Azovstalin terästehtas on antautunut, Venäjä ilmoittaa – MTV seurasi sotaa 20.5.2022

Venäjän mukaan jo liki 2000 ukrainalaissotilasta on antautunut Mariupolin terästehtaalta 1:31
Venäjän mukaan jo liki 2000 ukrainalaissotilasta on antautunut Mariupolin terästehtaalta

sakMTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Yhdysvallat aikoo varustaa Ukrainan kehittyneillä laivatorjuntaohjuksilla
  • Zelenskyi: Venäjän pommituksia Ukrainassa ei voi selittää sotilaallisin perustein
  • YK: Yli 3 750 siviiliä on kuollut Ukrainassa
  • Presidentti Niinistö: Rauhasta Ukrainassa ei nyt paljon toivoa
  • Nato: Venäjän hyökkäys Itä-Ukrainassa pysähtynyt
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022
  • Venäjän hyökkäys käynnisti keskustelun Naton roolista. Lue kaikki Nato-uutiset täältä

22.25: Azovstalin terästehtaasta antautui yhteensä 2439 henkilöä

Venäjän mukaan Azovstalin terästehtaan puolustajia on viime päivinä antautunut yhteensä 2439 henkilöä. Venäjä ilmoitti tänään viimeisten terästehtaaseen linnoittautuneiden antautuneen tänään. Viimeinen antautunut ryhmä oli Venäjän puolustusministeriön mukaan suuruudeltaan 531 henkilöä. Venäjä katsoo nyt, että terästehtas ja sen lähistöllä sijaitseva Mariupolin kaupunki on nyt täysin "vapautettu".  

Azovin rykmentin komentaja Denys Prokopenko kertoi aiemmin tänään julkaistulla videolla, että tehdasalueella jäljellä oleville ukrainalaissotilaille oli annettu käsky lopettaa taisteleminen. Ukrainan asevoimien käsky aseiden laskemisesta annettiin Prokopenkon mukaan ihmishenkien pelastamiseksi.

22.08: Zelenskyi: Terästehtaan puolustajia ohjeisestettiin antautumaan

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo, että Azovstalin terästehtaan puolustajat saivat selkeän merkin sotilasjohdolta perjantaina, että he voivat poistua tehtaasta ja pelastaa henkensä.

21.57: Venäjä ilmoittaa Azovstalin terästehtaan antautuneen kokonaan

Venäjän puolustusministeriön mukaan viimeinen viimeinen ryhmä Azov-joukoista on siirretty Azovstalin terästehtaasta, valtio-omisteinen Venäjän kansainvälinen tietotoimisto Ria Novosti kertoo. Tehtaan ilmoitetaan nyt täysin antautuneen.

20.42: Tutkija: Ukraina menetti Mariupolin, mutta taistelu oli maalle myös voitto

Suomalaistutkijan mukaan Ukraina on nyt käytännössä menettänyt Mariupolin, mutta se voi pitää taistelua kaupungista silti myös voittona.

– Mikä tästä tekee Ukrainalle kuitenkin voiton on se, että Ukraina on pystynyt sitomaan aika merkittäviä määriä venäläisjoukkoja Mariupolin piiritykseen, joka päättyi Azovstalin terästehtaille, Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun tutkija Ilmari Käihkö toteaa MTV Uutiset Liven haastattelussa.

– Ukrainalaiset sankarit ovat pystyneet pitkittämään sotaa ja pitämään joukkoja pois muilta rintamilta. 

Käihkön mukaan Mariupolin tilanne on näyttänyt toivottomalta jo pitkään ja on suoranainen ihme, että ukrainalaiset pitivät pintansa siellä näinkin pitkään. 

Kuinka merkittävä voitto Mariupolin valtaus Venäjälle on? Miksi Venäjä siirtää joukkoja Donbasiin? Kysymyksiin vastaa Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun tutkija 11:02
Kuinka merkittävä voitto Mariupolin valtaus Venäjälle on? Miksi Venäjä siirtää joukkoja Donbasiin? Kysymyksiin vastaa Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun tutkija

19.27: Venäjä: Lähes kaksi tuhatta ukrainalaissotilasta antautunut

Venäjä ilmoittaa lähes kahdentuhannen ukrainalaissotilaan antautuneen, kun Mariupolin terästehtaan evakuoinnit ovat päättymässä. 

Kaupunkia piirittäneiden Venäjän joukkojen arvellaan nyt siirtyvän täydennyksien jälkeen rintamalle Itä-Ukrainaan. Ukraina presidentin mukaan Venäjä on kiihdyttänyt siellä tulitustaan ja alue on käytännössä tuhottu.

Venäjän mukaan jo liki 2000 ukrainalaissotilasta on antautunut Mariupolin terästehtaalta 1:31
Katso uutisjuttu: Venäjän mukaan jo liki 2 000 ukrainalaissotilasta on antautunut Mariupolin terästehtaalta

18.30: Videomateriaali näyttää epäiltyyn teloitukseen matkalla olevat miehet Butshassa

Pääkaupunki Kiovan läheisyydessä sijaitsevassa Butshassa on löydetty Venäjän hyökkäyksen jälkeen lukuisia siviiliuhreja. New York Timesin julkaisemilla videoilla näkyy, kuinka venäläissotilaat vievät kahdeksan ukrainalaista miestä epäiltyyn teloitukseen.

Maaliskuun alussa valvontakameran kuvaama video näyttää, kuinka miehet kulkevat venäläissotilaiden käskystä jonossa pitäen edessään olevan vyöstä kiinni.

New York Timesin mukaan video on selvin todiste siitä, että miehet olivat venäläisten hallussa minuutteja ennen epäiltyä teloitusta.

Miesten teloitus ei näy videolla, mutta silminnäkijät kertoivat New York Timesille, kuinka sotilaat veivät miehet rakennuksen taakse, josta kuului hetken päästä laukauksia. Vangitut miehet eivät palanneet.

Ukrainan armeijalle kuvatulla drone-videolla miehet näyttävät makaavan maassa päivä teloituksen jälkeen.

18.26: Pelko tilanteen kärjistymisestä jarruttaa meritorjuntaohjusten toimitusta

Yhdysvallat harkitsee tarjoavansa Ukrainalle kehittyneitä meritorjuntaohjuksia, uutistoimisto Reuters kertoi tänään

Nimettömänä pysyvät virkamieslähteet kertovat, että kahdenlaisten tehokkaiden meritorjuntaohjusten lähettämistä Ukrainaan harkitaan aktiivisesti. Ohjukset joko toimitettaisiin suoraan Yhdysvalloista Ukrainaan tai siirrettäisiin sinne joltain eurooppalaiselta liittolaiselta.

Kehittyneemmät meritorjuntaohjukset auttaisivat Ukrainaa kukistamaan Venäjän joukkojen saarron Mustallamerellä. Merisaarron avaaminen mahdollistaisi muun muassa Ukrainan viljakuljetusten pääsyn maailmalle.

Meritorjuntaohjusten viennin pelätään kuitenkin kärjistävän tilannetta Ukrainassa entisestään.

Yhdysvaltalaisten virkamieslähteiden mukaan tehokkaampien ja pidemmän kantaman aseiden lähettämisestä Ukrainaan on kiistelty tilanteen kärjistymisen pelon lisäksi koulutusvaatimusten ja laitteiden huoltovaikeuksien takia. Huolta on aiheuttanut myös se, että Venäjän joukot voisivat yrittää kaapata yhdysvaltalaisaseita.

18.21: Saksan panssarivaunut Ukrainaan kesällä

Saksa toimittaa Ukrainaan ensimmäiset 15 Gepard-ilmatorjuntapanssarivaunua heinäkuussa, kertoo maan puolustusministeriön tiedottaja. Näin hän vahvistaa jo aiemmat mediatiedot aiheesta.

16.10: Tutkija: Venäjän ilmoitus uusista tukikohdista maan länsirajalla odotettu

Ruotsin Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija Ilmari Käihkö pitää Venäjän puolustusministerin Sergei Shoigun tämänpäiväistä ulostuloa ”täysin odotettuna”.

Shoigu kertoi Venäjän perustavan uusia sotilastukikohtia maan länsiosiin vastauksena Naton laajentumiseen. 

– Kyllähän Venäjä joutui jollakin tavalla reagoimaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyshakemukseen. Tämä oli yksi niistä helpoista keinoista, joita Venäjä pystyi tekemään, Käihkö selvittää.

Käihkö uskoo, että tukikohtia tulee muun muassa Suomen rajalle.

