Zelenskyi: Venäjä yrittää näyttää Moldovalle mitä tapahtuu, jos se tukee Ukrainaa

Tältä näyttävät iskut Moldovaan kuuluvassa Transnistriassa 1:12
Katso myös: Eilen raportoitiin iskuja Moldovaan kuuluvassa Transnistriassa

Venäjä pyrkii horjuttamaan lähialuetta sotilastoimillaan Moldovassa Transnistrian separatistialueella, arvioi Venäjän hyökkäyssotaa torjuvan Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Volodymyr Zelenskyin mukaan Venäjä uhkailee Moldovaa ja Transnistrian tapahtumilla pyritään näyttämään Moldovalle, miten käy, jos maa tukee naapurimaataan Ukrainaa.

Zelenskyiltä kysyttiin Moldovan tilanteesta tämän tavattua Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n pääjohtajan Rafael Grossin. Ukrainalaispresidentin kommenteista ovat kertoneet muun muassa uutiskanava CNN ja brittilehti Guardian.

Transnistria on julistautunut yksipuolisesti itsenäiseksi, mutta mikään maa ei ole tunnustanut sen itsenäisyyttä, ei edes Venäjä. Sen sijaan Venäjä tukee Transnistrian separatistialuetta ja Venäjällä on myös joukkoja siellä.

Viime päivinä Ukraina on syyttänyt venäläisjoukkojen ampuneen ohjuksia ja suorittaneen sotilasoperaatioita Transnistriassa.

Zelenskyi kuvailee omissa kommenteissaan Transnistrian aluetta "väliaikaisesti miehitetyksi".

Hänen mukaansa Ukraina tietää alueella monia vuosia olleiden venäläisjoukkojen olevan "jatkuvassa valmiudessa" ja odottavan vain käskyä.

– Mutta tiedämme heidän kyvykkyytensä, Ukrainan asevoimat ovat valmiina tähän, eivätkä pelkää heitä, hän lisäsi Guardianin mukaan.

Separatistialueella oli räjähdysten sarja maanantaina

Venäjä-mielisen Transnistrian separatistialueen "sisäministeriö" syyttää, että Ukrainan puolelta olisi tänä aamuna ammuttu kohti Kolbasnan kylää, jossa sijaitsee Venäjän asevarasto, kertoo uutistoimisto AFP. Lisäksi alueen yläpuolella olisi Transnistrian mukaan eilisiltana lentänyt Ukrainasta lähetettyjä lennokkeja.

Väitteitä ei ole vahvistettu riippumattomista lähteistä.

Maanantaina alueella tapahtui räjähdysten sarja, jonka kohteena oli muun muassa Transnistrian "turvallisuusministeriö".

Ukraina syytti eilen tiistaina Venäjää siitä, että se yrittää luoda rauhattomuutta Transnistriassa. 

– Venäjä haluaa horjuttaa Transnistrian aluetta ja vihjaa, että Moldovaan on odotettavissa "vieraita". Hyviä uutisia: Ukraina takaa ehdottomasti alueen strategisen turvallisuuden. Mutta meidän täytyy toimia tiiminä, sanoi Ukrainan presidentin avustaja Mihailo Podolyak Twitterissä.

Venäjä puolestaan esitti "huolensa" räjähdyksistä. Venäjän valtiollinen uutistoimisto RIA Novosti siteerasi Transnistrian "hallituksen" lähdettä, joka väitti hyökkääjien tulleen Ukrainasta.

Moldova pelkää joutuvansa Venäjän seuraavaksi kohteeksi

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö (Etyj) Moldovassa tviittasi tuomitsevansa "kaikki yritykset horjuttaa tilannetta" Transnistriassa ja sen puskurivyöhykkeellä.

Räjähdysten sarja Transnistriassa tapahtui samaan aikaan, kun sota naapurimaa Ukrainassa jatkuu. Tämä on herättänyt pelkoja Moldovassa, että siitä saattaisi tulla Venäjän seuraava kohde.

Viime viikolla Venäjän armeijan kenraalimajuri Rustam Minnekajev linjasi Venäjän tavoitteita Ukrainassa. Siinä yhteydessä hän sanoi, että Venäjän tavoitteena on valloittaa eteläinen Ukraina ja luoda yhteys Krimiltä Transnistrian separatistialueelle Moldovassa. 

Hän myös suututti Moldovan viittaamalla venäjää puhuvien ihmisten "sortoon" Transnistriassa.

Lue myös:

    Uusimmat