Mainos

Yölliset jalkakrampit eivät helpotakaan magnesiumilla?

Magnesiumvalmisteita käytetään usein kramppien ja etenkin yöllisten jalkakramppien itsehoitoon, mutta tuoreen tutkimuksen perusteella magnesiumilla ei todennäköisesti ole toivottua vaikutusta.

JAMA Internal Medicine -lehden julkaisemassa tutkimuksessa vajaat sata iäkästä yöllisistä jalkakrampeista kärsivää satunnaistettiin neljäksi viikoksi saamaan joko magnesiumoksidikapseleita tai lumevalmistetta.

Kun tutkijat vertasivat potilaiden oireita hoitojen päätyttyä, he havaitsivat oireiden vähentyneen saman verran kummassakin ryhmässä. Eroja ei havaittu myöskään oireiden vakavuudessa tai kestossa eikä unenlaadussa tai koetussa elämänlaadussa. Näin ollen potilaiden mahdollisesti magnesiumista saamat hyödyt perustuivat lumevaikutukseen eikä magnesiumiin, tutkijat kirjoittavat.

Tutkimuksen pienuuden ja lyhyyden vuoksi tulokset olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta magnesiumin vaikutuksista jalkakramppeihin ei ole tehty suurempiakaan selvityksiä. Aiemmissa tutkimuksissa on saatu sekä nyt julkaistun kaltaisia että magnesiumin tehoon viittaavia tuloksia.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Juontaja kävi verikokeissa – löytyi sama puute kuin useilla muilla suomalaisilla

Huomenta Suomen juontaja Nina Rahkola kävi ohjelmaa varten verikokeissa, jonka tuloksia selviteltiin lähetyksessä maaliskuussa 2017 yhdessä lääketieteen tohtori Matti Kiurun kanssa.

15:18

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.