– Käytännössä tällä ei ole välttämättä mitään merkitystä. Lyhyellä aikatähtäimellä Venäjä on aika kiinni Ukrainassa. Meidän rajamme tuntumasta on myös vedetty yksikköjä Ukrainaan, ja ne ovat kärsineet siellä ilmeisesti aika mittavia tappioita.

– Eli tämä ei ainakaan lyhyellä tähtäimellä vaikuta sotilaalliseen balanssiin millään tavalla, Käihkö arvioi.

Tutkija: Venäjän ilmoitus uusista tukikohdista maan länsirajalla odotettu 3:52
Tutkija: Venäjän ilmoitus uusista tukikohdista maan länsirajalla odotettu

13.49: Mariupolin puolustaminen lopetettava – Azov kertoo saaneensa käskyn sotilasjohdolta

Mariupolissa Azovstalin tehdasalueella jäljellä oleville ukrainalaissotilaille on annettu käsky lopettaa taisteleminen, Azovin rykmentin komentaja Denys Prokopenko kertoi tänään Telegramissa julkaistulla videolla.

Ukrainan armeijan antama käsky aseiden laskemisesta on Prokopenkon mukaan annettu ihmishenkien pelastamiseksi. Hän kertoi myös, että kaatuneiden sotilaiden ruumiiden siirtäminen pois tehdasalueelta on työn alla.

On epäselvää, kuinka paljon ukrainalaisjoukkoja alueella vielä on.

Päivitetty 14.40.

13.35: Venäjä sanoo olevansa lähellä Luhanskin alueen täyttä hallintaa

Venäjän puolustusministeriön mukaan Venäjä on pian saamassa Luhanskin aluetta Itä-Ukrainassa kokonaan hallintaansa. Venäjän joukot ovat yrittäneet jo pitkään vallata Sjeverodonetskin kaupunkia, jonka valtaaminen antaisi venäläisille mahdollisuuden hallita koko Luhanskin aluetta.

Puolustusministeriö kertoi tänään lisäksi yli 1 900:n Mariupolissa Azovstalin tehdasalueella olleen ukrainalaissotilaan antautuneen.

Britannian sotilastiedustelu arvioi aiemmin tänään julkaisemassaan arviossaan, että noin 1 700 ukrainalaissotilasta olisi antautunut terästehtaalla.

Ukrainan kansalliskaarti räjäytti rautatiesillan Sjeverodonetskin ja Rubizhnen kaupunkien välillä hidastaakseen venäläisjoukkojen etenemistä Luhanskissa:

Ukraina julkaisi videon rautatiesillan räjäyttämisestä telamiinoilla Sjeverodonetskissa 2:22

13.12: Venäjä kertoo perustavansa uusia sotilastukikohtia maan länsiosiin vastauksena Naton laajentumiseen 

Venäjä kertoo aikovansa perustaa uusia sotilastukikohtia maan länsiosiin vastauksena Naton mahdolliseen laajentumiseen. Asiasta kertoi tänään Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu.

Shoigun mukaan tämän vuoden loppuun mennessä Venäjän länsiosiin perustetaan kaksitoista uutta sotilasyksikköä ja divisioonaa.

Suomi ja Ruotsi jättivät hakemuskirjeet Natoon keskiviikkona. Uusien Nato-jäsenten hyväksymiseksi tarvitaan vielä kaikkien jäsenmaiden ratifiointi.

Näin Shoigu kertoi tukikohtien perustamisesta:

Näin Venäjän puolustusministeri kertoi uusien sotilastukikohtien perustamisesta maan länsiosiin 1:05

13.07: Ensimmäisen Venäjän sotarikoksia koskevan oikeudenkäynnin tuomiota odotetaan maanantaille 

Ukrainassa siviilin surmaamisesta syytetyn venäläissotilaan puolustus kiistää sotilaan syyllistyneen murhaan tai sotarikoksiin. Syytetty venäläissotilas Vadim Shishimar, 21, on myöntänyt tappaneensa 62-vuotiaan ukrainalaisen siviilin Venäjän hyökkäyssodan alkupäivinä.

Kiovassa käytävä sotarikosoikeudenkäynti on ensimmäinen, jossa käsitellään Venäjän hyökkäyssodan aikaisia rikkomuksia.

Shishimarin tuomiota odotetaan maanantaille. Ukrainalaissyyttäjät ovat esittäneet sotilaalle elinkautista vankeustuomiota.

