältävät flavonoideja, C-vitamiinia, kaliumia ja pektiiniä, joka tekee hyvää suolistolle ja vatsalle.

4. Granaattiomena

Granaattiomena sisältää valtavasti antioksidantteja, C-vitamiinia, antosyaaneja ja mineraaleja, kuten rautaa ja kaliumia. Granaattiomenan lisääminen ruokavalioon voi auttaa puhdistamaan kehoa myrkyistä, ehkäistä ihon ikääntymistä ja suojata kehoa taudeilta.

5. Gojimarjat

Gojimarjojen väitetään voimistavan seksuaaliviettejä ja parantavan hedelmällisyyttä. Niiden sanotaan myös vahvistavan luita ja lihaksia sekä parantavan näköä ja munuaisten toimintaa. Ainakin ne sisältävät todella paljon rautaa, C-vitamiinia ja antioksidantteja, joten niitä kannattaa ehdottomasti lisätä aamupuuroon tai jogurtin sekaan!

6. Kurkuma

Kurkuman sanotaan ehkäisevän syöpää ja alzheimerin tautia. Sillä onkin perimätiedon mukaan useita positiivisia, lääkinnällisiä vaikutuksia. Kurkuma lisää ruokaasi upeaa, intialaistyylistä makuvivahdetta.

7. Porkkana

Porkkanaa ei kannata unohtaa viikoittaisesta ruokavaliostaan pois, sillä se on oikea ravintoainepommi. Oranssi herkkuvihannes sisältää runsaasti C-vitamiinia, D-vitamiinia, folaattia, sinkkiä, kuitua, rautaa ja kalsiumia. Kaiken lisäksi se maistuu hyvältä ja sisältää minimaalisen vähän kaloreita!

8. Mustikka

Mustikat sisältävät paljon hyödyllisiä antioksidantteja, mineraaleja ja vitamiineja. Kaiken lisäksi niitä saa suoraan omista metsistämme loppukesästä. Pakasta mustikoita talvea varten sesongin ollessa kuumimmillaan!

9. Sitruuna

Sitruuna voi vähentää selluliittia ja se toimii luonnon omana detox-tuotteena kehollesi. Sitruunan hapot, C-vitamiini ja runsas vesipitoisuus pitävät myös ihon kauniina. Lisää sitruunaa juomaveden sekaan tai teehen!

10. Keräkaali

Kaalin syöminen edistää hyödyllisten suolistobakteerien toimintaa. Lisäksi sen syöminen voi helpottaa nivelvaivoja. Kaali on myös lähes kaloriton ja todella edullinen elintarvike. Siitä kannattaa valmistaa maistuvia keittoja tai vaikka perinteisiä kaalikääryleitä!

Lähde: Expressen.se

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja