Mainos

Ympäristöministeri Tiilikainen: Pariisin ilmastosopimus ei kaadu, vaikka Yhdysvallat irtautuisi

Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) arvioi, että Yhdysvaltojen mahdollinen poisjäänti haittaisi Pariisin ilmastosopimuksen toimeenpanoa ja vaikuttavuutta. 

Hän katsoo, että Pariisin ilmastosopimus ei kuitenkaan kaadu, vaikka Yhdysvallat päättäisi irtautua siitä. Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump aikoo kertoa ensi viikolla kantansa Pariisin ilmastosopimukseen.

– Pitäisin hyvin valitettavana jos Yhdysvallat asemoituu ympäristö- ja ilmastopolitiikassa sellaisten maiden rinnalle kuin Syyria, Pohjois-Korea ja Nicaragua, jotka eivät ole liittyneet Pariisin sopimukseen, sanoo Tiilikainen MTV Uutisille.

Tiiilikainen sanoo, että muut suuret taloudet ovat vahvasti sitoutuneet sopimukseen.

– EU ja Kiina ovat joka tapauksessa aikeissa edetä toimeenpanossa. Toki varmasti on joitain maita, jotka saisivat siitä tekosyyn (irtautua myös sopimuksesta), mutta en usko että ne ovat kovin merkittäviä, arvioi Tiilikainen.

Tiilikaisen mukaan vaikutukset ovat dramaattisia, jos Yhdysvaltojen kaltainen suuri saastuttaja jää pois sopimuksesta mutta eivät kohtalokkaita, jos muut ovat mukana.

Hän sanoo, että vaikka Yhdysvallat ei valtiona olisikaan mukana, edetään Yhdysvaltojen osavaltioissa ja yrityksissä ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Pariisiin ilmastosopimusta käsiteltiin johtavien teollisuusmaiden G7-ryhmän huippukokouksessa Italiassa. Kokouksen loppulausumassa muut kuusi G7-maata vahvistivat sitoutumisensa sopimukseen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.