Ylppö: Cannes merkitsee enemmän kuin Oscarit

Aki Kaurismäen faniksi tunnustautuva ja voitonjuhlaan Kauppatorille koko Suomen kansan kutsunut rock-muusikko Herra Ylppö arvostaa Cannesin elokuvajuhlia. Ohjaaja Kaurismäellä on erityinen paikka hänen sydämessään.

Emir Kusturica (serbialainen ohjaaja) on voittanut kaksi kertaa Cannesissa ja olen tavannut hänet henkilökohtaisesti. Elokuvat ovat minulle tärkeitä ja Cannesin elokuvajuhlat merkitsevät enemmän kuin Oscar-gaala. Oscareissa on kyse enemmänkin isoimmasta ilmiöstä ja parhaimmasta mainoskampajasta, muusikko Herra Ylppö toteaa ja kertoo seuraavansa vuosittain Cannesin elokuvajuhlia, vaikkei fanaattinen niiden suhteen olekaan.

Ohjaaja Aki Kaurismäen kanssa Ylpöllä on pitkä ja merkittävä historia – niin inspiraation lähteenä kuin kariutuneena yhteistyökuvionakin. Ensimmäistä kertaa Ylppö tapasi Kaurismäen Karkkilassa kapakan terassilla Sunset Beach Partyjen jälkeen.

– Jäin sunnuntaiaamuna keikan jälkeen kapakan terassille istuskelemaan, kun en malttanut lähteä vielä Helsinkiin. Juttelin paikallisten kanssa Kaurismäestä. Kesti viisi minuuttia ja Aki käveli paikalle ja totesi: "Tiesin, että tulisimme tapaamaan, mutta en arvannut, että se olisi tänään", Ylppö nauraa.

– Vietimme terassilla pitkän illan, jonka jälkeen lähdimme vielä syömään. Lähtiessäni hän saatteli minut vielä porukallaan bussiasemalle ja juuri, kun olin nousemaisillani autosta, hän totesi, ettei voisi jättää minua näin ja lähdettiin ottamaan Matkahuollon pikkubaariin oluet.

Surua ja iloa

Jos Ylpön on valittava suosikkinsa Kaurismäen elokuvien joukosta, ovat ne Cannesissa mainetta niittänyt Mies vailla menneisyyttä ja Calamari Union.

– Tunsin Mies vailla menneisyyttä -elokuvan päähenkilön esittäjän Markku Peltolan. Peltolan poismeno oli surullinen tapahtuma, jota ei huomioitu juurikaan. Se oli minulle emotionaalinen juttu.

Ylppö lisää vielä Peltolan olleen hieno ihminen, ja että hänen katsominen elokuvissa aiheuttaa vieläkin omituisia tuntemuksia.

– Minulla oli pitkään hänen lähettämänsä tekstiviesti puhelimessa. "Hyvyyttä on aika paljon", hän kirjoitti.

Iloisempia muistoja Ylpöllä on toisesta lempielokuvastaan, Calamari Unionista, josta koko Kaurismäki-ihailu sai laulajan mukaan alkunsa.

– Calamari Union on rock-piireissä kulttielokuva, jonka repliikit osaan ulkoa. Sen verran monta kertaa se on katsottu.

Kahta Ylpön lempielokuvaa yhdistää hänen mukaansa Kaurismäen omaan kieleen nojaava huumori.

– Lähtisin ehdottomasti mukaan, jos pyydettäisiin, Ylppö vastaa kysyttäessä tulevista mahdollisista yhteistyökuvioista Kaurismäen kanssa.

– Arvostan suuresti vanhahtavan tyylin omaavaa Marko Haavisto & Poutahaukkoja, jota on kuultu Kaurismäen elokuvissa. Olen tehnyt viime aikoina äärimmäisen sentimentaalista, jylhää ja haikeaa musiikkia itsekin, hän lisää.


Lue myös:


MTV3/Jenni Junkala

Kuva: Joonas Brandt/Sony

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja