Ylioppilastutkintotulokset: Tytöt vastaan pojat

Ylioppilastutkinnon päivälukioissa suoritti tänä keväänä 15 000 tyttöä ja 11 000 poikaa. Lukioissa on siis naisvalta ja niin on myös tuloksissa.

Tyttöjen tulokset ovat poikia parempia monessa aineessa, ero ei siis johdu siitä, että he kirjoittaisivat enemmän aineita. Tytöt kirjoittavat keskimäärin 5,4 ainetta ja pojat 5,2. Puoltoäänien keskiarvo on tytöillä 24,3 ja pojilla 22,6. 

Tytöt jyräävät kielissä - paitsi englannissa

Äidinkielen arvosanoissa ero on kohtuullisen suuri. Suomen kielellä äidinkielen kokeen suorittaneista tytöt saivat keskimäärin arvosanakseen 4,6 eli lähelle magnaa kun pojilla keskiarvo jäi 3,9:ään eli cum laudeen. Myös ruotsin kielellä äidinkielen kokeen suorittaneiden välillä ero oli selkeä (3,8 vs. 4,5) tyttöjen hyväksi.

Tytöt olivat parempia myös toisessa kotimaisessa kielessä, lyhyessä ranskassa, saksassa, espanjassa ja venäjässä. Sen sijaan poikien pitkän englannin arvosanojen keskiarvo on 4,7 ja tyttöjen 4,2. Poikien tulokset olivat parempia myös vähemmän yleisissä lyhyissä kielissä kuten portugalissa ja italiassa.

Matematiikkako poikien laji?

Joka toinen päivälukiossa tutkinnon suorittanut poika kirjoitti pitkän matematiikan, tytöistä alle kolmannes. Arvosanoissa pojat olivat hieman parempia.

Lyhyen matematiikan kirjoitti tytöistä ja pojista noin neljäkymmentä prosenttia.  Arvosanoissa eroa ei juuri ole.

Pojista matematiikan kirjoittaa jossain muodossa yli 90 prosenttia, tytöistä kolme neljäsosaa.

Myös fysiikka ja kemia ovat poikien suosimia aineita. Pojista joka viides kirjoittaa kemian ja joka kolmas fysiikan. Tytöistä vastaavat osuudet ovat 13 ja seitsemän prosenttia. Arvosanoissa ei eroa juuri ole, pojat ovat ainoastaan piirun verran parempia kemiassa ja tytöt fysiikassa.

Reaaliaineet jakautuvat sukupuolten kesken

Tyttöjen suosiossa ovat erityisesti terveystieto ja psykologia. Terveystiedon kirjoittaa lähes joka toinen tyttö ja psykologian joka kolmas. Terveystieto on tyttöjen laji myös sikäli, että siinä ero tyttöjen ja poikien keskimääräisten arvosanojen ero on suurin.

Pojilla suosituimmat reaaliaineet ovat fysiikan ja kemian lisäksi yhteiskuntaoppi, jonka kirjoitti joka kolmas.

Sukupuolijakaumaltaan hieman tasaisempia ovat biologia ja maantieto, mutta niissäkin tyttöjen arvosanat ovat hieman parempia.

Näin vertailu tehdään

MTV Uutisten lukiovertailussa mukana ovat kaikkien ylioppilastutkinnon suorittaneiden kaikki kirjoitetut aineet, joista lasketaan yhteen ylioppilaan saama puoltoäänimäärä. Kaikkien tutkinnon suorittaneiden yhteispisteistä eli puoltoäänistä lasketaan lukiokohtainen keskiarvo. Arvosanoista tulee pisteitä seuraavasti: laudaturista saa 7 pistettä, eximiasta 6, magnasta 5, cum laudesta 4, lubenterista 3 ja approbaturista 2.


Lue myös:

    Uusimmat