Zelenskyi vetoaa Israeliin ja pyytää aseita – Kremlin puheet "lopullisesta ratkaisusta" ovat Zeleskyin mukaan natsitermejä

0:24
Katso myös video: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi varoittelee jo kolmannen maailmansodan uhasta, mikäli neuvotteluyritykset Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa epäonnistuvat.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kehotti tänään Israelia hylkäämään pyrkimyksen säilyttää puolueettomuus Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

–  Nyt on Israelin aika tehdä valintansa, hän sanoi videopuheessaan Israelin parlamentin jäsenille.

Israelin pääministeri Naftali Bennett on noudattanut varovaista diplomaattista linjaa sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta. Bennett on käynyt puhelinkeskusteluja sekä Zelenskyin että Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa. Lisäksi Bennett tapasi Putinin Moskovassa 5. maaliskuuta.

Zelenskyi lainasi Golda Meirin sanoja

Zelenskyi kehotti Israelia antamaan aseita ja kysyi, miksi Israel ei ole asettanut Venäjän vastaisia pakotteita, kertoi BBC.

Israelilla on Zelenskyin mukaan maailman paras ilmapuolustus, joten se voi pelastaa ukrainalaisten henkiä.

–  Valinta on teidän, veljet ja sisaret, ja teidän täytyy elää ratkaisunne kanssa, Israelin kansa, Zelenskyi sanoi.

Puheessaan Zelenskyi lainasi Kiovassa syntyneen Israelin entisen pääministerin Golda Meirin sanoja: "Me aiomme elää, mutta naapurimme haluavat nähdä meidän kuolevan."

Zelenskyi väitti, että Kreml oli käyttänyt "natsitermejä" luonnehtiessaan Venäjän tavoitteita Ukrainassa.

–  Natsit puhuivat juutalaiskysymyksen lopullisesta ratkaisusta. Nyt Moskova puhuu Ukrainaa koskevasta lopullisesta ratkaisusta, Zelenskyi sanoi.

Zelenskyi on juutalainen, ja hänen sukulaisiaan kuoli holokaustissa.

Zelenskyin lopullista ratkaisua koskeva vertaus nostatti arvostelua joissakin israelilaisissa. Esimerkiksi oikeistolaista Uusi toivo -puoluetta edustava viestintäministeri Yoaz Hendel sanoi Twitterissä, että Ukrainassa käynnissä oleva sota on hirvittävä, mutta sen vertaaminen holokaustiin ja lopulliseen ratkaisuun on pöyristyttävää.

Hendel kuitenkin ilmaisi tukensa ukrainalaisille.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja