Ukrainan varapääministeri: Donetskin alueilla yhä noin 200 000 siviiliä: "Älkää vaarantako lastenne henkeä" – MTV seurasi sotaa 20.12.

Ei herkille: video näyttää intensiivisen tankkitaistelun ukrainalaissotilaan silmin

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa tiistaina 20. joulukuuta. Uusi seuranta löytyy täältä.

  • Ukraina: Venäjä uhkasi ydinvoimalaa lennokilla

  • Putin: Venäjä ei suunnittele minkään maan liittämistä itseensä

  • Venäjän iskut osuivat "kriittiseen infrastruktuuriin" Kiovan alueella maanantaina

  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

21.03: CNN: Ukrainan varapääministeri vetoaa Bahmutin asukkaisiin, että he lähtisivät Donetskin alueelta.

Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshchuckin mukaan Ukrainan hallitsemilla Donetskin itäisillä alueilla on edelleen ainakin 200 000 siviiliä, vaikka alueelle on annettu pakollinen evakuointimääräys.

Hänen mukaansa juuri Bahmutin kaupungissa on edelleen tuhansia siviilejä, vaikka Venäjä pommittaa kaupunkia joka päivä.

– Bahmutissa on edelleen lapsia. Siksi haluan käyttää tätä tilaisuutta hyväkseni ja vedota Donetskin alueen asukkaisiin. Älkää vaarantako lastenne henkeä, Vereshchuck sanoo.

18.01: Saksan presidentti kehoitti Xi Jipingiä käyttämään vaikutusvaltaansa Putiniin

Saksan hallituksen tiedotteessa kerrotaan, että Saksan presidentti Frank-Walter Steinmeier ja Kiinan presidentti Xi Jiping kävivät tänään tunnin mittaisen puhelun, jossa Steinmeier muun muassa kiitti Jipingiä selkeästä ydinuhan torjumisesta.

Tiedotteen mukaan Steinmeier korosti Kiinan ja Euroopan yhteistä etua sodan lopettamisessa ja kehoitti Kiinan presidenttiä ”käyttämään vaikutusvaltaansa Venäjään ja vaikuttamaan Putiniin tässä mielessä”.

Steinmeier kertoi puhelussa, että Eurooppa ei perääntyisi Venäjän uhkien edessä ja on ryhtynyt toimiin energiakriisin varalta. Asiasta kertoo CNN.

16.06:  Suomelta 11:s puolustustarvikeapupaketti Ukrainaan

Suomi on päättänyt uudesta puolustustarvikkeiden apulähetyksestä Ukrainalle. Uusin lähetys on järjestyksessään yhdestoista, ja sen arvo on 28,8 miljoonaa euroa. Lisäksi Puolustusvoimat jatkaa koulutustuen antamista Ukrainan asevoimille.

12.50: Zelenskyi vieraili Bahmutissa

Ukrainan presidentinkanslian mukaan presidentti Volodymyr Zelenskyi on vieraillut Donetskin alueella olevassa Bahmutin kaupungissa, josta Venäjä ja Ukraina ovat taistelleet kiivaasti viime viikkoina.

Zelenskyi tapasi Bahmutissa armeijan edustajia ja jakoi palkintoja maansa sotilaille, jotka ovat torjuneet Venäjän rajun ja kuukausia kestäneen hyökkäyksen kaupungin valtaamiseksi.

Zelenskyi vieraili Bahmutissa 0:48

11.34: Ukraina poistaa Venäjän ja Neuvostoliiton vaikutuksen jälkiä julkisista tiloistaan

Ukraina aikoo poistaa Venäjän ja Neuvostoliiton vaikutuksen jälkiä julkisista tiloistaan purkamalla muistomerkkejä ja nimeämällä satoja katuja uudelleen omien taiteilijoidensa, runoilijoidensa, sotilaidensa, itsenäisyysjohtajiensa ja muiden kunniaksi.

Joukkoon kuuluu myös tämänvuotisen sodan sankarit.

Asiasta uutisoi Guardian.

