IAEA: Zaporizhzhjan ydinvoimalan turvallinen toiminta on vaarantunut, EU:lta viisi miljardia Ukrainalle – MTV seuraa sotaa

Katso videolta, miten Ukraina on parissa päivässä tehnyt läpimurron Harkovan alueella. 0:20
Katso videolta, miten Ukraina on parissa päivässä tehnyt läpimurron Harkovan alueella.

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa perjantaina 9. syyskuuta 2022.

Lue hyökkäyssodan edellisen päivän seurantaa tästä artikkelista.

  • Ukraina vallannut alueitaan takaisin Harkovassa
  • Yhtenäinen Venäjä ehdottaa kansanäänestyksiä miehitetyille alueille
  • Suomalaistutkija: Sota voi kestää vielä jopa kaksi vuotta
  • Brittitiedustelu: Venäjän sotatoimien painopiste säilyy todennäköisesti Donbassissa 
  • Venäläinen mielipidekysely: Kolmesta neljästä kannattaa hyökkäyssotaa
  • Venäjä lisännyt sotilaallista toimintaa Donetskissa
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

18.21: Saarikko: EU:lta lisätukea Ukrainalle viiden miljardin edestä

EU on tänään sitoutunut antamaan Ukrainalle lisää taloudellista tukea viiden miljardin euron edestä, kertoo valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.).

Asiasta päätettiin tänään Prahassa euroryhmän ja EU:n valtiovarainministerien epävirallisen kokouksen yhteydessä.

Tuella paikataan Ukrainan valtion kassavajetta, joka on Saarikon mukaan 4–5 miljardia kuukausittain.

Tuki on lainamuotoinen, mihin EU-maat ovat sitoutuneet poikkeuksellisena järjestelynä. Suomen takausvastuiden osuus on 64 miljoonaa euroa.

Saarikko korosti solidaarisuuden tarvetta Ukrainalle puhuessaan tiedotusvälineille.

18.16: Zaporizhzhjan ydinvoimalan lähellä sähkökatko – turvallinen toiminta vaarassa

Ukrainassa sijaitsevan Zaporizhzhjan ydinvoimalan turvallinen toiminta on vaarantunut, Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA sanoo. Syynä toiminnan vaarantumiseen ovat järjestön mukaan läheisen Enerhodarin kaupungin pommitukset.

Pommitukset ovat aiheuttaneet kaupungissa tänään laajan sähkökatkon, IAEA:n pääjohtaja Rafael Grossi kirjoittaa Twitterissä.

17.32: Venäjä lähettää lisää joukkoja Harkovaan 

Venäjä on lähettämässä lisää joukkoja Harkovan alueelle Itä-Ukrainaan, jossa on käynnissä Ukrainan joukkojen vastahyökkäys, kertoivat venäläiset uutistoimistot perjantaina.

Tass- ja Ria Novosti -uutistoimistojen jakamassa Venäjän puolustusministeriön videossa näkyy päällystetyllä tiellä liikkuva sotilaskolonna. Osaan ajoneuvoista on kiinnitetty Venäjän lippu ja maalattu Z-tunnus, jolla venäläiset merkitsevät kalustonsa.

Harkovan venäläiseen paikallishallintoon kuuluvan Vitali Gantshevin mukaan Balaklijan kaupungissa ja sen ympäristössä käydään raskaita taisteluita. Gantshev myönsi, ettei Balaklija ole enää venäläisten hallussa.

Gantshevin mukaan ukrainalaiset yrittävät murtaa rintamalinjan myös Balaklijan pohjoispuolella.

– Nyt kun venäläisiä reservejä on tuotu tänne, joukkomme tekevät vastarintaa, Gantshev sanoi.

Ukraina on kertonut tunkeutuneensa vastahyökkäyksillään syvälle läpi venäläislinjoista Etelä- ja Itä-Ukrainassa. Ukrainan armeija kertoi torstaina vallanneensa yli 20 kylää tai kaupunkia Harkovan alueella.

Lue lisää aiheesta täältä

13.37: USA: Ukraina iskenyt HIMARS-raketinheittimillä yli 400 venäläiskohteeseen

Ukraina on hyökännyt Yhdysvaltain lahjoittamilla HIMARS-raketinheittimillä yli 400 venäläiskohteeseen, väittää USA:n asevoimien komentaja, kenraali Mark Milley Reutersin mukaan.

– Näemmä selvää ja mitattavaa hyötyä HIMARSien käytöstä. Niillä on ollut murskaava vaikutus, Milley totesi toimittajille Etelä-Saksassa.

Yhdysvaltojen on kerrottu antaneen Ukrainalle 16 pitkän kantaman tarkkaa HIMARS-raketinheitintä. Ukraina on itse kertonut iskevänsä niillä muun muassa Venäjän ammusvarastoihin ja komentokeskuksiin.

12.20: Karttavideo näyttää, millaisen läpimurron Ukraina on tehnyt Harkovassa – "Pelaavat upporikasta tai rutiköyhää"

Raskaista taisteluista huolimatta Ukraina on edennyt Hersonin alueella Etelä-Ukrainassa hitaasti. Sen sijaan Harkovan seudulla Koillis-Ukrainassa Kiovan joukkojen kerrotaan hyökänneen 50 kilometrin syvyyteen.

"Ukrainalaiset ovat päättäneet pelata upporikasta tai rutiköyhää", toteaa Harkovan vastahyökkäyksestä Suomen entinen tiedustelupäällikkö Pekka Toveri Twitterissä.

– Ukrainalaiset iskevät (Harkovan alueella) syvälle ja luottavat siihen, että Venäjän puolustus romahtaa ja he vetäytyvät pyrkimättä sivustaiskuihin, kenraalimajuri evp. Toveri katsoo.

– Venäjän suurimmat reservit ovat ilmeisesti liian kaukana nopeaan reagointiin, Toveri jatkaa.

Lue aiheesta lisää täältä.

Katso videolta, miten Ukraina on parissa päivässä tehnyt läpimurron Harkovan alueella. 0:20
Katso videolta, miten Ukraina on parissa päivässä tehnyt läpimurron Harkovan alueella.

7.26: Zelenskyi: Ukraina vallannut takaisin 1 000 neliökilometriä syyskuun aikana

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan maan armeijan sotilaat ovat vallanneet takaisin 1 000 neliökilometriä ja kymmeniä asutuskeskuksia syyskuun 1. päivän jälkeen.

Ukraina aloitti kuun vaihteessa vastahyökkäyksen Etelä-Ukrainan Hersonin seudulla ja tällä viikolla Koillis-Ukrainassa Harkovan alueella.

21.55: Zelenskyi lähetti suruvalittelunsa kuningatar Elisabetin kuoleman johdosta

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi lähetti suruvalittelunsa Ison-Britannian kuninkaalliselle perheelle kuningattaren kuoleman johdosta. 

16.53: Ukrainan asevoimien mukaan Harkovassa on edetty 50 kilometriä venäläislinjojen taa

Ukrainan asevoimien mukaan Venäjän joukoilta on vallattu alkuviikosta takaisin 20 kylää ja kaupunkia Harkovan alueella Koillis-Ukrainassa.

Prikaatikenraali Oleksi Hromov sanoi Ukrainan asevoimien Facebook-tilillä torstai-iltapäivällä Ukrainan joukkojen myös päässeen työntymään syvälle Venäjän linjan läpi.

–  Joukot ovat työntyneet 50 kilometriä vihollisen linjojen taakse. Harkovan alueen operaatioissa yli 20 asutuskeskusta on vapautettu, Hromov sanoi.

Asevoimat kertoivat vallanneensa alueita myös Donbassin ja Etelä-Ukrainan vastahyökkäyksissä.

13.37: Ukrainalaiset eivät sievistele puhuessaan Hersonin vastahyökkäyksestä

Vaikka Ukraina on edennyt maan eteläosassakin, niin vastahyökkäyksen hitautta on jo pyritty selittämään. Kyse on Ukrainan mukaan "systemaattisesta kuluttamisesta". Ukrainan sodan karttaa ylläpitävän sotahistorioitsijan Emil Kastehelmen mukaan lausunnot herättävät kysymyksiä.  

Lue lisää tästä.

Lue myös:

    Uusimmat