Myös muita venäläissotilaita on joutumassa Ukrainassa pian oikeuden eteen.

11.50: Venäjän parlamentti harkitsee yli 40-vuotiaiden halukkaiden värväytymistä armeijaan

Venäjän parlamentin alahuone aikoo harkitaha, että yli 40-vuotiaat venäläiset ja yli 30-vuotiaat ulkomaalaiset voisivat osallistua armeijaan. Näin kerrottiin valtion duuman verkkosivulla tänään.

10.53: Pekka Toveri: "Ei Putinin saamilla opeilla sotaa käydä"

Suomen entisen tiedustelupäällikön, kenraalimajuri evp. Pekka Toverin mukaan tässä näkyy tyypillinen diktaattorin elinkaari. Kun on Vladimir Putinin tapaan ollut 20 vuotta enemmän tai vähemmän yksinvaltiaan asemassa, niin alkaa kuvitella, että on ainoa, joka osaa hommat, Toveri toteaa.

– Kun ei ole luottoa kenraaleihin ja sota ei mene hyvin, niin pitää ruveta itse päsmäröimään. Putinin tykistöupseerin peruskoulutuksesta alkaa olemaan 50 vuotta. Ei niillä opeilla sotaa käydä, Toveri katsoo.

Iso-Britannian puolustusministeriön mukaan Venäjä on viime aikoina hyllyttänyt useita korkea-arvoisia sotilaskomentajia, joiden Kreml katsoo suoriutuneen heikosti Ukrainan hyökkäyssodasta.

Tiedustelutietojen mukaan Putin johtaa Ukrainan sotaa kädestä pitäen – Pekka Toveri:"Tykistöupseerin koulutus, ei niillä opeilla sotaa käydä" 1:37
Tiedustelutietojen mukaan Putin johtaa Ukrainan sotaa kädestä pitäen – Pekka Toveri: "Tykistöupseerin koulutus, ei niillä opeilla sotaa käydä".

9.51: Venäjä menetti päivässä 200 sotilasta ja yhdeksän tankkia

Venäjä on menettänyt Ukrainassa viimeisen vuorokauden aikana 200 sotilasta, väittää Ukrainan armeija The Kyiv Independentin mukaan.

Ukraina mukaan Venäjän vuorokauden tappioihin lukeutuu lisäksi muun muassa yhdeksän panssarivaunua, yksi lentokone ja 27 panssariajoneuvoa.

Lukuja ei ole vahvistettu.

9.26: Yli 20 000 Ukrainasta paennutta on saanut tilapäistä suojelua Suomesta – päätöksen saa nyt nopeasti

Venäjän hyökkäyksen jälkeen Suomessa on jätetty 23 781 tilapäisen suojelun hakemusta. Päätöksiä hakemuksiin on 18.5. mennessä tehty 20 622, kertoo Maahanmuuttovirasto.

Suomi myöntää tilapäistä suojelua Venäjän hyökkäyksen takia Ukrainasta paenneille. Hakemukset tehdään poliisille tai rajavartiolaitokselle. Maahanmuuttovirasto vastaa päätöksenteosta.

– Päätöksenteko on nyt hyvin nopeaa silloin, kun tehdyssä hakemuksessa on kaikki tarvittavat tiedot päätöstä varten sekä valokuva oleskelulupakorttia varten. Jos aiemmin puhuttiin viikoista, niin nyt puhutaan päivistä, kertoo turvapaikkayksikön johtaja Antti Lehtinen.

Lähes kaikki päätökset (20 427) ovat myönteisiä. Pieni osa hakemuksista on rauennut (195) hakijan peruutettua hakemuksensa.

9.16: Mariupolia vallanneet venäläissotilaat siirtyvät todennäköisesti Donbassiin

Etelä-Ukrainassa sijaitsevaa Mariupolia piirittäneitä venäläisjoukkoja siirretään todennäköisesti vahvistamaan maan itäosassa sijaitsevan Donbassin alueen operaatiota, kertoo Britannian sotilastiedustelu tänään julkaisemassaan arviossa.

Venäjän joukkoja siirretään arvion mukaan sitten, kun Venäjän asemat satamakaupunki Mariupolissa on varmistettu.

