Mainos

Zaire-kokoukset tuottivat vain lupauksia avusta

Stuttgartissa neuvoteltiin jo toista päivää kansainvälisen joukon lähettämisestä Zaireen. Into tähän on kuitenkin laimentunut sen jälkeen kun ilmeni, että satojatuhansia pakolaisia on jo palannut kotimaahansa Ruandaan tai on ainakin matkalla sinne.

Zairen pakolaiskriisiin ei lauantainakaan löytynyt ratkaisua, kun Genevessä ja Stuttgartissa käydyt neuvottelut johtivat vain lupauksiin koordinoida avustustoimintaa.

Geneven neuvotteluja johtanut Kanadan kehitysyhteistyöministeri Don Boudria kertoi Euroopan maiden ja Yhdysvaltain viranomaisten ja avustusjärjestöjen edustajien luvanneen auttaa Ruandaa asuttamaan uudelleen noin puoli miljoonaa Itä-Zairesta palannutta hutupakolaista.

Kokouksen osanottajat kehottivat myös Zairea, Ruandaa ja tutsikapinallisia antamaan avustusjärjestöille mahdollisuuden tavoittaa Itä-Zairessa vielä vaeltavat sadattuhannet pakolaiset. Sillä välin avustusoperaation sotilaallisesta puolesta ei vieläkään syntynyt selvyyttä.

YK on aiemmin hyväksynyt joukon lähettämisen alueelle. Joukon komentajuus on annettu Kanadalle, joka kutsui 40 maan ja kansainvälisten avustusjärjestöjen edustajia neuvottelemaan Stuttgartiin.

Kokous jatkuu sunnuntaina, ja joukon tuleva komentaja kanadalainen kenraali Maurice Baril arveli, että maanantaihin mennessä päästään selvyyteen erilaisista sotilaallisista vaihtoehdoista.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.