Yritysjohtajatkin älähtivät "järjettömistä" matkustusrajoituksista – Varaudu HIV-testiin matkustaessasi näihin maihin!

Hiv koskettaa koko maailmaa, mutta kaikkiin maailman kolkkiin tartunnan saaneet eivät ole tervetulleita. Monet maat rajoittavat hiv-positiivisten matkustamista, ja muutamat valtiot jopa kieltävät hiv-positiivisten maahantulon. Nyt suuryritysten johtajat ovat yhtyneet YK:n aids-ohjelman UNAIDS:n vaatimuksiin poistaa matkustusrajoitukset.

Maailman aids-päivän kunniaksi yli 40 yritysjohtajaa ympäri maailman on allekirjoittanut vetoomuksen, jossa vaaditaan hiv-positiivisia koskevien matkustuskieltojen poistamista. Mukana ovat muun muassa Johnson & Johnson, The Coca-Cola Company, Pfizer, Heineken ja Hennes & Mauritz.

Liikeyritysten johtajat perustelevat kieltojen poistoa paitsi ihmisoikeuksilla, myös talousajattelulla. Globaalissa taloudessa menestyäkseen yritysten tulisi heidän mielestään kyetä lähettämään maailmalle parhaita työntekijöitään – huolimatta siitä, onko heillä hiv vai ei.

– Rajoitukset maahantulolle, oleskelulle ja asumiselle hiv-tartunnan perusteella ovat syrjiviä ja rikkovat ihmisoikeuksia, UNAIDS:in toiminnanjohtaja Michel Sidibé toteaa järjestön tiedotteessa.

– Jokaisella yksilöllä tulee olla sama oikeus vapaaseen liikkuvuuteen. Vaadin kaikkia maita poistamaan Hiv:iin liittyvät rajoitukset.

– Hiv-matkustusrajoitukset ovat syrjiviä ja huonoksi bisnekselle. Yritysjohtajat ympäri maailman ovat yhdistämässä voimansa varmistaakseen, että saamme lopun näille järjettömille rajoituksille, Levi Strauss & Co.:n toimitusjohtaja Chip Bergh perustelee vetoomusta.

Yhdysvallat luopui vasta 2010

Yhdysvallat luopui hiv-postitiivisten maahantulokiellosta vasta vuonna 2010, ja viime aikoina kielloista ovat luopuneet muun muassa Kiina, Moldova, Ukraina ja Fidzi.

Yhä tänä päivänäkin 45 maata rajoittaa hiv-positiivisten maahanpääsyä, oleskelua ja työviisumeiden saantia. Useimmat rajoitukset laadittiin 1980-luvulla, jolloin hoitokeinoja ei vielä ollut ja tieto tartuntatavoistakin oli hämärän peitossa.

Näihin maihin hiv-positiivisilla ei ole asiaa

Brunei

Oman

Sudan

Yhdistyneet arabiemiraatit

Jemen

Varaudu hiv-testiin hakiessasi näitä viisumeita

Näissä viidessä maassa voit joutua todistamaan olevasi hiv-negatiivinen saadaksesi oleskella maassa.Vaatimus koskee jopa 10-90 päivän pituisia lyhyitä oleskeluita.

Egypti

Irak

Qatar

Singapore

Turks ja Caicos

Venäjällä uhkana karkotus

Hiv-positiivisuuden ilmitulo tietää lähtöpasseja 20 maassa. Esimerkiksi Malesia, Venäjä, Jordania ja Singapore karkottavat hiv-positiivisia matkalaisia ja siirtolaisia.

Hiv-positiivisten matkustamista ja oleskelua rajoitetaan myös esimerkiksi Venäjällä, Australiassa, Slovakiassa, Liettuassa, Mauritiuksella, Uudessa-Seelannissa, Kuubassa ja Israelissa.

Lue lisää täältä.

Lähde unaids.org

Kuvat Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat