Mainos

Zairen kapinallisjohtaja ei halua neuvotteluja

Kapinallisjohtaja Laurent Kabila kiisti tänään, että hän suostuisi neuvottelemaan Zairen tilanteesta presidentti Mobutu Sese Sekon kanssa. Kabilan mukaan Mobutun on luovuttava vallasta tai kapinalliset marssivat pääkaupunkiin Kinshasaan.

Etelä-Afrikka kertoi eilen kutsuneensa Zairen presidentin ja kapinallisjohtajan neuvotteluihin. Etelä-Afrikan edustajan mukaan neuvottelut käydään ilman kummankaan osapuolen asettamia ennakkoehtoja.

Kabilan mukaan hänet on mahdollisesti ymmärretty väärin. Sissijohtaja kertoi, ettei hän suostu mihinkään pitkitettyihin neuvotteluihin Mobutun kanssa, mutta on kyllä valmis osallistumaan vallansiirtoseremoniaan.

-Etelä-Afrikan aloite koskee vallansiirtoa. Kun (Mobutu) on valmis tähän, osallistun lyhyeen yksipäiväiseen rauhanomaista vallansiirtoa koskevaan seremoniaan, Kabila sanoi.

Pakolaislentoja lykättiin

Kapinallisviranomaiset kielsivät tänään koleravaaran vuoksi YK:n pakolaisjärjestöä UNHCR:ää aloittamasta 100 000 ruandalaisen pakolaisen lentokuljetuksia Itä-Zaireen. Kielto on voimassa toistaiseksi.

UNHCR aikoi tänään kuljettaa ensimmäiset 80 pakolaislasta kuorma-autoilla Biaron leiriltä noin 40 kilometrin päässä olevalle Kisanganin lentokentälle ja sieltä edelleen lentoteitse Gomaan Itä-Zaireen. Kiellon syynä oli pelko koleran leviämisestä Kisanganin kaupunkiin.

Joukkoja keskitetään

Kapinallisjoukoilla on jo vallassaan noin puolet Zairesta. Kapinalliset ovat asiantuntijoiden mukaan keskittämässä joukkojaan Kinshasaan tehtävää hyökkäystä varten, mikäli Mobutu ei suostu luopumaan vallasta vapaaehtoisesti.

Mobutun poika Nzanga Mobutu, joka toimii isänsä lehdistöedustajana, sanoi eilen presidentin olevan valmis tapaamaan Kabilan. Nzanga Mobutu tähdensi kuitenkin, että presidentin luopuminen vallasta syöksisi Zairen sekasortoon.

Mobutu on hallinnut Zairea 32 vuotta, eivätkä tarkkailijat usko hänen luopuvan vapaaehtoisesti vallasta.
-Hän toivoo kapinallisten valvomilla alueilla syntyvän levottomuuksia ja Kinshassa sekasorron, mikä johtaisi kansainväliseen asioihin puuttumiseen. Tämä estäisi kapinallisten lopullisen voiton, arvioi eräs afrikkalainen diplomaatti.

Eräiden tarkkailijoiden mukaan presidentin heimolaiset, ngbandit, pitävät Mobutua lähes vankinaan. Presidentin henkivartiokaarti on ngbandeja, jotka ovat saaneet koulutuksensa israelilaisilta asiantuntijoilta.
(STT-Reuter-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.