Yrttipaisti ja perunagratiini 3.12.1999

toim. Kati Nappa

(6 annosta lämpimänä ja loput kylmänä leikkeleenä)

n. 1,2 kg raakakypsytettyä naudan ulkofileetä,
paahto- tai sisäpaistia (n.1,5 kg)
2-3 rkl tuoretta tai
2 tl kuivattua timjamia
vähän tuoretta tai kuivattua oreganoa
4-5 rkl tuoretta tai
3 tl kuivattua basilikaa
3-4 rkl oliivi- tai rypsiöljyä
2-3 rkl balsamietikkaa
mustapippuria myllystä

Poista fileestä kalvo. Nosta liha uunivuokaan, johon se juuri mahtuu mukavasti. Sivele pintaan öljy ja balsamietikka sekä keskenään sekoitetut yrtit.
Anna paistin maustua huoneenlämmössä useita tunteja. Samalla se myös mureutuu. Kääntele välillä. Työnnä fileeseen lihalämpömittari niin, että kärki osuu lihan paksuimpaan kohtaan. Kypsennä 125 asteessa kunnes mittari näyttää 60 astetta sisältä = punainen, 70 astetta sisältä = punertava tai 75 astetta= täysin kypsä. Peitä filee esim. voipaperilla ja pyyhkeellä ja anna sen levähtää n.15 minuuttia ennen leikkaamista.

Lisää vuokaan kertynyt liemi siivilän läpi valmiiseen kastikepohjaan ja mausta vielä tuoreella yrttisilpulla ja halutessasi tilkalla balsamietikkaa ja/tai madeiralla tai serryllä. Mausta ja maistele. Tarjoa paistin lisäkkeeksi perunagratiinia, höyrytettyjä kasviksia ja salaattia sekä itsetehtyjä säilykkeitä.

Perunagratiini


n. 1 kg perunoita
(esim. Nikolaa, perunapussissa vihreä väri)
1-2 purjoa
2-3 dl juustoraastetta
2-3 dl maitoa tai lihalientä
2-4 valkosipulinkynttä
1/2-1 dl persiljaa tuoreena,
pakastettuna tai kuivattuna
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä

Halkaise ja huuhdo purjo hyvin ja leikkaa se viipaleiksi.Kuori ja viipaloi perunat. Huuhdo viipaleet kylmällä vedellä tarvittaessa. Valitse tarpeeksi iso vuoka, ettei maito kuohu uuninpohjalle.
Lado peruna- ja purjoviipaleet kerroksittain voideltuun vuokaan. Ripottele väliin mausteet, persilja ja juustoraaste. Kaada maito päälle. Kypsennä 200-225 asteessa 50-60 min. Voit valmistaa gratiinin vaikka edellisenä päivänä joululeipomusten yhteydessä, ja lämmittää sen tarjoilupäivänä.

Lue myös:

    Uusimmat