Sotilastiedustelu arvioi, että jopa 1  700 ukrainalaissotilasta olisi antautunut Azovstalin terästehtaalla.

Ukrainan joukot ovat kuitenkin vastarinnallaan kuluttaneet Mariupolia vallanneiden venäläissotilaiden kalustoa, joten Venäjän täytyy varustaa joukot uudelleen ennen Donbassiin siirtymistä.

9.00: Zelenskyi: Venäjä on tuhonnut Donbassin alueen täysin

Venäjän pommitukset ovat tuhonneet täysin Donbassin alueen, kertoi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi myöhään torstaina Suomen aikaa julkaisemassaan puheessaan.

8.40: BBC: Etelä-Ukrainan Hersonin aluetta ollaan pian liittämässä Venäjään

Etelä-Ukrainassa sijaitsevaa Hersonin aluetta ollaan pian liittämässä osaksi Venäjää, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Hersonin kuvernööri kertoi viestipalvelu Telegramissa, että alueesta tulisi "Venäjän Hersonin alue". Venäjän joukot asettivat Volodymyr Saldon alueen kuvernööriksi sen jälkeen, kun Venäjä valtasi alueen maaliskuun alussa.

Saldon varakuvernöörin mukaan alueen asukkaat voisivat tulevien viikkojen aikana hakea Venäjän kansalaisuutta.

Britannian puolustusministeriö kertoi huhtikuussa, että Venäjä suunnittelee Hersoniin lavastettua kansanäänestystä oikeuttamaan Venäjän miehitys.

8.22: Siviilejä kuollut venäläisten pommituksissa

Uutistoimisto Reutersin mukaan ainakin 13 siviiliä on kuollut venäläisten pommituksissa Ukrainan Luhanskin alueella viimeisen vuorokauden aikana.

7.47: Yhdysvallat tukee Ukrainaa 40 miljardilla dollarilla

Yhdysvaltain senaatti hyväksyi torstaina 40 miljardin dollarin sotilaallisen ja humanitaarisen hätäapupaketin Ukrainalle.

Senaatin mukaan on tärkeää syventää Yhdysvaltojen tukea yhä kalliimmaksi käyvälle ja pitkittyneelle taistelulle Venäjän raakaa hyökkäystä vastaan.

6.27: Yhdysvallat aikoo varustaa Ukrainan kehittyneillä laivantorjuntaohjuksilla

Valkoinen talo pyrkii antamaan kehittyneitä laivojen torjuntaohjuksia ukrainalaisille sotilaille, jotta Venäjän merisaarron kukistaminen helpottuisi, uutisoi Reuters.

5.40: Zelenskyi: Venäjän pommituksia Ukrainassa ei voi selittää sotilaallisin perustein

Venäjän pommituksille Ukrainassa ei ole sotilaallisia perusteita, sanoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi myöhään torstaina Suomen aikaa julkaisemassaan puheessaan.

Zelenskyin mukaan Venäjä on yrittänyt kasvattaa painetta Itä-Ukrainassa Donbassin alueella. Presidentti kuvailee Donbassia helvetiksi ja täysin Venäjän pommitusten tuhoamaksi.

Hän väittää Venäjän pyrkivän tarkoituksellisesti tappamaan mahdollisimman monta ukrainalaista ja kutsuu tilannetta kansanmurhaksi.

20.57: Presidentti Niinistö aiemmasta puhelustaan Putinin kanssa: Rauhasta Ukrainassa ei nyt paljon toivoa

Presidentti Sauli Niinistön mukaan rauhasta Ukrainassa ei ole vielä suuria toiveita. Hän viittasi lehdistötilaisuudessa Washingtonissa Yhdysvalloissa aiempaan puheluunsa Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.

20.52: Putinin sota käy Venäjälle kalliiksi

Venäjän sota Ukrainassa syö pahasti valtion säästöjä. Ukrainan vastarinta maksaa Venäjälle jopa miljardi ruplaa, eli 15 miljoonaa euroa tunnissa.

Venäjä ei säästele kuluja Ukrainassa sotiessaan, selviää Venäjän valtionvarainministeriön tiistaina julkaisemasta datasta. Amerikkalaislehti Newsweekin mukaan sota maksaa Venäjälle joka tunti miljardi ruplaa, eli noin 14,8 miljoonaa euroa.

Lue lisää torstain tapahtumista täältä.


Lue myös:

    Uusimmat