"Yritämme estää riitoja" – Venäjältä selitys, miksi erityistuomioistuin ei kelpaa tutkimaan MH17-tragediaa

Venäjän eilinen äänestyskäyttäytyminen YK:n turvallisuusneuvostossa on saanut paljon kritiikkiä muilta mailta.

Britannian pääministeri David Cameron on vaatinut tutkintaa Itä-Ukrainassa alasammutun matkustajakoneen kohtalosta Venäjän estelystä huolimatta.

Australian ulkoministeri Julie Bishop kutsui puolestaan Venäjän veto-päätöstä turman uhrien ja näiden perheiden herjaamiseksi.

YK:n turvallisuusneuvosto äänesti eilen alasammutun koneen viemisestä kansainvälisen erityistuomioistuimen tutkittavaksi, jotta syylliset saataisiin selville.

Malaysian Airlinesin MH17-koneen turmassa vuosi sitten kuoli 298 ihmistä.

Venäjä käytti äänestyksessä veto-oikeuttaan estääkseen tuomioistuimen perustamisen.

Venäjän ulkoministeriö ilmaisi tänään pahoittelevansa sitä, että YK-erityistuomioistuimen alullepanijat politisoivat tapahtumat ja toimivat liian hätäisesti.

– Sinnikkäitä kommenttejamme sellaisen askeleen vanhanaikaisuudesta ja tehottomuudesta ei otettu huomioon, ulkoministeriön tiedotteessa todettiin.

Myös Kremliltä kannanotto

Venäjän ulkoministeriö vetosi myös siihen, että meneillään oleva tutkinta lentokoneen turman olosuhteista ei ole läheskään valmis.

– Näissä olosuhteissa Venäjän federaatio, joka yrittää estää riitoja YK:n turvallisuusneuvostossa ja viedä tutkintaa rakentavaan suuntaan, ei nähnyt mahdollisena tukea turvallisuusneuvoston tyrkyttämää politisoitunutta päätöstä ja äänesti sitä vastaan, ulkoministeriö perusteli.

Myös Kremlistä otettiin tänään kantaa lentoturman tutkintaan. Kremlin tiedottaja ja presidentti Vladimir Putinin oikea käsi Dmitri Peskov totesi, että lentokatastrofin syiden tutkinnan pitäisi olla puolueetonta.

Hän toisti myös Venäjän aiemmat syytökset siitä, että maata suljetaan turman tutkinnassa ulkopuolelle.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja