Yritysten Ukraina-apu on hiipunut syksyn kuluessa – yksityishenkilöt lahjoittavat droneja ja hygieniatarvikkeita

Yritysten halu ja mahdollisuus lahjoittaa apua Ukrainaan on hiipunut 2:08
Katso koko juttu videolta.

Yritysten halu ja mahdollisuus lahjoittaa apua Ukrainaan on hiipunut syksyn aikana. Sen sijaan tavallisilla kansalaisilla avustusintoa riittää ja tavaraa tulee keräyspisteisiin suuret määrät.

Joensuulaisen avustusyhdistyksen vastaanottopisteellä on ruuhkaa. Kansalaiset tuovat yhä runsaasti Ukrainaan lähtevää apua, mutta yritysten kohdalla on tapahtunut jo merkittävä muutos.

– Lomien jälkeen elo-syyskuussa tosi moni yritys soitti ja pahoitteli, että kassa on kuiva eikä pysty kuin ykköskymppejä tai satasia antamaan, että se niin kuin väheni, kertoo Hane Peace Ukraine -järjestön Hannu Vähäkoski.

Vähäkoski valmistelee jo kuudennen kuljetuserän lähtöä Ukrainaan. Tämä bussi pakataan täyteen ja autokin lahjoitetaan evakuointikäyttöön.

Yksityishenkilöt auttavat Ukrainaa eri tavoin

Vähäkoski kertoo, että Ukrainasta on pyydetty lämmintä vaatetta ja rintamalle telttoja, ruokaa ja sairaalatarvikkeita.

MTV Uutisten haastattelemat ihmiset kertovat tuoneen paikalle muun muassa droneja, akkuja, muistikortteja, ruokaa ja hygieniatarvikkeita.

Maaseudun taksiyritykset toivat avustuskuormaan potilaspaareja. Yrityksiltä ja yhteisöiltä tuli sodan alussa jopa 100 000 euron arvoisia tavaralahjoituksia. Toivottuja aggregaatteja, eli polttomoottorigeneraattoreita, tulee myös kansalaisilta.

– Jatkossa tarvitaan mitä Ukraina on jo vähän pyytänyt eli tällaista jälleenrakentamista. Siellähän on paljon sellaisia alueita missä ei aktiivisesti sodita, niin Ukraina haluaisi, että myös siinä aloitettaisiin tämä auttaminen.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan sotaa. Tuoreimmat tiedot löydät tästä.

Lue myös:

    Uusimmat