Ukrainassa pelastusviranomaisia syytetään turvarikkomuksista ministerin surmanneessa helikopterionnettomuudessa

Ukrainan kopteriturman syytä tutkitaan – sisäministeri Monastyrskyi kommentoi MTV Uutisille Suomi-yhteistyötä ennen kuolemaansa 1:46
Ukrainan sisäministeri Monastyrskyi kommentoi MTV Uutisille Suomi-yhteistyötä ennen kuolemaansa.

Ukrainan silloinen sisäministeri kuoli helikopterin maahansyöksyssä tammikuussa.

Ukrainassa viittä maan pelastuslaitoksen työntekijää syytetään turvallisuussääntöjen laiminlyönnistä liittyen tammikuiseen helikopterionnettomuuteen, jossa surmansa sai maan silloinen sisäministeri Denys Monastyrskyi. Asiasta kertoi torstaina Kyiv Independent.

Onnettomuudessa kuoli myös varasisäministeri ja ministeriön sihteeri. Tutkinnan mukaan sisäministeriön henkilöstö matkusti vain hätätilanteisiin varatulla helikopterilla 19. tammikuuta Kiovan ulkopuolella. Heikon sään ja näkyvyyden vuoksi helikopteri lensi erittäin matalalla ennen törmäämistään kerrostaloon.

Onnettomuudessa kuoli kaikkiaan 14 ihmistä. Kymmeniä ihmisiä loukkaantui.

Armeijan edustajan epäillään auttaneen palvelusikäisiä maasta

Torstaina Ukrainan korruption vastainen viranomainen sanoi ottaneensa kiinni asevoimien edustajan, joka oli rahaa vastaan auttanut palvelusikäisiä miehiä lähtemään maasta.

Sen jälkeen, kun poikkeuslaki otettiin Ukrainassa käyttöön Venäjän hyökkäyksen vuoksi, palveluskuntoiset 18–60-vuotiaat miehet eivät ole saaneet poistua maasta, ja heidät on voitu kutsua asepalvelukseen koska tahansa.

Virasto kertoo lausunnossaan, että Kiovan paikallishallinnolle työskennellyt ja armeijan yhtä osastoa johtanut epäilty oli rahasta toimittanut väärennettyjä asiakirjoja, joilla todistettiin epäkelpoisuus armeijan palvelukseen. Todistuksen avulla miehet ovat voineet ylittää rajan ja poistua Ukrainasta.

Lausunnon mukaan epäilty velotti palveluksistaan 10 000 Yhdysvaltain dollaria kappaleelta. Epäilty oli saatu kiinni itse teossa hänen toimittaessaan asiakirjoja kolmelle ihmiselle.

Venäläislennokkeja ammuttiin alas

Kiovassa viranomaiset kertoivat ilmapuolustuksen ampuneen alas toistakymmentä lennokkia torstain vastaisena yönä. Pääkaupunkiin kohdistui ilmaisku myös edeltäneenä yönä.

Kaupungin sotilashallinnon johtaja Serhi Popko sanoo hyökkääjän käyttäneen Shahed-lennokkeja ja iskun kestäneen kolme tuntia. Venäjä on käyttänyt iranilaisvalmisteisia Shahed-lennokkeja useaan otteeseen yli vuoden kestäneen hyökkäyssodan aikana.

Lue myös:

    Uusimmat