9.35: Putin kutsuu "Venäjän uusien alueiden" tilannetta vaikeaksi

Turvallisuuspalvelujen työntekijöiden päivän kunniaksi Venäjän presidentti Vladimir Putin piti puheen. Puheessaan hän viittasi turvallisuusyksiköihin, jotka ovat aloittaneet toimintansa "Venäjän federaation uusissa osavaltioissa" eli niissä Ukrainan osissa, jotka Venäjä on laittomasti liittänyt itseensä ja jotka todellisuudessa ovat osa Ukrainaa.

– Kyllä, teillä on nyt vaikeaa: tilanne Donetskin ja Luhanskin kansantasavalloissa sekä Hersonin ja Zaporizhzhyan alueilla on äärimmäisen vaikea, mutta siellä asuvat ihmiset, Venäjän kansalaiset, luottavat teihin, teidän suojeluunne. Ja teidän velvollisuutenne on tehdä kaikki tarvittava heidän turvallisuutensa varmistamiseksi ja heidän oikeuksiensa ja vapauksiensa noudattamiseksi mahdollisimman hyvin, Putin vetosi erikoisjoukkoihin Venäjän valtiollisen uutistoimiston Tassin mukaan.

Presidentin mukaan maan viranomaiset vahvistavat uusia yksiköitä kokeneella henkilöstöllä, nykyaikaisella kalustolla ja aseilla.

9.26: Venäjällä ja Kiinalla yhteiset laivastoharjoitukset Itä-Kiinan merellä

Venäjän puolustusministeriön lausunnon mukaan Venäjä ja Kiina aloittavat keskiviikkona viikon kestävän yhteisen laivastoharjoituksen Itä-Kiinan merellä. 

– Harjoituksen aktiiviseen osaan kuuluu yhteistä ohjus- ja tykistöammuntaa ilmakohteita vastaan, tykistöammuntaa merikohteita vastaan ja yhteisten sukellusveneiden vastaisten toimien harjoittelua aseiden käytännöllisellä käytöllä, puolustusministeriö kertoo lausunnossa.

Venäjän puolustusministeriön mukaan yhteisen harjoituksen tarkoituksena on vahvistaa meriyhteistyötä Venäjän ja Kiinan välillä, jotta "rauha ja tasapaino säilyvät Aasian ja Tyynenmeren alueella".

Kiina ei ole vielä kommentoinut yhteisiä harjoituksia.

Asiasta uutisoi CNN.

6.34: Zelenskyi: Bahmut on taistelujen "kuumin piste"

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Bahmut on taistelujen ”kuumin piste”.

Venäjän joukot pyrkivät murtamaan Ukrainan puolustuksen kyseisellä alueella.

Zelenskyi sanoi videopuheessaan sen sijaan Bahmutin murtavan jo Venäjän armeijan lisäksi venäläisiä palkkasotilaita.

Maanantai 19.12.

23.40: Putin antoi määräyksiä

Presidentti Vladimir Putin on määrännyt, että Venäjän tulee vahvistaa maansa rajoja.

Asiasta uutisoivat venäläiset uutistoimistot uutistoimisto Reutersin mukaan.

Lisäksi hän antoi määräyksen turvallisuuspalvelulle FSB:lle valvoa joukkokokoontumisia ja varmistaa ihmisten turvallisuus Ukrainan alueilla, jotka Venäjä väittää liittäneensä itseensä.

Näitä alueita ovat Luhansk, Donetsk, Zaporizhzhja ja Herson, joista osaa Venäjä ei ole miehittänyt kokonaan.

22.10: Moldova varoittaa Venäjän mahdollisesta uudesta suurhyökkäyksestä

Moldovan turvallisuuspalvelun johtaja Alexandru Musteata varoittaa "erittäin suuresta" riskistä, että Venäjä voisi käynnistää hyökkäyksen kohti Moldovan itäosia, uutisoi The Guardian.

Kommentti seuraa ukrainalaiskomentajien lausuntoja, joiden mukaan Venäjä valmistelee uutta suurhyökkäystä ensi vuoden alussa.

Musteatan mukaan Venäjä pyrkii yhä luomaan maayhteyden Ukrainan läpi Moldovan separatistialueeseen Transnistriaan.

Lisää maanantain tapahtumista pääset lukemaan tästä. 

Lue myös:

    Uusimmat