Yllättävä tutkimustulos: Parasetamoli ei auta flunssaan – vaikutukset jopa haitallisia

Parasetamoli ei helpota flunssaoireita, kertoo tuore uusiseelantilainen tutkimus.

Tutkimuksessa seurattiin 80 aikuisen influenssan kestoa ja voimakkuutta antamalla heille joko parasetamolia tai lumelääkettä. Parasetamolia annettiin yhteensä yksi gramma päivässä – neljä kertaa päivässä ja viiden päivän ajan.

Tulokset olivat yllättävän selkeitä: parasetamoli ei vaikuttanut flunssaan potilaan kannalta positiivisella tavalla. Se ei helpottanut flunssaoireita tai flunssan kestoa.

Influenssavirus ei selviä korkeissa lämpötiloissa, joten lääkkeen kuumetta laskeva vaikutus on itseasiassa jopa huono asia. Kuumetta alentava vaikutus siis pitää viruksen pidempään sairastuneen kehossa.

Tutkimuksen arvellaan olevan ainoa laatuaan eli parasetamolin vaikutusta flunssaan ei ole aiemmin tutkittu. Tutkija Irene Braithwaite kuitenkin sanoi, ettei tutkimuksen perusteella voi antaa selkeää ohjeistusta parasetamolin käyttöön.

– Tämän perusteella on kuitenkin entistä tärkeämpää, että erityisesti riskiryhmään kuuluvat vanhukset, raskaana olevat naiset, lapset ja kroonisia sairauksia sairastavat ottavat influenssarokotteen, Braithwaite sanoi.

 

Lue myös:

    Uusimmat