Yllättävä tutkimustulos: Ylipaino suojaa merkittävästi vaivaisenluulta

Ylipaino on terveydelle monella tapaa haitallinen tekijä. Tutkimuksen mukaan liikakilot kuitenkin yllättäen suojaavat kantajaansa yleiseltä ongelmalta, vaivaisenluulta.

Framingham Foot Study selvitti vaivaisenluun esiintymistä ikääntyneillä henkilöillä sekä vaivaan johtaneitä tekijöitä. Tutkimuksessa oli mukana 3 415 miestä ja naista, keski-iältään 67 vuotta.

Hallux valguksen eli vaivaisenluun kriteerinä oli isonvarpaan asennon poikkeaminen yil 15 astetta muista varpaista. Vaivaisenluu todettiin 20 prosentilla miehistä ja 41 prosentilla naisista.

Yllättäviä tuloksia

Korkeakorkoisten kenkien käyttö on liitetty usein vaivaisenluun syntyyn. Tutkimusajankohtana pidetyillä korkeakorkoisilla kengillä ja vaivasenluulla ei kuitenkaan ollut yhteyttä. Korkeakorkoisten kenkien jatkuva käyttö 20–64 vuoden iässä vaikutti merkitsevästi, mutta riskin lisäys oli vain 22 prosenttia.

Sen sijaan tärkein taustatekijä vaivaisenluun syntyyn oli latuskajalka, joka lisäsi naisilla riskiä 70 prosenttia. Miehillä tämä tekijä ei ollut merkitsevä.

Tutkimuksessa havaittiin myös, että ylipainoisuus suojasi vaivaisenluulta erittäin merkitsevästi. Jos painoindeksi oli yli 30 kg/m2, vaivaisenluun riski väheni naisilla 35 prosenttia ja miehillä 28 prosenttia.

Tutkijat arvelevat, että jalan biomekaniikka muuttuu painon noustessa. Jatkotutkimuksissa olisi syytä selvittää muun muassa raskauksien ja taakkojen kantamisen merkitystä.

Kuva: Colourbox.com

Lähde: Dufour AB ym. ACR Meeting, Atlanta 2010, tiivistelmä 1331

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja