Yllättikö uuden television huono kuva? Tästä se johtuu

Tällä hetkellä televisiomarkkinoilla suuri on kaunista. Nykyihmisille 32 tuumakoon televisio tuntuu pieneltä, ja yhä useampi valitseekin jopa 50-tuumaisen led-television tai jopa sitä isomman. Ikävä yllätys kuitenkin saattaa odottaa kotona, sillä television kuvanlaatu on huono, pikselimäinen ja epätarkka.

Elektroniikkamyyjät kuulevat toisinaan pettyneiden asiakkaiden hämmästelyjä siitä, kun upouuden television kuvanlaatu onkin vanhaa televisiota surkeampi. Näin on, jos aikoo katsella teräväpiirtotelevisiolla tavallisia kanavia. Nykypäivän isot, smart-tv-ominaisuuksilla varustetut HD-televisiot on suunniteltu täydelle teräväpiirtotarkkuudelle, ja huono kuvanlaatu korostuu suuremmassa televisiossa.

– Suomessa on toistaiseksi melko vähän automaattisesti näkyviä HD-kanavia. Eli saadakseen hyödynnettyä ison ja hyvän television huippuominaisuudet, tarvitaan myös HD-laatuisia televisio-ohjelmia. Suosittelenkin uutta televisiota hankkiessaan aina pohtimaan myös erikseen ostettavaa kanavapakettia, jolla saisi televisioonsa HD-kanavia, Gigantin viihde-elektroniikkamyyjä Elina Sassi sanoo.

Millaisia ominaisuuksia televisioon tarvitaan?

Suomessa suurin osa myytävistä televisioista on varustettu sisäänrakennetuilla antenni- ja kaapeliverkkovirittimillä, ja joistakin malleista löytyy myös satelliittiviritin. Myös liitäntöjen määrä on tärkeä tekijä uutta televisiota hankkiessaan, jotta televisioon saa kytkettyä esimerkiksi kotiteatterin ja muita oheislaitteita. Lisäkanavia puolestaan voi ostaa eri operaattoreilta.

– Meillä on paikkakuntakohtaisia eroja siinä, mikä operaattori toimii milläkin alueella. Käytännössä teräväpiirto-ohjelmaa on mahdollista saada kaikkiin antenni-, kaapeli- tai satelliittivastaanottimiin. Eroina niissä on kuvan reitti eli antenni tulee ilmateitse ja kaapeli maata pitkin. Satelliitti vaatii lautasantennin, Sassi kertoo.

Ohjelma-tarjonta on hyvä kaikissa vastaanottotavoissa ja lisääntyy koko ajan. Kuvanlaadussa on kuitenkin suurimmat erot. Esimerkiksi antenni on herkkä kaikille myrskyille ja lumisateille.

– Satelliitti on kuvanlaadultaan paras. Sen teräväpiirtotarkkuus on antenniin verrattuna noin viisinkertainen, Sassi kertoo.

Lautasantennit yleistyvät myös Suomessa

Talon katolla oleva lautasantenni on muualla Euroopassa Suomea tutumpi näky, ja satelliittivastaanotto lisääntyy jatkuvasti muun muassa Saksassa ja Englannissa. Suomessa antenniverkko on aina ollut hyvä ja kattava, mikä osaltaan voi olla syynä antennin vankkaan suosioon. Nyt tilanne on kuitenkin muuttunut, koska kuluttajat ostavat isompia televisioita ja haluavat niihin myös laadukasta kuvaa.

– Satelliitti lisää suosiotaan koko ajan myös Suomessa. Tavallisen tarkkuuden kanavat lopetetaan vähitellen, ja tulevaisuudessa kaikki lähetykset siirtyvät teräväpiirtotarkkuuteen, kertoo tekninen johtaja Teemu Miettinen Canal Digitalista.

Deski/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat