Ilmastopaneelin puheenjohtaja: Pariisin ilmastosopimus tuskin kaatuu Yhdysvaltojen päätökseen

Suomen Ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen ei pidä todennäköisenä, että Pariisin ilmastosopimus kaatuisi Yhdysvaltain päätökseen vetäytyä sopimuksesta.

 Hänen mukaansa sopimuksen takana on niin vahva tahto, että se toteutuu.

Ollikaisen mukaan ensi vuosi on merkittävä sopimuksen edistämisen kannalta. Ollikaisen mielestä olisi tärkeää, että reagointi Yhdysvaltain päätökseen olisi ohi, kun ensimmäisiä arvioita luvatuista päästövähennyksistä tehdään. Olennaista olisi hänen mukaansa myös se, että tällöin päästäisiin tekemään ensimmäisiä tiukennuksia päästötavoitteisiin.

"Tärkeintä saada riittävästi rahaa ilmastorahastoon"

Ollikaisen mukaan tärkeintä nyt on saada tarpeeksi rahaa ilmastorahastoon, jolla autetaan kehitysmaita torjumaan ilmastonmuutosta.

– Yhdysvaltain poistuminen vaikuttaa heti tähän rahastoon.

Ollikainen toivookin, että Pariisin ilmastosopimuksen keskeiset maat lupaisivat esimerkiksi jo tänään lisää rahaa kyseiseen rahastoon. Hän sanoo myös toivovansa, että maat ilmoittaisivat olevansa valmiita kiristämään ilmastotavoitteitaan.

– Nämä olisivat konkreettisia ja vahvoja signaaleja siitä, että maat aikoivat toteuttaa sopimuksen.

Ollikainen myös pitää hyvänä sitä, että Yhdysvalloissa on useita toimijoita, jotka ovat ilmoittaneet pitävänsä huolen, että päästöt vähenevät. Näin ovat ilmoittaneet esimerkiksi kymmenet kaupungit ja yliopistot.

– Meneillään on pohdinta siitä, millä keinolla nämä tahot voisivat olla osa Pariisin ilmastosopimusta. Nämä tahot jatkossa myös toimivat enemmän, hän arvioi.

Lue myös:

    Uusimmat