Ukraina: Venäjä pommitti sairaalan synnytysosastoa – MTV seurasi sotaa 27.12.

Puolustusvoimain ex-komentaja Jarmo Lindberg: Nykyaikaisessa sodankäynnissä ei armoa anneta 6:46
Puolustusvoimain ex-komentaja Jarmo Lindberg arvioi Ukrainan sodan etenemistä: Nykyaikaisessa sodankäynnissä ei armoa anneta

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa tiistaina 27. joulukuuta.

  • Ukrainan hallitus tähtää rauhanneuvotteluihin helmikuun loppuun mennessä

  • Paavi toivoi joulupuheessaan järjettömän sodan lopettamista Ukrainassa

  • Vladimir Putinin mukaan Venäjä on valmis neuvottelemaan Ukrainasta ”kaikkien konfliktin osapuolten kanssa”.

  • Suomelta viisi miljoonaa vihreään jälleenrakentamiseen Ukrainassa

  • Volodymyr Zelenskyi vieraili Washingtonissa

  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Voit seurata keskiviikon 28.12. sotatapahtumia täältä

23.35 Ukrainan viranomaiset: Synnytysosasto joutui Venäjän pommituksen kohteeksi 

Sairaalan synnytysosasto Hersonissa joutui Venäjän pommituksen kohteeksi, uutisoi CNN. Asiasta kertoi tiistaina Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanslian apulaispäällikkö Kyrylo Tymoshenko.

– He pommittivat paikkaa, missä syntyi tänään kaksi lasta. Ennen hyökkäystä lääkärit onnistuivat tekemään keisarinleikkauksen. Laitoksessa on viisi synnyttänyttä naista. Ihme kyllä, kukaan ei loukkaantunut, Tymoshenko sanoi Telegram-viestipalvelun välityksellä.

20.12: Putin kielsi öljyviennin maihin, joissa on asetettu hintakatto venäläiselle öljylle

Venäjän presidentti Vladimir Putin allekirjoitti tiistaina asetuksen, joka kieltää raakaöjyn ja öljytuotteiden toimitukset maihin, jotka ovat ottaneet käyttöön öljyn hintakaton. Asetus on voimassa 1. helmikuuta alkaen ja se on voimassa viisi kuukautta. Asiasta kertoo muun muassa Reuters.

G7-maat, EU ja Australia ovat sopineet EU:n linjan mukaisesta 60 dollarin hintakatosta venäläiselle öljybarrelille.

18.10: Venäjän ulkoministeri asetti Ukrainalle uhkavaatimuksen neljästä miehitetystä alueesta

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi maanantaina, että Ukrainan on täytettävä Moskovan vaatimukset koskien Venäjän ”uusia alueita” – tai maan armeija ryhtyy toimiin. Asiasta kertoo CNN.   

Lavrovin mukaan Venäjä vaatii muun muassa alueiden demilitarisointia ja Venäjän turvallisuuteen kohdistuvien uhkien poistamista. Lavrov toisteli myös Ukrainaan kohdistuvia natsisyytöksiään. 

Venäjä liitti syyskuussa laittomasti Donetskin, Luhanskin, Hersonin ja Zaporizhzhjan Venäjään valekansanäänestysten jälkeen.

Venäjän masinoimia kansanäänestyksiä on laajalti arvosteltu valheellisiksi ja kansainvälisen oikeuden vastaisiksi ja lopputulosta ennalta määritellyksi.

12.34: Venäjän viimeaikaiset iskut haavoittaneet siviilejä ja tuhonneet infrastruktuuria

Venäjä on tehnyt iskuja eri osiin Ukrainaa viime päivien aikana, raportoivat maan viranomaiset eri kanavissa. Asiasta kertoo the Kyiv Independent.

Venäläisjoukot haavoittivat yhtä siviiliä Velyka Novosilkassa ja yhtä Ivanovskessa, Donetskin alueen kuvernööri Pavlo Kyrylenko kertoo.

Viimeisen vuorokauden aikana Venäjä iski myös kolmeen Harkovan alueen piirikuntaan, vahingoitti omakotitaloja ja aiheutti tulipaloja Dvorichnan ja Kupiansk-Vuzlovyin kylissä, Harkovan alueen kuvernööri Oleh Syniehubov kirjoittaa Telegramissa. 

Lisäksi Zaporizhzhian alueen valtionhallinto ilmoitti, että siviili-infrastruktuuri 15 taajamassa Zaporizhzhian alueella joutui venäläisten tulituksen kohteeksi. 

Venäjän joukkojen kerrotaan iskeneen myös Hersonin alueelle 40 kertaa tykistöllä, monitoimiohjusjärjestelmillä sekä  kranaatinheittimillä. Hersonin alueen kuvernöörin Jaroslav Janushevychin mukaan yksi ihminen haavoittui iskussa. Lisäksi iskujen myötä useita rakennuksia, kerrostaloja sekä tehdas tuhoutui iskussa. 

09.05: Brittitiedustelu: Raskaat taistelut jatkuvat Bahmutissa ja Svatoven alueella

Britannian sotilastiedustelun mukaan tällä hetkellä Ukrainassa käydään raskaita taisteluja Bahmutin alueella Donetskissa ja Svatoven alueella Luhanskissa.

Rintamalinjat ovat kuitenkin pysyneet lähes ennallaan, Britannian sotilastiedustelu kertoo.

06.50: Ukrainan puolustusministeriö: Venäjä pyrkii valloittamaan Donetskin vuoden loppuun mennessä

The Kyiv Independentin mukaan Venäjä on asettanut tavoitteekseen päästä Donetskin alueen hallinnolliselle rajalle vuoden loppuun mennessä.

Näin totesi Ukrainan varapuolustusministeri Hanna Malyar televisiohaastattelussa. 

Ukrainan itäisistä Donetskin ja Luhanskin alueista muodostuvalla Donbas-alueella käydään kiivaita taisteluita.

Helmikuussa alkaneen täysimittaisen hyökkäyksen jälkeen Venäjä on miehittänyt lähes koko Luhanskin alueen, mutta onnistunut valtaamaan vain osia Donetskin alueesta. 

Malyar totesi, että Donetskin alueella sijaitseva Bahmut on Ukrainan "itäinen linnoitus", jonne Venäjä on keskittänyt eniten sotaliikennettä.

– Bahmutissa tapahtui pieni eteneminen, mutta vihollinen työnnettiin ulos. Tästä päivästä lähtien vihollinen yrittää piirittää kaupunkia, mutta sekään ei onnistu, Malyar totesi.

05.17: Zelenskyi: 9 miljoonaa ukrainalaista edelleen ilman sähköä

Ukrainan presidentin Volomydyr Zelenskyin mukaan 9 miljoonaa ukrainalaista eri puolilla maata on edelleen ilman sähköä. Zelenskyi kertoi tilanteesta päivittäisessä puheessaan maanantai-iltana.

Presidentti sanoi, että sähkönkäyttöä rajoitetaan maassa edelleen ja sähkökatkot tulevat jatkumaan, mutta niiden määrä ja pituus vähenee edelleen.

Zelenskyi kiitti sähköyhtiöiden työntekijöitä ja korjausyksiköitä, joiden ansiosta ukrainalaiset saivat jouluaattona ja -päivänä normaalia enemmän energiaa käyttöönsä.

Taistelujen etulinjassa Donbassin alueella presidentti sanoi tilanteen olevan erittäin vaikea ja miehittäjien hyödyntävän kaikkia käytettävissä olevia resursseja.

Lue myös:

    Uusimmat