Mainos

Ylioppilastutkintolautakunta ei ottanut kantaa kiistanalaisen Breitbart-sivuston käyttöön yo-kokeessa

Ylioppilastutkintolautakunnan (YTL) mielestä syksyn englannin kielen kuullunymmärtämiskokeessa käytetyt aineistot soveltuivat kokelaiden kielitaidon osaamisen arviointiin. Sen sijaan lautakunta ei ottanut kantaa maineeltaan kyseenalaisen Breitbart-uutissivuston käytöstä lähdemateriaalina.

– Lautakunta totesi, ettei ota kantaa siihen, mikä julkaisijan tai sivuston tai minkä muun arvomaailma tai asenne on, vaan tärkeintä on, että kokeen materiaali soveltuu osaamisen arviointiin ja että sisältö sinänsä kokeessa ajaa asiansa ja on tarkoituksenmukaista, kertoo YTL:n erityisasiantuntija ja pääsihteerin sijainen Robin Lundell.

Breitbart-sivustosta lautakunta ei hänen mukaansa lausunut mitään eikä ottanut kantaa, mikä sivuston agenda on.

Lautakunnan yleiskokous käsitteli englannin kokeen lähdemateriaaleja kokouksessaan tänään. Lautakunnan mukaan kokeessa oli käytetty aineistoa 30:stä eri lähteestä.

Breitbart-sivuston kyseenalainen maine

Syksyn kuullunymmärtämiskokeen Breitbart-sivustoon pohjautuvissa äänitteissä käsiteltiin muun muassa marxismia. Sivustoa on yleisesti arvioitu epäluotettavaksi, rasistiseksi, äärikansallismieliseksi ja valheelliseksi.

Ylioppilastutkintolautakunnan puheenjohtaja, professori Patrik Scheinin arvioi aiemmin syyskuussa STT:lle, että englannin koe oli sinällään onnistunut ja hyvin laadittu. Sen sijaan hän ei pitänyt Breitbart-lähteen käyttöä onnistuneena.

–  Se on huono idea, että käytämme sen kaltaisia lähteitä, joihin emme halua ohjata lukiolaisia tai abiturientteja. Jos he näkevät, että tämä lähde on käytössä ja he ajattelevat, että heidän täytyy valmistautua kokeisiin lukemalla sieltä lisää tavaraa ja se on arveluttavaa, pitää tämä ohjausvaikutus ennakoida, hän sanoi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja