Yritys haluaa punnita lentomatkustajat ennen matkalle lähtöä – vähentäisi yhtiön mukaan kustannuksia ja päästöjä

Brittiläinen ohjelmistoyritys haluaa punnita lentomatkustajat 0:41
Ohjelmistoyritys haluaa punnita lentomatkustajat.

Brittiläinen ohjelmistoyritys Fuel Matrix ehdottaa ihmisten punnitsemista ennen lentomatkalle lähtöä. Matkustajien painot mittaamalla voitaisiin vähentää hiilidioksidipäästöjä.

Ohjelmistoyrityksen ajatuksesta kertoo esimerkiksi CNN.

Yrityksen mukaan päästöt vähenisivät, sillä jos matkustajien tarkka paino tiedettäisiin, lentokoneeseen voitaisiin tankata vain tarvittava määrä polttoainetta. Tämä vähentäisi kustannuksia ja päästöjä.

CNN kertoo, että tällä hetkellä yhtiöt perustavat arvionsa koneiden kantamasta painosta siihen, miten paljon eri-ikäiset ja eri sukupuolia edustavat ihmiset keskimäärin painavat. Standardipainot eivät anna tarkkaa kuvaa todellisesta tilanteesta. 

Punnitseminen kentällä tai tiedot painosta etukäteen

Brittiyrityksen mukaan painon selvittäminen voitaisiin hoitaa vaihtoehtoisilla tavoilla.

Ensimmäinen vaihtoehto on, että matkustajat toimittaisivat tiedot painostaan lentoyhtiölle etukäteen. Toisen ehdotuksen mukaan matkustajat voitaisiin punnita kentällä turvatarkastuksen yhteydessä.

Kuohuttava ehdotus

Lentomatkustajien punnitseminen ei ole uusi idea. Esimerkiksi suomalainen Finnair alkoi punnita vapaaehtoisia matkustajia ja näiden matkatavaroita yhtiön omassa projektissa pari vuotta sitten.

Tarkoituksena oli saada tietoa matkustajien painosta esimerkiksi lentokoneen kuormausta varten. 

Painon mittaaminen lentokentillä on tyypillisesti nostattanut pintaan kiivaitakin tunteita, sillä usein punnitukset ovat liittyneet kasvavaan ylipaino-ongelmaan.

Lue myös:

    Uusimmat