Mainos

Karmiva video: Näin Australia käy sotaa kauhuhuume-epidemiaa vastaan

Kansallisia työryhmiä. Rajoituksia allergialääkkeiden ostamiseen apteekeista. Shokeeraavia valistusmainoksia.

Tällaista on Australian hallituksen kamppailu Suomessakin havaittua voimakasta amfetamiinia, crystal methiä vastaan.

Kristallimainen metamfetamiini

Huume tunnetaan englanninkielisessä maailmassa crystal methinä. Sen katunimiä ovat myös Crystal, Ice, Glass ja Crank. 

Suomessa huumausaineella ei ole vakiintunutta nimeä, koska ainetta on ollut markkinoilla toistaiseksi niin vähän. Siihen saatetaan viitata lempinimillä kristalli ja ice.

Metamfetamiinia ja sen kristallimaista versiota valmistetaan monista lääkeaineista tutuista efedriinistä ja pseudoefedriinistä. Lisäksi valmistukseen tarvitaan jodia ja punaista fosforia.

Valmistus on melko yksinkertaista ja sitä voidaan valmistaa myös kotioloissa. Siihen liittyy kuitenkin suuria riskejä, sillä prosessissa syntyvät kaasut ovat hyvin räjähdysherkkiä.

Iceksi kutsuttu huume on aiheuttanut Australiassa niin vakavan epidemian, että pääministeri Tony Abbott perusti keväällä työryhmän ongelman ratkaisemiseksi.

Abbott kuvasi huumetta työryhmää asettaessaan tuhoisammaksi ja vaarallisemmaksi kuin mikään muu huume.

– Ice-tuotteiden aiheuttama alttius väkivaltaan, vakavaan mielisairauteen ja epämuodostumiin tarkoittaa, että kyseessä on huume-epidemia, jollaista emme ole koskaan nähneet, Abbott sanoi huhtikuussa.

Ice yhä vahvempaa

Kansallisen tutkimuksen mukaan seitsemän prosenttia yli 14-vuotiaista australialaisista on käyttänyt amfetamiinia tai metamfetamiinia ainakin kerran. 2,1 prosenttia puolestaan on käyttänyt jompaa kumpaa hiljattain.

Luku on pysynyt Australiassa kahden prosentin tuntumassa jo vuosien ajan, mutta huolta viranomaisissa aiheuttaa se, että nimenomaan icen osuus amfetamiinituotteista on kasvanut kohisten.

Vuosien 2010 ja 2013 välillä Icen osuus kaikista käytetyistä amfetamiineista nousi 27 prosentista 50 prosenttiin.

Samalla vuonna 2013 kyseisiä huumeita käytti viikoittain 15,5 prosenttia kokeilleista, kun luku kolmea vuotta aiemmin oli 9,3 prosenttia.

Icen vaarallisuuskin on muutamassa vuodessa lisääntynyt. Vuonna 2009 huume oli puhtaudeltaan noin 21-prosenttista ja vuonna 2013 jo 64-prosenttista.

Huume aiheuttaa vahvan euforian tunteen ja se koukuttaa käyttäjänsä helposti. Pahimpia haittavaikutuksia ovat esimerkiksi eriasteiset aivovauriot ja pysyvät psykoosit.

Kristallimuotoista metamfetamiinia käytetään eniten Yhdysvalloissa ja Australiassa, jossa aineen katsotaan aiheuttaneen suoranaisen epidemian. 

Euroopassa käyttö on laajinta Itä-Euroopassa. Lisäksi esimerkiksi Norjassa ja Saksassa takavarikot ovat kasvaneet viime vuosina huimasti.

Monelle huume on tuttu tv-sarjasta Breaking Bad, jossa epätoivoisessa elämäntilanteessa ollut mieskaksikko valmisti crystal methiä ja ansaitsi bisneksellään valtavan määrän rahaa. 

Hätkähdyttävässä kampanjavideossa kuvataan, millaista käytöstä icen käyttö aiheuttaa. Videolla näytetään muun muassa, kuinka nuori nainen alkaa kuoria ihoaan huumeen vaikutuksen alaisena.

Flunssalääkkeiden myynti rajoitettua

Samoihin aikoihin työryhmän perustamisen kanssa Australian hallitus käynnisti kuusi viikkoa kestäneen valistuskampanjan, joka tuli maksamaan valtiolle yli kuusi miljoonaa euroa.

Valtio yrittää hillitä Icen käyttöä myös rajoittamalla pseudoefedriiniä sisältävien lääkkeiden ostamista apteekeista.

Pseudoefedriiniä käytetään vaikuttavana aineena allergia- ja flunssalääkkeissä, mutta se on samalla myös crystal methin valmistusaine.

Ice tulee Australiaan pääosin Aasiasta, mutta sitä valmistetaan myös kotilaboratorioissa.

Jutun lähteenä käytetty muun muassa australialaista uutiskanava ABC:tä ja Britannian yleisradioyhtiö BBC:tä. 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja