Toiset muistavat käsittämättömän tarkasti merkityksettömiltäkin tuntuvia pikkuasioita ja toiset sitä vastoin tuntuvat unohtavan miltei oman nimensäkin usein arjen tuoksinnassa. Oikeilla arkisilla valinnoilla voit tehostaa muistisi toimintaa ja pyrkiä minimoimaan riskin sairastua erilaisiin muistisairauksiin jatkossa.
Oman muistin toimintaa on mahdollista tehostaa hyvin pienillä asioilla. Kiinnittämällä huomiota näihin seikkoihin vähennät samalla riskiäsi sairastua jatkossa erilaisiin muistisairauksiin.
Arkisilla valinnoilla on merkittävä vaikutus
Korkean koulutuksen on todettu vähentävän riskiä sairastua muistisairauksiin. Tämä johtunee siitä, että aivojen aktiivinen käyttö on ylipäänsä hyväksi.
Verenpaineesta huolehtiminen on tärkeää, sillä korkea verenpaine saattaa haitata muistia. Myös liikunta vähentää tutkitusti riskiä sairastua muistisairauksiin.
Runsaan alkoholikäytön välttäminen, tupakoimattomuus, riittävä uni, sekä stressin välttäminen auttavat niin ikään tehostamaan muistia ja välttämään ongelmia muistin kanssa.
Ruokavalio vaikuttaa
Tietynlaisen ruokavalion on useissa tutkimuksissa todettu suojaavan muistisairauksilta. Runsas tyydyttyneiden rasvojen nauttiminen ravinnossa saattaa olla haitallista muistille. Tyydyttyneiden rasvojen nauttimisen on todettu lisäävän riskiä sairastua erilaisiin muistisairauksiin.
Erityisesti perinteisen Välimeren ruokavalion positiivisista vaikutuksista muistisairauksien ehkäisijänä on paljon näyttöä.Välimeren ruokavalio koostuu pääasiassa kasviksista, hyvälaatuisista rasvahapoista, pähkinöistä, kalasta sekä täysjyväviljatuotteista. Välimeren ruokavalio sisältää vain vähän punaista lihaa ja rasvaisia maitotuotteita.
Myös kahvin nauttimisen on todettu vähentävän riskiä sairastua erilaisiin muistisairauksiin. Muistisairauksiin perehtyneessä CAIDE-tutkimuksessa todettiin, että keski-iässä 3-5 kahvikuppia nauttinneilla oli 65 prosenttia pienempi riski sairastua muistisairauteen verrattuna kahvia juomattomiin.
Lue myös:
Unohditko, mitä olit tekemässä? Syytä aivojasi – ja oviaukkoja
Miksi punastumme? Viisi omituista ihmiskehon toimintoa selitettynä
AVA
Lähde: Muistiliitto ry
Kuva: Shutterstock